Η νόηση ως προϋπόθεση της κανονικότητας
Όταν δεν υπάρχει ανίχνευση κανονικότητας στον παρατηρούμενο κόσμο μέσα από τις αισθήσεις, μπορεί να δημιουργείται ψευδώς μια εσωτερικής χρήσης “αφήγησή” της, ως “υπόθεση εργασίας”.
Το φαινόμενο γενικά ονομάζεται παρειδωλία και ταυτίζεται με αυτό που νευρολογικά, όταν υπάρχει παθολογικό αίτιο για αυτήν, ονομάζεται παραίσθηση. Θα λέγαμε και ότι μια ακραία μορφή της παρειδωλίας είναι η μυθοπλασία (που νευρολογικά εμπίπτει σε αυτό που γενικότερα ονομάζεται ψευδαίσθηση και παραλήρημα), δηλαδή η αντίληψη μη υπαρκτών αισθήσεων ή γεγονότων. Με τρόπο ακούσιο, βεβαίως, ώστε να διαχωρίζεται από την εκούσια επινόηση γεγονότων, που την ονομάζουμε απλώς… ψέμα.
Τα φαινόμενα αυτά σημαίνουν ότι η νόηση είναι σε θέση να επινοεί κανονικότητα εντός της πραγματικότητας ακόμη και όταν δεν υπάρχει. Υπό την παραπάνω έννοια, η νόηση είναι μάλλον λιγότερο εξαρτώμενη από την όποια φυσική πραγματικότητα από όσο η αίσθηση ή, ακόμη πιο απόλυτα, η νόηση θα μπορούσε να έχει αναδυθεί μέσα στη βιολογική εξέλιξη των ειδών, εντός ενός προγονικού είδους που διέθετε μόνο αίσθηση και κίνηση, καταρχάς ως ένα εργαλείο διαχείρισης του χάους που ενίοτε προσλαμβάνουν οι αισθήσεις. Η νόηση αποπειράται να προσδώσει μια ίσως σωτήρια κανονικότητα, εκεί όπου οι αισθήσεις δεν μπορούν να την εντοπίσουν. Προϋπόθεση για μια τέτοια “προέλευση” της νόησης θα αναμενόταν να είναι ότι παρέχει ζωτικά πλεονεκτήματα στο βιολογικό φορέα της. προφανώς για λόγους επιβίωσης-αναπαραγωγής, όπου στην πορεία, φαίνεται πως έχει κριθεί μέσω της εξέλιξης, ότι η ζωή εντός του πλήρους χάους αποβαίνει χειρότερη από τη ζωή εντός μιας έστω και ψευδούς κανονικότητας! Άλλωστε, ψυχολογικά, χάος και άγχος ταυτίζονται σημαντικά.
Έτσι, προκύπτουν μερικά εντυπωσιακά φαινόμενα. Όταν κοιτάζουμε τον νυχτερινό ουρανό, τα αστέρια που βλέπουμε δεν είναι στην πραγματικότητα συνδεδεμένα μεταξύ τους με κάποιον φυσικό ή βαρυτικό τρόπο που να ορίζει τα σχήματα που με τον εγκέφαλό μας αναγνωρίζουμε ως αστερισμούς. Τα αστέρια σε έναν συγκεκριμένο αστερισμό μπορεί να βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους και να μην έχουν καμία ουσιαστική σχέση, πέρα από το γεγονός ότι τυχαίνει να είναι μαζί ορατά από τη δική μας οπτική γωνία, στη Γη. Τα αστρικά μοτίβα που βλέπουμε—όπως ο Ωρίωνας, η Μεγάλη Άρκτος ή η Κασσιόπη—είναι προϊόν της επίδρασης της ανθρώπινης ανάμνησης και φαντασίας επί της όρασης. Είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό, μάλιστα, ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν αναγνωρίσει διαφορετικούς αστερισμούς χρησιμοποιώντας κάποια από τα ίδια αστέρια, δημιουργώντας κατόπιν και εντελώς διαφορετικούς μύθους.
Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο ευθύνεται για την αναγνώριση προσώπων στα σύννεφα, ζώων σε βραχώδεις σχηματισμούς, κρυφών μηνυμάτων κατά το αντίστροφο παίξιμο μιας ηχογράφησης κ.ά. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τα παραπάνω δείχνουν ότι ένα μέρος αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως κανονικότητα είναι κάτι που εμείς εισάγουμε, αυτόματα και ασυνείδητα, πάνω σε παρατηρήσεις τυχαίων πραγματικών συμβάντων.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.