Η ζωή ως βία
Μάθηση τη μάθηση, η ζωή έχει επιλέξει όμως τελικά να θανατώνει, παρά τις εγγενείς αντιστάσεις τους και τη βούλησή τους, τα άτομα των ζωικών ειδών ή και να τα αφανίζει ολόκληρα, όταν αυτά δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν
Η ομαδοποίηση κάποιων απειροεκατομμυρίων χημικών μορίων σε μια κοινή «μοίρα», αυτήν ενός ανθρώπινου σώματος, συνιστά καταρχήν κάτι που θα το ονομάζαμε και ισχύ. Η τάξη μεγέθους αυτή αφορά μάλιστα μόνο τα μόρια ενός ανθρώπου και ούτε καν τις ομαδοποιήσεις των ίδιων των ανθρώπων. Η κάθε τέτοια ομαδοποίηση φυσικών μερών του κόσμου, άσχετα με τη σκοπιμότητα που οι άνθρωποι μπορεί να της αποδώσουμε. δεν μπορεί παρά να είναι βία κατά την πολύ βαθιά ουσία της έννοιας, δηλαδή ως αλλαγή μιας αρχικής μοίρας προς κάποιαν άλλη. Έτσι, η ζωή, δηλαδή η αντιγραφή και η επιβίωση, η επέκταση στο χώρο και η εμμονή στο χρόνια μιας συγκεκριμένης τάξης μορίων και όχι μιας άλλης, πάντα με την κατανάλωση ενέργειας και υπό συνθήκες κυμαινόμενων ή περιορισμένων ενεργειακών πόρων, μπορεί υπό μια οπτική να θεωρηθεί και ως βία.
Μια αλλαγή προς το χειρότερο μάς φαίνεται πιο αυτονόητα ως κάτι το βίαιο, αλλά το ίδιο ισχύει και για μια αλλαγή προς το καλύτερο, δηλαδή προς αυτό που ονομάζουμε πρόοδο, ώστε και η κάθε μάθηση, γενικότερα, εμπεριέχει αναγκαστικά τη θανάτωση του παλαιότερου. Η μάθηση είναι μια βίαιη διαδικασία, ακόμη και όταν αφορά το άνοιγμα ενός λουλουδιού!
Μάθηση τη μάθηση, η ζωή έχει επιλέξει όμως τελικά να θανατώνει, παρά τις εγγενείς αντιστάσεις τους και τη βούλησή τους, τα άτομα των ζωικών ειδών ή και να τα αφανίζει ολόκληρα, όταν αυτά δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν, ώστε η τάξη τους να αποδοθεί εκ νέου στο χάος, διαθέσιμη στην ομαδοποίηση προς μια νέα τάξη. Αυτός είναι και ο λόγος της παρουσίας του θανάτου ως αναπόσπαστου θεμελίου της ζωής, κάθε μορφής.
Να σημειώσω και να τονίσω πάντως ότι το παραπάνω σχόλιο, περιγράφοντας τη βία και το θάνατο ως οργανικό στοιχείο της ζωής, διόλου δεν νομιμοποιεί τη βία και το θάνατο που ασκείται από άνθρωπο σε άνθρωπο. . το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Αυτό το τελευταίο υπονοεί ότι ο άνθρωπος μπορεί να θεωρείται, ιδεολογικά τουλάχιστον, ως ένα μέρος της φύσης που βαδίζει αντίθετα προς τις νομοτέλειες και τα ηθικώς αδιάφορα σχέδια της ζωής. Υπό την έννοια αυτήν, ο ανθρωπιστικός πολιτισμός, τόσο ως βίωμα όσο και ως έννοια, φαντάζει να είναι από μόνος του ένα είδος απιστίας προς το φυσικό και μαζί ακλόνητης πίστης στον ίδιο τον εαυτό του. Η ανθρωπινότητα, όπως σήμερα αυτοκατανοείται, γίνεται έτσι αναπαραγόμενη τάξη, με κύτταρό της όχι τον πρωτόγονο αλλά το σκεπτόμενο άνθρωπο, κληρονόμο, φορέα και κληροδότη πολιτισμού.
Στο πλαίσιό της, η -υπόρρητη- παραδοχή στο αγωνιώδες ερώτημα «γιατί να πεθαίνουμε» είναι πως η ζωή είναι κάτι που το σύμπαν χρωστάει στους ανθρώπους για πάντα! Ίσως η παραδοχή αυτή να αποδίδει καλά και μια βασική πλευρά του φαινομένου του πολιτισμού.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.