Και στον καθρέφτη… μια αμοιβάδα!
Η βιολογική επιλογή, δηλαδή το αν θα αναπαραχθείς ή όχι, είναι η νοημοσύνη της ζωής, είναι το βασικό κριτήριο συνέχισης η τερματισμού της αλυσίδας ζωής που έχει οδηγήσει στο άτομό σου
Η αμοιβάδα είναι ένας πολύ απλός στην κατασκευή του μικροοργανισμός, που διαθέτει σώμα και ένα μαστίγιο, με το οποία κολυμπά στα υγρά, κινούμενη προς την αυξανόμενη συγκέντρωση τροφής ή προς την μειωνόμενη συγκέντρωση κάποιας τοξίνης που θα την καταστρέψει. Δεν μπορεί να αποφασίσει κόντρα σε αυτόν τον αυτοματισμό της, αλλά διαθέτει μια αυτόνομη ατομική κατευθυντικότητα στη ζωή της, έστω και ανελαστική.
Η ιδιότητα της αμοιβάδας να κινείται με κριτήριο τη βαθμίδωση, όπως λέγεται, της χημικής πυκνότητας ενός μέρους του εξωτερικού της κόσμου, είναι το αρχέτυπο της νοημοσύνης. Η βαθμίδωση δημιουργεί δύο τάσεις, την έλξη και την απώθηση, ενώ σε μεγαλύτερη κλίμακα, την ευχαρίστηση και τον πόνο και σε ακόμη μεγαλύτερη, την επιδίωξη και την αποφυγή. Η αυτόματη κίνηση της αμοιβάδας είναι, υπό μια έννοια, η ακροελάχιστη ποσότητα νοημοσύνης.
Όμως η όποια νοημοσύνη αυτή δεν είναι και αυτοσκοπός της αμοιβάδας, ούτε και της ζωής γενικότερα. Ανήκει απλώς στα εργαλεία αναζήτησης της ενέργειας που απαιτούν οι νόμοι του σύμπαντος ώστε οι δομές (οργάνωση) να μην καταλήγουν σε αυτόματη διάλυση (χάος). Ούτε και η αναζήτηση της ενέργειας, όμως, είναι αυτοσκοπός του ατόμου της αμοιβάδας. Εντάσσεται, με τη σειρά της, στα εν λόγω εργαλεία, μέχρι το άτομο της αμοιβάδας να βρεθεί σε θέση αναπαραγωγής προς νέο άτομο, όλων των εργαλείων που δημιουργούν εκ νέου και διατηρούν τη δομή μιας αμοιβάδας.
Ο κύκλος γέννησης, αναπαραγωγής/μη αναπαραγωγής και θανάτου είναι επίσης μια διαδικασία με χαρακτηριστικά κατευθυντικότητας. Καθώς την εφαρμόζουν ταυτόχρονα πολλά άτομα του ίδιου είδους, ο πληθυσμός τους διαθέτει διαρκώς άλλη αναλογία κάποιων βιολογικών εργαλείων έναντι των άλλων, ανάλογα με το ποια απέβησαν πιο χρήσιμα στην αναπαραγωγή ή όχι της προηγούμενης γενιάς. Αυτό το ονομάζουμε βιολογική επιλογή, αποτέλεσμα της οποίας είναι καταρχάς η διατήρηση ή όχι μιας γενιάς του είδους εν ζωή.
Η βιολογική επιλογή, ανάμεσα στα μεγάλα σύνολα εργαλείων αναπαραγωγής του εαυτού τους που ονομάζονται ζωικά είδη, έχει επίσης την κατευθυντικότητα που εξασφαλίζει ότι μια γενιά εκπροσώπων ζωής, οποιαδήποτε, επίσης θα παραμένει ικανή προς αναπαραγωγή. Εδώ, μόνο δεύτερο αποτέλεσμα της βιολογικής επιλογής είναι η εξέλιξη του είδους μας, παρότι αυτή παρατίθεται πρώτη και τονίζεται κατά κόρον στα σχετικά συγγράμματα, για προφανείς εγωιστικούς λόγους των ανθρώπινων συγγραφέων. Η βιολογική επιλογή, δηλαδή το αν θα αναπαραχθείς ή όχι, είναι η νοημοσύνη της ζωής, είναι το βασικό κριτήριο συνέχισης η τερματισμού της αλυσίδας ζωής που έχει οδηγήσει στο άτομό σου.
Όλα τα εργαλεία βελτίωσης των συνθηκών που οδηγούν ή όχι στην αναπαραγωγή δημιουργούν μια διαρκώς και πιο πολύπλοκη φούσκα, στα όρια της οποίας κινείται ο άνθρωπος, εκλεπτύνοντάς την διαρκώς, ως ένα παράξενο μείγμα οργανικών χημικών ενώσεων και συμβολισμών, όλο και πιο ασύμμετρο υπέρ των δεύτερων.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.