Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα νεότερα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και μια εκτίμηση

Κώστας Σπίγγος
10 Μαρτίου 2021 / 15:04

Τα CDC των ΗΠΑ ήδη θεωρούν επαρκή τα κλινικά δεδομένα ώστε να προτείνουν την επαναφορά σημαντικού ποσοστού των δικαιωμάτων που αφορούν την κοινωνικότητα των πλήρως εμβολιασμένων, αν και όχι προς το παρόν για τα ταξίδια

Σε ενδιάμεση ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2021 και θα αποτελέσει πρόκριμα για τα υγειονομικώς ισχύοντα παγκοσμίως, τα CDC (Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ) εισηγούνται ότι τα άτομα μετά από τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την τελική τους εμβολιαστική δόση έναντι του κορωνοϊού-19  μπορούν:
 
-Να επισκέπτονται άλλους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να φοράνε μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις.
-Να επισκέπτονται μη εμβολιασμένα άτομα από μόνο ένα νοικοκυριό αν αυτά διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο CoViD-19, σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν απόσταση.
-Να μην μπαίνουν σε καραντίνα ούτε να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο μετά από έκθεση στον ιό, εφόσον παραμείνουν ασυμπτωματικά.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί που θα παραμείνουν μέχρι τη συλλογή περαιτέρω δεδομένων. Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα εξακολουθούν να πρέπει:
-Να φορούν μάσκες και να τηρούν απόσταση σε δημόσιους χώρους και γύρω από άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου.
-Να φορούν μάσκες και να τηρούν απόσταση όταν επισκέπτονται άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και προέρχονται από περισσότερα τους ενός νοικοκυριά.
-Να αποφεύγουν συγκεντρώσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.
-Να αποφεύγουν τα ταξίδια. Ο σεβασμός των ταξιδιωτικών περιορισμών εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένης της μέχρι σήμερα εμπειρίας μας και των μεταλλαγών που εμφανίστηκαν μετά από περιόδους αυξημένων ταξιδιών.
 
Σημειώνεται ότι άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή ασθένεια περιλαμβάνουν κατά τα CDC εκείνα με καρκίνο, χρόνια νεφρική νόσο, ΧΑΠ, σύνδρομο Down, καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία, δρεπανοκυτταρική νόσο και διαβήτη τύπου 2. Περιλαμβάνει επίσης έγκυες γυναίκες και καπνιστές.
Με λίγα λόγια, τα CDC ήδη θεωρούν επαρκή τα κλινικά δεδομένα ώστε να προτείνουν την επαναχορήγηση σημαντικού ποσοστού των δικαιωμάτων που αφορούν την κοινωνικότητα των πλήρως εμβολιασμένων, αν και όχι προς το παρόν για τα ταξίδια, που είναι το ζήτημα που καίει άμεσα τους τουριστικούς προορισμούς.
 
Αν συνδυάσουμε το παραπάνω με τα γεγονότα αυξανόμενης βίας, στην Ελλάδα και σχεδόν παντού, που υποδηλώνουν τη δυσφορία και την κόπωση τόσο του πληθυσμού, όσο προφανώς και των κρατικών υπαλλήλων, μπορούμε εύλογα να εκτιμήσουμε πως ο μεσαίος χώρος και η πλειοψηφία της κοινωνίας, όχι μόνο θα παρακάμψουν με συνοπτικές διαδικασίες τους ενδοιασμούς που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα των υποχρεωτικών ιατρικών επεμβάσεων και θεραπειών, αλλά θα πιέσουν από μόνοι  τους, σύντομα και εντός του έτους, για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα λειτουργεί ως απαραίτητο έγγραφο κάθε μετακίνησης και κάθε κοινωνικής εκδήλωσης.