Παρασκευή 20.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σεξ και πολιτισμός, μια δύσκολη συνύπαρξη

ΣΤΗΛΗ/ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
16 Nov 2024 / 20:01
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Αν υπάρχει κάτι που ο πολιτισμός έχει καταστρέψει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι ο αυθορμητισμός του σεξ, καθώς το έχει πνίξει με συνθήκες, συμβολισμούς και συνέπειες.

Επιβάλλοντας αυστηρούς κανόνες, συσχετίσεις και προσδοκίες, ο πολιτισμός συχνά επικαλύπτει το ένστικτο με ενοχές, ντροπή ή δυσφορία. 

Τα παραπάνω βάρη προέρχονται από πολιτιστικές, θρησκευτικές ή κοινωνικές κατασκευές που υπαγορεύουν τι είναι «αποδεκτό» ή «ηθικό». Η ανθρώπινη κοινωνία προσθέτει ένα στρώμα ηθικής, νόμων και ηθικής κρίσης για να ρυθμίσει τη σχετική συμπεριφορά μας και να προστατεύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων. Και εδώ θα πρέπει να τονιστεί, βέβαια, ότι δεν μιλάμε καθόλου για τους περιορισμούς που έχουν να κάνουν με την πρόκληση βλάβης, την παραβίαση της ελευθερίας των ανθρώπων ή την εκμετάλλευσή τους από θέση εξουσίας.

Δεν είναι τόσο το ότι χάνουμε κάποια οφέλη από την έλλειψη αυθορμητισμού, αλλά το ζήτημα είναι το τρομερό ψυχικό φορτίο που προσθέτουμε πάνω μας προκειμένου να περιορίσουμε ένα βασικό ένστικτο όπως το σεξ σε πολύ συγκεκριμένα πλαίσια. Αυτά τα ψυχικά φορτία μπορεί να εκδηλωθούν ως άγχος, φόβος απόρριψης ή δυσκολία αυθεντικής σύνδεσης με τις δικές μας επιθυμίες ή με έναν σύντροφο. Ο αυθορμητισμός και η χαρά του σεξ αντικαθίστανται από υπερβολική σκέψη και εστίαση στην τήρηση κοινωνικών προτύπων ή στην αποφυγή αρνητικών συνεπειών.  Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην προσωπική ολοκλήρωση. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, η παρούσα γενιά κάνει έρωτα λιγότερο από ποτέ και μόνο όταν τα ένστικτα… ξεχειλίσουν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην υπόλοιπη φύση, οι σεξουαλικές συμπεριφορές που βλάπτουν το είδος, όπως π.χ. ο βιασμός και η παιδεραστία, ρυθμίζονται με την σχεδόν απόλυτα επιτυχή δράση όχι της Αστυνομίας, αλλά των ορμονών, ενώ οι όποιες αστοχίες της βιολογίας αρχίζουν να εμφανίζονται στο βαθμό που τα είδη χαρακτηρίζονται ακριβώς από την εμφάνιση και την εξέλιξη οργανωμένης κοινωνίας. Ενώ κάποια είδη ζώων μας φαίνονται να παρουσιάζουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καταναγκαστικές πρακτικές ζευγαρώματος, αυτές οι συμπεριφορές είναι ενστικτώδεις και σχετίζονται με αναπαραγωγικές στρατηγικές και όχι με αντανακλάσεις και περιθλάσεις κοινωνικών κανόνων ή κοινωνικών κατασκευών και, το κυριότερο, κανείς δεν υποφέρει παραπάνω από άλλον. 

Θα μπορούσαμε έτσι τολμηρά να πούμε ότι η ίδια διαδικασία, δηλαδή η συγκρότηση οργανωμένης κοινωνίας, η οποία γεννά τον πολιτισμό και τη γλώσσα, είναι ακριβώς αυτή που γεννά και τους περιορισμούς και τα βίτσια, ως όψεις του ίδιου νομίσματος. Από την άλλη, ας σημειωθεί και ότι η γλώσσα, εκτός όλων των άλλων είναι και ένα είδος βιολογικού ελέγχου επί των συναισθημάτων και των ενστίκτων μας.

Το κλειδί προς την έξοδο μπορεί να είναι η εύρεση τρόπων για να ανταποκριθούμε στο ένστικτο απορρίπτοντας τα στρώματα ψυχολογικού φορτίου που είναι άχρηστα, δηλαδή περισσότερο επιβλαβή παρά βοηθητικά. Εύκολο να το λέμε, αλλά δύσκολο να το κάνουμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.