Η δημιουργία απελευθερώνει
15543753321594802812.jpg?crop=800,480)
Οι μύθοι του Προμηθέα και του Σίσυφου είναι οι βασικοί προσανατολισμοί απέναντι στο μείζον υπαρξιακό δίλημμα του ανθρώπου. Τι να κάνεις με τον κόσμο, τι να κάνεις με την κοινωνία.
Αμφότεροι είναι οι ήρωες της πρόκλησης μα και του ματαίου: ο Προμηθέας εξαπατά τους θεούς ώστε να φέρει τη φωτιά στους ανθρώπους και καταδικάζεται να μένει αιώνια, δεμένος σε έναν πάσσαλο, όπου ένας γυπαετός κατασπαραζει τα σωθικά του, κάθε μέρα από την αρχή. Ο Σίσυφος είναι πανούργος, τόσο πολύ ώστε εξαπατά ακόμη και το θάνατο με πολλαπλούς τρόπους – καταδικάζεται να σπρώχνει στον κάτω κόσμο ένα βράχο μέχρι λίγο πριν από την κορυφή ενός βουνού, από όπου ο βράχος πάντα κατρακυλά, ώστε κάθε μέρα να ξεκινά από την αρχή.
Και οι δύο περνούν τη ζωή τους σε έναν ατέρμονο κύκλο. Ο ένας έκανε τη ρήξη απέναντι στην εξουσιαστική νομοτέλεια της φύσης και έδωσε γνώση αθάνατη προς την κοινωνία. Ο δεύτερος διεκδίκησε ατομικά την αθανασία σε ρήξη με την εξουσιαστική νομοτέλεια του θανάτου.
Οι δύο μύθοι έχουν ερεθίσει όλους τους φιλοσόφους ανά τους αιώνες. Είναι όμως αυτές οι μοναδικές υπαρξιακές προοπτικές μας;
Ανάμεσά τους, ως μια τρίτη προερχόμενη από την αρχαία μυθολογία δυνατότητα, προβάλλει ένα παράδειγμα που δεν έχει λάβει την ανάλογη προσοχή. Ένας δημιουργός που μεταμορφώνει την αδυναμία σε τέχνη.
Ο Ήφαιστος είναι ο μόνος εκ του δωδεκαθέου με σωματική αναπηρία κι ο μόνος που βιώνει την απόρριψη, τόσο από τη μητέρα του, την Ήρα, όσο και από τους υπόλοιπους Ολύμπιους. Παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται ούτε τιμωρός, αλλά ούτε και θύμα, βγαίνοντας από το χορό των θυτών και των θυμάτων.
Μεταμορφώνει τη φωτιά και το μέταλλο σε όπλα, αγάλματα, πανοπλίες και μηχανές. Το σημαντικό είναι ότι δεν επιδιώκει έτσι να ρεφάρει. Λειτουργεί στο παρασκήνιο, αλλά είναι απαραίτητος – χωρίς αυτόν, ούτε οι ήρωες μπορούν να σταθούν, ούτε οι θεοί που θα δικαιώσουν με τους ηρωισμούς τους.
Σε φιλοσοφικό επίπεδο, ο Ήφαιστος προσφέρει μια υπαρξιακή στάση ζωής όπου η ανιδιοτελής δημιουργία γίνεται απάντηση στην οδύνη της ύπαρξης. Εκεί που ο Προμηθέας παλεύει για έναν κοινωνικό σκοπό με κόστος την αιώνια ατομική του τιμωρία και ο Σίσυφος αποδέχεται την ατέρμονη ματαιότητα ως ατομική στάση απέναντι στο παράλογο του θανάτου, ο Ήφαιστος μεταπλάθει την αδυναμία του σε δημιουργήματα που αποστέλλει προς το μέλλον, ως ανάσες του.
Η στάση του εξειδικεύει τον στωικισμό, με την έννοια της επικέντρωσης στο τι μπορεί κανείς να κάνει καλύτερα με τη δεδομένη μοίρα που του έλαχε, αλλά και των ταοϊσμό, με την έννοια της δύναμης που αναδύεται με μοχλό την αδυναμία. Δεν πολεμά τον κόσμο ούτε του παραδίνεται, αλλά δημιουργεί. Δεν είναι η εργασία που τον απελευθερώνει, αλλά η δημιουργία. Αυτό είναι μια τρίτη διαδρομή, συνδυαστική περίπτωση τόσο της προμηθεϊκης αλληλεγγύης, όσο και της σισύφειας πανουργίας.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.