Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπάρχει κάτι πριν από τη γνώση;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
23 Δεκεμβρίου 2023 / 10:10
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο άνθρωπος με τη συνείδησή του μπορεί να εντοπίσει μέσα του, ως προεγχαραγμένη, την τάση διαχωρισμού των μερών του κόσμου σε αγαθά και μη, σε καλά και κακά, δίνοντάς σε αυτό συγκεκριμένους ορισμούς, κριτήρια και περιεχόμενο, ανάλογα με όλες τις διαμορφωτικές καταστάσεις στις οποίες εκτίθεται

Το ζεύγος λέξεων εξήγηση-κατανόηση είναι ένα συναφές ζεύγος με το ερώτηση-απάντηση, ωστόσο το πρώτο στρέφεται καθαρά προς τον άνθρωπο, καθώς η κατανόηση αφορά τη μετατροπή, δια της εξήγησης, της αντικειμενικότητας σε υποκειμενικό βίωμα. Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, η επιστημονική σκέψη ανάζητα μια συνεχώς καλύτερη εξήγηση, ενώ η θεολογική σκέψη αναζητά τη μοναδική εξήγηση, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες των οποίων οι αναζητήσεις είναι κατά βάση θεολογικές και πολλοί θεολόγοι που αναζητούν επιστημονικές στηρίξεις.

Η παρατηρούμενη ώσμωση  αυτή, μεταξύ αποδεικτικού-εμπειρικού και αποκαλυπτικού λόγου, δεν μοιάζει τυχαία, ούτε είναι προϊόν κάποιας αντιφατικής ανωριμότητας του πολιτισμού. Μπορεί να οδηγήσει την ανάλυση που κάνουμε στην ανακάλυψη ενός ανθρώπινου εμφύτου, που προϋπάρχει κάθε γνώσης μας, είτε πρόκειται για αυτό που “ξέρουν να κάνουν” τα γονίδια μας, είτε για τη διάπλαση των συναισθημάτων μας είτε για τη συνειδητή ανάλυση των συμβόλων μας. Αυτό έχει αποτυπωθεί και στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως “το στοιχείο του αγαθού”. Η φύση ενός τέτοιου εμφύτου παραμένει αμφίβολη.

Ο άνθρωπος με τη συνείδησή του μπορεί να εντοπίσει μέσα του, ως προεγχαραγμένη, την τάση διαχωρισμού των μερών του κόσμου σε αγαθά και μη, σε καλά και κακά, δίνοντάς σε αυτό συγκεκριμένους ορισμούς, κριτήρια και περιεχόμενο, ανάλογα με όλες τις διαμορφωτικές καταστάσεις στις οποίες εκτίθεται: γονίδια, επιγενετική, διαμορφωτικές σχέσεις, διάνοια, κοινωνία, πολιτισμός. Έτσι, η αρχική προϋπάρχουσα τάση, που μπορεί να θεωρηθεί και ως πρωτόγονη γνώση, λαμβάνει περιεχόμενο και εξειδικεύεται.

Ο μηχανισμός αυτής της τάσης ενδέχεται να μην είναι τίποτα άλλο από την εσωτερίκευση μιας εξωτερικής κατάστασης ως πληροφορίας, με τη διαμεσολάβηση των αισθήσεων, ακριβώς όπως και στο “βίωμα” του πρώτου κυττάρου στη γη, που αναζητούσε ενέργεια ενώ ταυτόχρονα απέφευγε δηλητήρια και θηρευτές που θα το μετέτρεπαν σε δική τους ενέργεια.

Ωστόσο, μια τέτοια στεγνά επιστημονική εξήγηση δεν αφαιρεί τίποτα από την αξία της κατανόησης ότι η γνώση έπεται της αποδοχής του ανθρώπινου ως μια κατάσταση με γέννηση, φθορά και θάνατο, άρα με διάκριση ενός πρωταρχικού“καλού” και “κακού”. Μία τέτοια κατανόηση φαίνεται πως σήμερα συνιστά και απόδραση από μια καθολικά κυρίαρχη και όχι απλώς επικουρική, αποκομμένη από το έμβιο συμβάν, διάνοια. Η αφύπνιση αυτή, έστω και 1 δευτερόλεπτο πριν το θάνατό μας, φαίνεται πως κρίνει σε απόλυτο βαθμό την αγωνία, με την οποία (ή άνευ της οποίας), επιστρέφει η σκέψη μας στην ανυπαρξία του “παντοδυνάμου”, όταν εκλείψει ο χωροχρονικός φορέας της.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.