Η πολυσήμαντη πολυσημία του logos
Η ελληνική λέξη «λόγος» (διεθνώς: logos), σημαίνει κατά μια πολυσήμαντη πολυσημία, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, το σκοπό, την αιτία, τη λογική, το λογαριασμό, τη μονάδα μέτρησης, την αναλογία, τη διαίρεση, το πηλίκο, τη γλώσσα, τη δημόσια ομιλία, την ηθική δέσμευση, τη σύνθετη θεολογική έννοια του Υιού του Θεού «δι ου τα πάντα εγένετο» και ίσως και άλλα που παραβλέπω
Η διαδικασία της συγκομιδής γνώσης περιλαμβάνει, αρχικά, την αντίληψη των εντυπώσεων των φυσικών φαινομένων που συνδέονται με ένα μέρος του φυσικού κόσμου, όπως αυτά προβάλλουν πάνω στις συγκεκριμένες «υποδεκτικές επιφάνειες» (για τον άνθρωπο: αισθητήρια όργανα) των φορέων αυτών των εντυπώσεων. Στη συνέχεια, περιλαμβάνει τη διαλογή μεταξύ των φυσικά ωφελίμων και των φυσικά βλαπτικών επί των ίδιων των φορέων και τέλος, σε ένα τρίτο επίπεδο, περιλαμβάνει τη «γνώση των αοράτων», που παράγεται μέσα από την ορατή γνώση των δύο πρώτων επιπέδων. Η γνώση των αοράτων πραγματοποιείται πάνω σε εικονικές, συμβολικές, μη φυσικές διαστάσεις, που οι ίδιοι οι φορείς των εντυπώσεων και της γνώσης επινοούν, είτε εντελώς αυθαίρετα είτε με κάποιο τρόπο βάσιμα.
Έτσι, η «ανατομή» του φυσικού κόσμου από τα μάτια μας μέσω των αντανακλάσεων του φωτός αποτελεί μια ιδιότητα της ζωής, όπως αναπτύχθηκε επί ενός πλανήτη που λούζεται από τον ήλιο. Δεν αποτελεί αυθαιρεσία, ούτε επινόηση εκ του μηδενός, αλλά εξαρτημένη προσαρμογή, ως μια εξελικτική επιλογή της ζωής που αναδείχτηκε ωφελιμότερη ανάμεσα σε άλλες. Το ίδιο αυτονόητο και εξαρτημένο είναι και το δεύτερο επίπεδο γνώσης, αυτό της διαλογής των ωφελίμων και των βλαπτικών προς το φορέα των ματιών, μέσα από τη διαδικασία του συχνότερου και γρηγορότερου ατομικού θανάτου των εκτεθειμένων στα βλαπτικά συμβάντα και του σπανιότερου και αργότερου θανάτου των προστατευόμενων (φυσική επιλογή).
Στο τρίτο επίπεδο, της παραγωγής γνώσης από τη γνώση, η ανατομή των μερών της φυσικής πραγματικότητας περιλαμβάνει οπωσδήποτε στη ρίζα της μια και πάλι συγκεκριμένη και όχι τυχαία γωνία θέασης του όλου, έστω και υπόρρητη. Η γωνία αυτή τίθεται ως «ερώτημα», το οποίο δρα ως «διαιρέτης», όπου ο διαιρετέος είναι ο ίδιος ο φυσικός κόσμος και το πηλίκο είναι η εκάστοτε απάντηση, ως γνώση. Το πηλίκο της «διαίρεσης» ονομάζεται και «λόγος», με τη μαθηματική έννοια του κλάσματος, δηλαδή του «διαιρέτη ενός διαιρετέου» ή του “παρονομαστή” σε έναν «αριθμητή». Η δε επιτυχία ή η ενδεχομένως άστοχη αυθαιρεσία της ανατομής του τρίτου επιπέδου κρίνεται από την γονιμότητα της τελικής επανασυρραφής του όλου από όλα τα πηλίκα, με τη μορφή της γνώσης που συλλέγεται από ένα ή περισσότερα ερωτήματα.
Οι αριθμοί μας, οι λέξεις μας, τα ουσιαστικά, τα ρήματα, τα επιρρήματα, οι αντωνυμίες και τα επίθετα, είναι “ανατομικά νυστέρια”, τα οποία έχουν απομονώσει φαινόμενα του κόσμου που ιστορικά αξίζει να συμβολίζονται και αξίζει να αναλύονται από κοινού ή και των οποίων δοκιμάζεται επί του παρόντος αυτή η αξία, μέσω ενός καινοφανούς ερωτήματος.
Θα πρέπει λοιπόν να τονιστεί εδώ, από έναν Έλληνα συγγραφέα, ότι αυτή η καίρια για τη γνώση λέξη, η ελληνική λέξη «λόγος» (διεθνώς: logos), σημαίνει κατά μια πολυσήμαντη πολυσημία, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, το σκοπό, την αιτία, τη λογική, το λογαριασμό, τη μονάδα μέτρησης, την αναλογία, τη διαίρεση, το πηλίκο, τη γλώσσα, τη δημόσια ομιλία, την ηθική δέσμευση, τη σύνθετη θεολογική έννοια του Υιού του Θεού «δι ου τα πάντα εγένετο» και ίσως και άλλα που παραβλέπω. «Κάνουμε λόγο» για κάτι, ρωτάμε «ποιος ήταν ο λόγος» για κάτι που συνέβη, υπολογίζουμε το «λόγο 7 προς 3», «δίνουμε το λόγο μας» κλπ.
Η παγκοσμίως μοναδική αυτή πολυσημία υπονοεί σαφώς την ύπαρξη κάποιας –χαμένης;-- κοινής ρίζας όλων των παραπάνω. Μια τέτοια ρίζα, εφόσον ιχνηλατηθεί, αφομοιωθεί, υποστεί συλλογική και διεπιστημονική επεξεργασία και τελικά αναδομηθεί, θεμελιώνει και μια μοναδική φιλοσοφική θεώρηση, που πάνω από όλα θα μπορούσε να είναι καθοριστική, κρίσιμα διαφοροποιητική, για αυτό που θα ονομάζαμε «διαχρονική ελληνική ταυτότητα». Με άλλα λόγια, το διαχρονικό ελληνικό θα είναι αυτό που μπορεί να εντοπίσει την κοινή ουσία και συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στη γνώση, τη γλώσσα, τη διαίρεση, το μέτρο, το σκοπό, την αιτία, την ομιλία, την ηθική δέσμευση, αλλά και ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό που έχει ονομαστεί ενσάρκωση θεού!
Η θεώρηση αυτή, της οποίας δεν γνωρίζω προηγούμενη αντίστοιχη, θα μπορούσε να προβληθεί ως κρίσιμη για ό, τι θα ονομάζεται στο μέλλον «ελληνικό». Προσωπικά, τη θεωρώ σημαντική μου κατάθεση στον κόσμο.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.