Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξηγώντας το χάος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
06 Ιανουαρίου 2024 / 17:02
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Στα χαοτικά παιχνίδια και συστήματα, όμως, οι συνέπειες αθροίζονται και «κάτω από την επιφάνεια», καθώς υπάρχουν κινήσεις που λειτουργούν «υπο-βηματικά» εξαιτίας της πολυπλοκότητας των αλληλεπιδράσεων

Σε αντίθεση με την αδιάκριτη χρήση του όρου στις καθημερινές συζητήσεις μας, το χάος δεν ταυτίζεται με το τυχαίο, αλλά σημαίνει ότι σε ένα σύστημα, οι προβλέψεις είναι αδύνατες ακόμη και με όλα τα  – προσβάσιμα – δεδομένα διαθέσιμα, εκτός αν υπάρχουν και παίζουν ρόλο κάποια ακλόνητα (π.χ. στο σκάκι, ένα ακλόνητο δεδομένο είναι το ποιος έχει τα λευκά ώστε να κάνει την πρώτη κίνηση). Στο χαοτικό σύστημα, από παρατηρησιακά παρόμοιες συνθήκες, η έκβαση μπορεί να είναι ανατρεπτικά διαφορετική. Αυτό περιγράφεται ακαθόριστα ως «μεγάλη ευαισθησία στις αρχικές συνθήκες», το βασικό φυσικομαθηματικό χαρακτηριστικό του χάους.

Το σημαντικό είναι ότι η ευαισθησία αυτή εμφανίζεται όχι από την άποψη του τι γνωρίζουμε αλλά του τι μπορεί να γνωρίσει οποιοσδήποτε. Το χάος είναι μια κατάσταση των μυαλών και όχι του φυσικού κόσμου.

Ας επανέρθουμε στο σκάκι. Στην περίπτωση δύο απολύτως ισοδύναμων αντιπάλων με ικανότητα προσομοίωσης απεριόριστων μελλοντικών κινήσεων, κατά τις αρχικές κινήσεις του παιχνιδιού υπάρχει απόλυτη ισοπαλία ως προς τις πιθανές εκβάσεις μεταξύ των εναλλακτικών κινήσεων. Η ισοδυναμία αυτή μεταβάλλεται σε κάποιο κρίσιμο σημείο εντελώς απρόβλεπτα για κάθε παρατηρητή, ώστε να αποκτά ο ένας αντίπαλος πλεονέκτημα χωρίς να το καταλάβει, ενώ ο άλλος δεν έχει περάσει ποτέ από τη θέση τού να είχε προβλέψει την ανάπτυξη του πλεονεκτήματος ώστε να προσπαθήσει να το αποτρέψει.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, μέσα από την αλληλεπίδραση των προηγούμενων κινήσεων που κρίθηκαν μεμονωμένα ως οι συγκριτικά πιο σωστές και όχι από κάποια λανθασμένη έναντι μιας σωστής, εμφανίζεται μια σημαντική συνέπεια, οδηγώντας σε πλεονέκτημα για τη μία πλευρά έναντι της άλλης, οπότε, δεδομένης της ισοδυναμίας τους, γίνεται αδύνατο αυτό να αντισταθμιστεί από την άλλη. Το σημείο αυτό μοιάζει, στους παίκτες και τους παρατηρητές, με ρήξη στη συνέχεια του συστήματος.

Στα μη πολύπλοκα αναλογικά παιχνίδια, όπως π.χ. η τρίλιζα (και γενικότερα στα παρόμοια συστήματα), κάθε κίνηση που γίνεται αποτελεί το «βήμα τους», δηλαδή είναι η ακροελάχιστη δυνατή (κβαντική) μεταβολή, έχοντας δυαδικό χαρακτήρα «όλου ή ουδενός». Στα χαοτικά παιχνίδια και συστήματα, όμως, οι συνέπειες αθροίζονται και «κάτω από την επιφάνεια», καθώς υπάρχουν κινήσεις που λειτουργούν «υπο-βηματικά» εξαιτίας της πολυπλοκότητας των αλληλεπιδράσεων (με φαινομενικό αποτέλεσμα «ουδέν» για τον παρατηρητή), αν όχι καθόλη τη διάρκειά του παιχνιδιού, έστω αρκούντως σε κάποια επιμέρους φάση τους. Οι υπο-βηματικές συνέπειες μόνο αθροιζόμενες, σε μη προβλέψιμη στιγμή, θα δημιουργήσουν ένα ακροελάχιστο νέο αποτέλεσμα («όλον» για τον παρατηρητή).

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.