Σάββατο 21.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο κόσμος είναι κατανοήσιμος

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
07 Οκτωβρίου 2023 / 10:37
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Παραμένουν και μέρη, του μη ανθρώπινου κόσμου, μα πιθανώς και ανθρώπινα, που εξακολουθούν να είναι αχαρτογράφητα

Η ιδιότητα του σύμπαντος να μπορεί να εξηγείται από τη νόηση μέσω της γνώσης μοιάζει αυτονόητα δεδομένη σήμερα, αν και δεν είναι, αν το καλοσκεφτούμε. Ακόμη και αν υπάρχουν γειτονιές και πλευρές του σύμπαντος που δεν επιδέχονται κατανόηση, το θαυμαστό είναι η ύπαρξη πλευρών που την επιδέχονται, τουλάχιστον για τα μέτρα του ανθρώπου, χωρίς να αποτελούν απλώς… χάος.

Οι «όχι ατάκτως» αλλά επιδεχόμενοι λόγου «ερριμένοι πλίνθοι και κέραμοι» του κόσμου, λοιπόν, χτίζονται από τα βιώματα, τις συνομιλίες και τα διαβάσματά μας. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται μέσα μας, ενώ ταυτόχρονα, παραμένουν και μέρη, του μη ανθρώπινου κόσμου, μα πιθανώς και ανθρώπινα, που εξακολουθούν να είναι αχαρτογράφητα ή και μη ανθρωπίνως χαρτογραφήσιμα ή και απλός «αδόμητα».

Οι νευροεπιστήμες, η βιολογία, η γλωσσολογία, η ανθρωπολογία και η ψυχολογία έχουν από κοινού ως αντικείμενο τη μελέτη του ανθρώπινου εσωτερικού κόσμου, πού είναι το βασικό συστατικό τόσο της συνείδησης όσο και των ασυνειδήτων. Η ανθρωπολογία και η γλωσσολογία χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από τον ιστορικό χαρακτήρα τους. Οι δύο αυτές, μαζί με την εξελικτική βιολογία και σε συνδυασμό με την εξέταση των συναισθηματικών λειτουργιών, από την νευροεπιστήμη και την ψυχολογία, απαντούν στο ζήτημα του σχηματισμού, της σύγκρισης και της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμικού φαινομένου, σε ένα ταξίδι που ξεκινά από τις οργανικές ενώσεις του άνθρακα. Το ταξίδι αυτό βασίζεται στο νοητικό έργο.

Όμως, η κατανοησιμότητα του κόσμου δεν αφορά αποκλειστικά τον άνθρωπο. Αν η απλή μηχανή ζητά να αναπαραγάγει το μυϊκό έργο, ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης ζητά να αναπαραγάγει το νοητικό, δηλαδή τα  αποτελέσματα της επεξεργασίας συμβόλων των φυσικών συμβάντων προς αύξηση της γνώσης μας και της εφαρμογής της στην πρόβλεψη του μέλλοντος, μέσω όχι του εγκεφάλου, αλλά μηχανών. Η τεχνητή άντληση και επεξεργασία γνώσης είναι δυνατό να προσομοιώνει τη βιολογική αντίστοιχη, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου απαραίτητο, όπως ακριβώς η πτήση του ανθρώπου έχει επιτευχθεί όχι μέσω κυριολεκτικών φτερών, αλλά μέσω αεροστάτων, ελικοπτέρων, αεροπλάνων και διαστημοπλοίων.

ΦΩΤΟ@ pixabay

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.