Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το μυαλό των άλλων απέναντι στο δικό μας

TI EINAI TO TI EINAI
14 Ιουλίου 2024 / 11:09
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Οι συνέπειες της θεωρίας του μυαλού είναι συνταρακτικές για το σχηματισμό των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων

Ο εγκέφαλός μας συμπεραίνει αυτόματα ότι οι άλλοι άνθρωποι φέρουν όχι απλώς μυαλό, αλλά έναν εαυτό που διατηρείται με την πάροδο του χρόνου, έχει ικανότητες αυτοαναστοχασμού και είναι ικανός να μαθαίνει και να απορροφά νέες πληροφορίες. Εφόσον κάτι τέτοιο το συμπεραίνουμε πριν συγκεντρώσουμε… αποδείξεις, στο ψυχολογικό πλαίσιο πρόκειται ουσιαστικά για μια προβολή, μια προβολή ασυνείδητη, που δημιουργεί συναισθηματική μεροληψία και νευροεπιστημονικά αποκαλείται «θεωρία του μυαλού».

Στην κορωνίδα, η ανακάλυψη εκεί έξω ενός μυαλού που (φαίνεται να) μοιάζει πολύ με το δικό μας είναι ίσως η κορυφαία ανθρώπινη συγκίνηση, που αποτυπώνεται ως έντονη ανάμνηση, συγκρίσιμη π.χ. με την ανάμνηση του ερωτικού οργασμού ή της δοκιμής σοκολάτας για πρώτη φορά. Η συγκίνηση του «άλλου που μου μοιάζει» συνεπάγεται τον γνήσιο έρωτα και ως τέτοια, γίνεται ζητούμενο ιδανικό σε κάθε επόμενη αλληλεπίδραση με το ίδιο πρόσωπο, ακόμη και αν η πρώτη εντύπωση δεν ήταν αντιπροσωπευτική ή ήταν εντελώς παραπλανητική. Όπως ακριβώς οι εξαρτημένοι από εθιστικές ουσίες κυνηγούν την ανεπανάληπτη εμπειρία της πρώτης φοράς, έτσι και στις σχέσεις μας, αν ενθουσιαστούμε από έναν άνθρωπο δύσκολα τον διαγράφουμε.

Στον αντίποδα του έρωτα, για πολλούς ανθρώπους είναι αδύνατη η αποδοχή ότι κάποιος απέναντί τους δεν διαθέτει μυαλό ίδιο με το δικό τους. Φωνάζουμε προς τους άλλους γιατί δεν «πιάνουν»  αμέσως αυτό που εννοούμε. Ως δάσκαλοι αποπαίρνουμε τους μαθητές, ακόμη και τους καλούς, διότι είναι… μαθητές και όχι γεννημένοι γνώστες. Ως γιατροί, αγανακτούμε που οι ασθενείς μας δεν έχουν γνώσεις ιατρικής σαν να έχουν πάρει και αυτοί το πτυχίο ή που δεν μας εμπιστεύονται από την πρώτη στιγμή που μας γνώρισαν. Ως φίλοι, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά του φίλου, αφού σε μας είναι ξεκάθαρο το τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση του.

Ταυτόχρονα, το ίδιο φαινόμενο εξηγεί τη μεγάλη δυσκολία παραδοχής των αγαπημένων ή και απλώς οικείων προσώπων ενός πάσχοντος από άνοια, ότι ο άνθρωπος που γνώριζαν έχει πάψει «να κατοικεί» στο συγκεκριμένο εγκέφαλο. Στην περίπτωση που τα οικεία πρόσωπα είναι ταυτόχρονα και φροντιστές τους, το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως «τύφλωση των οικείων», έχει μελετηθεί ως σημαντικός παράγοντας επιβάρυνσης της ψυχολογίας τους και επιπρόσθετης κόπωσης από τον άχαρο ρόλο τους.

Το μυαλό αποδίδεται στους άλλους με υποσυνείδητους μηχανισμούς, χωρίς εμπειρική επαλήθευση και χωρίς λογική ανάλυση. Καθώς η διαδικασία αυτή υπακούει περισσότερο στους νόμους των συναισθημάτων, γίνεται με τρόπο άκαμπτο και δεν περνά από κάποια διαρκή αναθεώρηση.

Οι συνέπειες της θεωρίας του μυαλού είναι συνταρακτικές για το σχηματισμό των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Η πίστη μας –αφού πρόκειται πολύ περισσότερο για πεποίθηση παρά για συμπέρασμα– στη σταθερή συμπεριφορά των άλλων είναι το θεμέλιο με το οποίο σχηματίζουμε συνεργασίες, ομάδες αλλά και απορρίψεις ή αποκλεισμούς και ευρύτερα, στηρίζει αυτό που ονομάζουμε κοινωνία. Μια άκαμπτη αδυναμία μας, από την άλλη, ως προς το να εμπιστευτούμε τους άλλους βρίσκεται στον πυρήνα της παθολογικής κατάστασης που ονομάζουμε παράνοια, με τη μαζική επικράτηση της οποίας η κοινωνία αποδομείται.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.