Τρίτη 29.04.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η βυζαντινή μουσική ως ένας πιστός «χάρτης» των ανθρωπίνων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
26 Απριλίου 2025 / 11:46
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Τα ακούσματα που περιγράφονται ως «βυζαντινή μουσική» συχνά «ξενίζουν», αλλά διαθέτουν και μια θεμελιώδη ιδιότητα που αξίζει να αναλυθεί

Όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει να συγκινούμαστε με τον σύγχρονο τρόπο μουσικής, που αποκαλείται και δυτικός, καθώς το αυτί και η «καρδιά» μας δημιουργούν ανεξίτηλες μεταξύ τους συνδέσεις από την πρώτη μέρα ζωής μας. Από την άλλη, τα ακούσματα που περιγράφονται ως «βυζαντινή μουσική» έχουν μεν οργανική σύνδεση με την ορθόδοξη λειτουργία, συχνά «ξενίζουν», αλλά διαθέτουν και μια θεμελιώδη ιδιότητα που αξίζει να αναλυθεί.

Η μουσική δεν αποτελεί κάποιο είδος αυθαιρεσίας. Ο ρυθμός και το στοιχείο της μελωδίας μάς προκαλούν οικεία συναισθήματα αλλά και περιέργεια για το καινούριο, ταυτόχρονα, με το οικείο και το καινούριο να επαναπροσδιορίζονται διαρκώς. Με άλλα λόγια, η μουσική μιμείται τη νόηση –αν όχι το ίδιο το βίωμα της ζωής– και γίνεται ένας έγκυρος –όσο και μυστηριώδης– χάρτης του αντιληπτού.

Αν φανταστούμε αυτόν τον κόσμο ως ένα μεγάλο χωράφι και τις νοήμονες οντότητες που ζουν επάνω του ως αμάξια με μεγάλες ρόδες, οι χαρακιές από τις ρόδες αυτές, όπως τα αμάξια κινούνται, αντιπροσωπεύουν τόσο την παρούσα μνήμη που η νόηση αποκόμισε για τον κόσμο, όσο και την πορεία συλλογής της. Κοιτάζοντας το χωράφι από ψηλά θα βλέπαμε χαραγμένη τη μνήμη της γνώσης, ακόμη και αν τα αμάξια δεν υπάρχουν πια ή αν τώρα βρίσκονται αλλού, ως ένα χάρτη. Τέτοιες πορείες διαγράφουν, λοιπόν, και οι μουσικές του κάθε πολιτισμού – ως μορφές κώδικα του υπαρκτού.

Αν όμως, έτσι, η μουσική γενικά αντιπροσωπεύει και αυτή μια μορφή αναπαράστασης της ζωής των ανθρώπων, η δωδεκατονική σύγχρονη μουσική χαρτογραφεί τον κόσμο προτεμαχίζοντάς τον σε συγκεκριμένα καλούπια: τις σταθερές, γνώριμες σε όλους μας νότες, ντο, ρε, μι κλπ. (και τις μισές υποδιαιρέσεις αυτών. Το καλούπωμα αυτό γίνεται ώστε ο χάρτης να μας μεταφέρει ίδια ακουστική αίσθηση ανά 12 ίσες αποστάσεις (ημιτόνια), καθώς ανεβάζουμε τη συχνότητα του ήχου πιο ψηλά – περίπου σαν αντίλαλος.

Τι γίνεται όμως με τα μέρη του μουσικού – άρα και του αντιληπτού– κόσμου που πέφτουν ανάμεσα στα προϋπάρχοντα καλούπια μας; Αυτά μπορούν είτε να «συμπιεστούν» –ώστε αδρά να ταξινομηθούν σε κάποιο από αυτά– είτε, σε μια πιο αναλογική και πιο πιστή μορφή, να αντιπροσωπευτούν πιο πιστά. Αυτή την ικανότητα την έχει καταρχάς η ανθρώπινη φωνή, η οποία μπορεί να κινηθεί σε όλους τους ενδιάμεσους τόνους, όπως το κάνουν και κάποια από τα τονικά όργανα (π.χ. βιολί, κλαρίνο), σε αντίθεση π.χ. με το πιάνο ή το ακορντεόν. Ακριβώς η ελευθερία της ανθρώπινης φωνής να μην καλουπώνεται είναι μάλιστα αυτό που γεννά σε σημαντικό βαθμό τα φάλτσα και τα «στοναρίσματα», τα οποία… μισούν οι ακροατές και τρομοκρατουν τους τραγουδιστές. «Δεν πειράζει, απλώς το είπατε… βυζαντινά» μας έλεγε χαριτολογώντας η δάσκαλα μου στο ωδείο, σε κάθε φάλτσο μας.

Πράγματι, η βυζαντινή μουσική (και σε σημαντικό βαθμό και η ελληνική δημοτική μουσική, αμφότερες με αρχαίες ρίζες) επιτρέπει την κίνηση της μελωδίας σε εξαπλάσιο αριθμό υποδιαιρέσεων του εύρους συχνοτήτων του ακουστού ήχου από τον άνθρωπο, με χαρακτήρα προγραμματικό και οργανωμένο! Φτάνει έτσι σε ένα βάθος ανάλυσης όπου κάποια ακόμη μικρότερα βήματα πρακτικά δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά. Μια τόσο αναλυτική κίνηση απλώς δεν επιτρέπεται από τη δωδεκατονική μουσική. Αν η μουσική λοιπόν μετρά κάτι από την – κοσμική – πραγματικότητα, τότε ο βυζαντινός τρόπος ασκεί πολύ λιγότερη συμπύκνωση κατά τη μεταφορά της πραγματικότητας προς τη –μουσική– νόηση, σε σύγκριση με τον δωδεκατονικό τρόπο. Αναμενόμενο έτσι, το ότι η πρώτη μορφή τραγουδιού των ανθρώπων ήταν ο ψαλμός, ακριβώς όπως η πρώτη μορφή γνώσης ήταν η θεολογική και η πρώτη μορφή ποίησης η προσευχή.

Καθώς οι ρόδες της μουσικής χαράζουν ποικιλοτρόπως τον κόσμο του χωραφιού μας με διαδρομές που δεν μπορούν να ταξινομηθούν στο πλαίσιο των ήδη γνωστών σχημάτων, οι βυζαντινές πορείες απεικονίζουν την ψυχή μας, αντικατοπτρίζοντάς την χωρίς να την εκβιάζουν. Με την ελάχιστη αυτή παρέμβαση, δεν μεταλλάσσεται η εμπειρία του κόσμου, ούτε αναπαρίσταται απλώς, αλλά επαναβιώνεται. Ένας ψαλμός ή ένα μοιρολόι δεν δημιουργούν κάποιο νέο –δικό μας και τακτοποιημένο– κόσμο, αλλά μας ανοίγουν μια άλλη πόρτα εισόδου σε τούτον εδώ τον κόσμο που μας έλαχε.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.