Τετάρτη 02.04.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο μύθος της τερατόμορφης παιδοκτόνου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
15 Μαρτίου 2025 / 12:53
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Το μοτίβο: Οι παιδοκτονίες που διαπράττονται από άντρες έχουν ιδεολογικά κίνητρα, όπως την πολιτική, την πατρίδα ή το θεϊκό θέλημα, ενώ αυτές που διαπράττονται από γυναίκες έχουν ψυχοπαθολογικά κίνητρα, όπως την εκδίκηση, τη ζήλεια, το πένθος.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, βρίσκουμε πολλές γυναικείες φιγούρες που μετατρέπονται από ισχυρές προσωπικότητες σε τρομακτικά τέρατα. Η γυναίκα, στο Μύθο, αναδύεται έτσι με τη μορφή όχι ενός, αλλά δύο αρχετύπων: του αυτονόητου και αποδεκτού, της φροντιστικής μάνας και του αποτρόπαιου, του παιδοκτόνου τέρατος.

Μερικά παραδείγματα είναι η Λίλιθ, στην εβραϊκή μυθολογία, που αρνήθηκε να υποταχθεί στον Αδάμ, απέδρασε από την Εδέμ και ακολούθως αρρώσταινε τα νεογέννητα, τους ξελόγιαζε άντρες και γεννούσε δαιμονικούς απογόνους, η Μέδουσα, ιέρεια της Αθηνάς που εκτός του ότι βιάστηκε από τον Ποσειδώνα, τιμωρήθηκε από την Αθηνά με τη μεταμόρφωσή της σε αποτρόπαιο τέρας που πέτρωνε όσους την αντίκρυζαν και η Λάμια, που από πανέμορφη βασίλισσα της Λιβύης και ερωμένη του Δία, μετατράπηκε σε φρικιαστικό ον που τρώει παιδιά, ως συνέπεια της οργής της Ήρας για την πράξη της. Η Coatlicue, η μητέρα-θεά των Αζτέκων, απεικονίζεται με κεφάλια φιδιού και νύχια, μια υπενθύμιση ότι η γυναικεία δύναμη μπορεί να είναι τρομακτική όσο και γεννητική. Στη σύγχρονη λογοτεχνία και κινηματογράφο, το θέμα της «επικίνδυνης γυναίκας» επιμένει ως femme fatale, που χειραγωγεί τους άντρες με την εξυπνάδα και την ομορφιά της, οδηγώντας τους στην καταστροφή.

Τι ανάλογα όμως έχουμε από τον Μύθο για τους άντρες παιδοκτόνους; Ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του κατειλημμένος από την παράνοια του τυράννου, ο Ηρώδης σκοτώνει τα βρέφη στο πλαίσιο ενός απάνθρωπου πολιτικού αγώνα, ο Αγαμέμνων πραγματοποιεί μια τραγική αναγκαιότητα για την πατρίδα του, η δε εκδίκηση της Κλυταιμνήστρας για τον φόνο της κόρης τους δαιμονοποιεί εκείνη. Ο Αβραάμ αποδεικνύει την πίστη του προς τον Θεό της Παλαιάς Διαθήκης θυσιάζοντας παραλίγο τον Ισαάκ˙ παρόμοιες προσφορές επίσης απαιτεί και ο Μολώχ. Κανένας τους όμως δεν είναι ακατανόητο «τέρας».

Υπάρχει λοιπόν εδώ ένα συγκεκριμένο μοτίβο: οι παιδοκτονίες που διαπράττονται από άντρες έχουν ιδεολογικά κίνητρα, όπως την πολιτική, την πατρίδα ή το θεϊκό θέλημα, ενώ  αυτές που διαπράττονται από γυναίκες έχουν ψυχοπαθολογικά κίνητρα, όπως την εκδίκηση, τη ζήλεια, το πένθος.

Η διαχρονικότητα, όσο και η παγκοσμιότητα του συγκεκριμένου μυθικού προτύπου το μεταφέρει εντός του ορισμού του αρχετύπου: η γυναίκα γεννιέται με το «μητρικό ένστικτο», αλλά αν αυτό παρακαμφθεί, με τον όποιο τρόπο, ενεργοποιείται ένα δεύτερο «ένστικτο», αυτό της αποτρόπαιας παιδοκτονίας, μα και της μισανδρίας.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι μπορεί να σκιαγραφείται μέσα από τη διαφορά μεταξύ του Μύθου και του βιολογικά αναμενόμενου αρχετύπου. Είναι προφανές ότι το αρχέτυπο του παιδοκτόνου τέρατος δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο μια νόρμα ή ένα ιδανικό βγαλμένο από τη ζωή, όπως το αρχέτυπο της μητρότητας. Ο Μύθος, τουλάχιστον στο επίπεδο της αυτοκατανόησής του, μοιάζει να είναι μια κατασκευή, ώστε να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό και όχι μια αυθόρμητη ποιητική εξιδανίκευση.

Ένα δεύτερο επιχείρημα προς την αμφισβήτηση του Μύθου είναι ότι η μετατροπή του πένθους σε σαδισμό, παρά σε συμπόνοια, είναι μια τάση που αν ανήκει ειδικότερα σε κάποιο φύλο, τότε με βάση τις ιστορικές ενδείξεις είναι ανδρική παρά γυναικεία. Η τάση αυτή έχει βαθιές ρίζες στα ένστικτα κοινωνικής ιεραρχίας των αρσενικών των κοινωνικών ειδών˙ στα είδη με εσωτερικό ψυχισμό τείνει να αποτελεί αντίδραση ανάκτησης της κοινωνικής θέσης μετά την απώλειά της και, αν αυτό δεν επιτευχθεί, την ανάκτηση έστω της ψυχικής ασφάλειας, στο συμβολικό επίπεδο.

Επομένως, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η ερμηνεία του μύθου μπορεί να είναι μια ανδρική παρείσφρηση. Αν κρατήσουμε όμως μόνο τα κρίσιμα στοιχεία του, το ηθικό δίδαγμα ενός τέτοιου μύθου είναι ότι «η άρνηση της γυναίκας να επιτελέσει τον παραδοσιακό κοινωνικό ρόλο της σκοτώνει με ποικίλους τρόπους τα παιδιά και τις οικογένειες, ενώ καταδικάζει και τις ίδιες στην αρρώστια». Το κοινό σημείο ανάμεσα στις «αποτρόπαιες γυναίκες» είναι η κοινωνική ανυπακοή τους και πολύ πιο συγκεκριμένα, η σεξουαλική ελευθερία ή/και η άρνηση της μητρότητας. Ο απογυμνωμένος πυρήνας της αποκαλούμενης «αιώνιας πάλης των δυο φύλων» μοιάζει να είναι ακριβώς η απόδοση στη γυναίκα από την κοινωνία του δικαιώματος να μην αναλάβει το βιολογικό της ρόλο –της μητέρας– και να μην κάνει παιδιά…

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΧΙΟΥ

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.