Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η νευρολογική ουσία της κατανόησης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
02 Δεκεμβρίου 2023 / 13:57
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο δυτικός πολιτισμός λογαριάζεται ως «ακουστικός πολιτισμός», υπό την έννοια ότι τα ακροελάχιστα συμβολικά μέρη του, οι λέξεις, είναι πρωτίστως ήχοι (φθόγγοι)

Η πιο εξελιγμένη και λεπτομερής ανθρώπινη αίσθηση, καθοριστική για τα βιώματά μας, είναι η όραση. Ταυτόχρονα, η πιο κατάλληλη για τη διάδοση των έτοιμων συμβολικών γνώσεων είναι η ακοή, που ας προσεχθεί ότι εμπεριέχεται και στο γραπτό λόγο, όπου ο αναγνώστης ουσιαστικά «αφηγείται στον εαυτό του» τις οπτικές μορφές της σελίδας. Ο δυτικός πολιτισμός λογαριάζεται ως «ακουστικός πολιτισμός», υπό την έννοια ότι τα ακροελάχιστα συμβολικά μέρη του, οι λέξεις, είναι πρωτίστως ήχοι (φθόγγοι).

Τα παραπάνω καθορίζουν την ιδιαίτερη οργανική φύση του φαινομένου που κοινά, οι περισσότεροι, αντιλαμβανόμαστε ως κατανόηση. Το συναίσθημα σύγχυσης ή απορίας, που οδήγησε σε μια αρχική μας ερώτηση και επιμένει, έστω και μετριασμένο, μετά από μια μη ικανοποιητική αλλά σωστή απάντηση, έχει ως νευρολογική βάση του τη «διαφωνία» μεταξύ των βιωματικών και των συμβολικών περιοχών του εγκεφάλου μας.

Οι σπουδαστές μαθηματικών συχνά καταλήγουν σε ένα ακλόνητο συμπέρασμα με βάση τα βήματα που ακολούθησαν, αλλά παραμένουν σε σύγχυση αισθανόμενοι ότι δεν το έχουν κατανοήσει βαθιά. Οι ασχολούμενοι με την εκλαΐκευση των μαθηματικών αναγνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά τη σημασία που έχει η εκκίνηση από τα καθημερινά βιώματα στην πορεία προς τις καθαρά μαθηματικές έννοιες και τις πιο πολύπλοκες θεωρίες. Έτσι, για την κατανόηση της ισοδυναμίας δύο ισοτήτων χρησιμοποιείται το παράδειγμα της τραμπάλας, για τον «άγνωστο Χ» το θεατρικό παιχνίδι ρόλων κλπ.

Πράγματι, πολύ μεγάλο κομμάτι της σκέψης μας αφιερώνεται στο να «εξηγήσει» στη μια πλευρά μας αυτά που προσλαμβάνει ως γνώση η άλλη! Η βαθύτερη κατανόηση ενός συμβολισμού (π.χ. μιας εξίσωσης), για τον  άνθρωπο με προεκπαιδευμένο από τα βιώματα εγκέφαλο, γίνεται με την αναπαράστασή του σε μια εικόνα (χωρίς οφθαλμαπάτες, παραδοξότητες ή σκοτεινά σημεία) ενώ ακόμη βαθύτερη γίνεται με τον εντοπισμό του συμβολισμού σε ένα εσωτερικό μας «χάρτη», διαμορφωμένο από τα αισθητηριακά βιώματα. Η δε αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή η γενίκευση ενός βιώματος σε θεωρία, είναι αυτό που κλασσικά αποδίδεται, κατά περιστάσεις και κατά το επιστημονικό πεδίο του κάθε συγγραφέα, ως αυθαίρετες ή εσφαλμένες πεποιθήσεις», «μαγική σκέψη», «υπεραπλούστευση», «λογική πλάνη», «μεροληψία του εγκεφάλου», «απρόσφορο λογικό άλμα», μονοδιάστατη σκέψη, μανιχαϊστική σκέψη κ.ά.

Όπως η συνείδηση -προτείνεται πως- είναι η ακρόαση της συνομιλίας μεταξύ των εσωτερικών μας υποκειμενικοτήτων, έτσι και η κατανόηση -προτείνεται ότι- προκύπτει από τη συνομιλία μεταξύ των διαφορετικών αντιληπτικών μας οργάνων.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.