Κυριακή 25.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ηθική ως «αυτο-ανελισσόμενη» αξία

TI EINAI TO TI EINAI
24 Μαΐου 2025 / 13:32
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Η καλή πράξη μας είναι ένα έργο επιπρόσθετο του έργου της ατομικής επιβίωσής μας

Η αγάπη δεν είναι κάτι που μας απονέμουν, αλλά κάτι που το κερδίζουμε, αγαπώντας πρώτα εμείς τον άνθρωπο και μαζί τον εαυτό μας ως ειδική περίπτωση του. Κανείς δεν μισεί τον εαυτό του αλλά πολλοί έχουν μάθει να αγαπούν κάποιο καταστροφικό μέρος αυτού.

Έτσι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποφέρει ο άνθρωπος και λίγοι να αγαπηθεί.  Όταν το να μην υποφέρει ο άνθρωπος γίνεται κίνητρο των πράξεών μας, μιλάμε για καλές πράξεις. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει συγκεκριμένο.

Αν η καλή πράξη οριστεί με βάση το κριτήριο της διάρκειας της ατομικής ζωής, δηλαδή με βάση το «μη φονεύεις και μην αφήνεις να φονεύονται», τότε μπορεί στην ακραία θεωρητική περίπτωση να συμπεριλάβει και το να παρατείνω σε ένα ον την ζωή παρόλο που αυτό υποφέρει εξαιτίας π.χ. επίθεσης μικροβίων ή σαρκοφάγων ή και της ίδιας της εντροπικής αρχής της ζωής, δηλαδή της φυσικής κατηφόρας προς τη φθορά και το θάνατο.

Αν κριτήριο της καλής πράξης είναι, όχι η ποσότητα της ατομικής ζωής αλλά ο πόνος εντός αυτής, τότε η πράξη απαλοιφής του πόνου του άλλου θα μπορεί θεωρητικά να συμπεριλάβει και το να σκοτώσω ένα ον την ώρα που θα γεννηθεί για να μην υποφέρει στη διαδικασία της ζωής του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η καλή πράξη μου θα είναι ένα έργο επιπρόσθετο του έργου της ατομικής επιβίωσής μου. Αυτό λοιπόν, η υπέρβαση, θα μπορούσε να είναι ένα τρίτο κριτήριο ορισμού της. Τότε όμως μπορεί να συμπεριλάβει, πάλι στην ακραία μορφή, το να αυτοκτονώ εγώ προκειμένου να σκοτώσω άλλους. Η θυσία δεν κρίνεται άσχετα με το περιεχόμενό της.

Όταν μιλάμε για καλές πράξεις, τείνουμε να τις στρέφουμε προς άτομα εν ζωή, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιληφθούν την πράξη ως καλή. Αυτό υπαινίσσεται και ένα τέταρτο πιθανό κριτήριο. Η καλή πράξη μπορεί ίσως να ορίζεται ως τέτοια από τον αποδέκτη της και όχι από τον εκτελεστή της. Εδώ συναντάμε όμως και πάλι προβλήματα. Αν δηλαδή σκοτώσω ή αν προκαλώ ή αποδέχομαι τον πόνο κατά παραγγελία άλλου, όντως κάνω μια καλή πράξη;

Αν δεν υπάρχει καμιά απόλυτη απάντηση, μήπως τελικά η καλή πράξη συνίσταται ακριβώς στην ίδια την ευόδωση του διαλόγου περί καλών πράξεων; Μήπως η ηθική είναι μια αξία που θα την ονομάζαμε «αυτο-ανελισσόμενη»; Αν ναι, το ύστατο περιεχόμενο του φιλοσοφικού τομέα της Ηθικής, όσο παράλληλα και καυτό επίδικο των σύγχρονων πολιτικών αγώνων, είναι ακριβώς το κοινό αίτημά μας ύπαρξης ηθικής και όχι η αντιπαράθεση μιας «ηθικής μου» απέναντι σε μια «ηθική σου». Το νόημα, τότε, θα φυτρώνει εκεί που συζητάνε˙ για την αγάπη και για τον θάνατο. Αντίστροφα, η απουσία της ηθικής, όπως και του δημόσιου χώρου ψηλάφησής της, είναι και τεκμήριο της πολιτικής παρακμής. Με αυτά ίσως μπορούμε καλύτερα να κρίνουμε τι είναι δεξιό, τι αριστερό, τι άρτιο.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.