Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύσκολοι καιροί για πλανητάρχες

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
04 Nov 2023 / 12:46

Η σφαγή των Παλαιστινίων στην Γάζα βαραίνει συναισθηματικά σε όλον τον πλανήτη.

Η καταστροφή της Γάζας ισοδυναμεί με ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ιστορία της ανθρωπότητας και θα βαρύνει τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους και το Ισραήλ για πάντα. 

Φαίνεται σαν μια μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ στην σύγχρονή ιστορία και αυτό συμβαίνει πολλές δεκαετίες  με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι και η ηγεσία τους να έχουν κερδίσει τον σεβασμό και την συμπαράσταση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Ας πάμε όμως πέντε μήνες πίσω για να δούμε το περιβάλλον εντός του οποίου συντελείται αυτό το απίστευτο έγκλημα εις βάρος των Παλαιστινίων.

 Στις 6 Απριλίου του 2023 στο Πεκίνο γίνεται η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν με οικοδεσπότη την ΛΔ της Κίνας.

Η συνάντηση αυτή του πρίγκιπα Φαϊσάλ Μπιν Αλ Σαούντ και του Ιρανού ομολόγου του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα στους πλέον υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

Στην συνάντηση αυτή οι δύο μεγάλες χώρες, που δεσπόζουν  στον περσικό κόλπο και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του κόσμου, αποφασίζουν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές, πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Το πλήγμα για την πολιτική επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Τις αμέσως επόμενες μέρες οι ΗΠΑ προτείνουν στην Σαουδική Αραβία την δωρεάν κατασκευή ενός, τεράστιων δυνατοτήτων, πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ικανό να τροφοδοτεί όλη την χώρα με πάμφθηνο ηλεκτρικό ρεύμα. Προτίθενται δε να παραδώσουν στην χώρα δωρεάν πολεμικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Η Κίνα απαντά αμέσως προσφέροντας την κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου στην Σαουδική Αραβία με ακόμα ευνοϊκότερους όρους.

Εδώ χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα όπου η Κίνα αγοράζει το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο με περίπου 1,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αν και η ποσότητα πετρελαίου που πωλεί το Ιράν στην Κίνα δεν μπορεί να προσδιοριστεί επίσημα λόγω των κυρώσεων, κυμαίνεται μεταξύ 750 χιλιάδων και 1,25 εκατομμυρίων βαρελιών σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις. Αυτό καθιστά το Ιράν τον 3ο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου στην Κίνα.

Η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα και το Ιράν δημιουργούν μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση στις ΗΠΑ που έχουν τοποθετήσει δεκάδες στρατιωτικές βάσει στα στενά του Ορμούζ  και γύρω από το Ιράν.

Προχτές μάλιστα ο …Ελον Μάσκ έκανε μια σαρκαστική ανάρτηση στο Τουίτερ όπου φαίνεται ο χάρτης του Ιράν περικυκλωμένος από αμερικάνικες βάσεις και σχολιάζει «Μα που πήγαν, αυτοί οι Ιρανοί και έβαλαν την χώρα τους ανάμεσα από τις Αμερικάνικες βάσεις.

Την ίδια περίοδο οι ΗΠΑ προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποκαταστήσουν τις σχέσεις του με την Τουρκία  κάνοντας σημαντικά βήματα.

Ο Ερντογάν υπόσχεται να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ υπόσχονται να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία και να διευκολυνθεί η παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός παρά ποτέ και «Μια νέα εποχή ανοίγεται στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις»  προκειμένου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να εξασφαλίσουν την παραμονή της Τουρκίας στην Δύση.

Ενώ συμβαίνουν αυτά η Ρωσία έχει πλέον κερδίσει το πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και ουσιαστικά ο Ρωσικός στρατός διεξάγει μια τακτική φθοράς πριν την οριστική λήξη.

Παράλληλα στο Ισραήλ χιλιάδες διαδηλωτών καθημερινά ζητούν την παραίτηση του ακροδεξιού και διεφθαρμένου Νετανιάχου. Ο (πυρηνικός) χωροφύλακας των ΗΠΑ στην μέση Ανατολή περνάει δύσκολες ώρες.

Ακριβώς αυτή τη στιγμή ξεκινάει η γενική εξέγερση των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική όχθη του Ιορδάνη με την συμμετοχή και συμφωνία του συνόλου των οργανώσεων του Παλαιστινιακού λαού.

Οι ΗΠΑ προκαλούν ανοιχτά το Ιράν ελπίζοντας να δημιουργήσουν μια νέα Ουκρανία στην Μέση Ανατολή.

Ευτυχώς υπάρχουν αποθέματα ψυχραιμίας στον κόσμο διότι η εξασθενημένη και ανυπόληπτη Δύση  συμπεριφέρεται σαν πληγωμένο θηρίο και οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι.

Το Ιράν μαζί με την Σαουδική Αραβία απαντούν με κοινή θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Στην Τουρκία ο Ερντογάν τάσσεται ανοιχτά υπέρ των Παλαιστινίων, κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και διοργανώνει συλλαλητήρια εκατομμυρίων στην Ισταμπούλ.

Ακόμα και η «μετριοπαθής» Ιορδανία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων με επικεφαλής την  Παλαιστίνια βασίλισσα.

Η Αίγυπτος του Σίσι (με την Αμερικανόφιλη κυβέρνηση) αντιδρά πιεζόμενος τόσο από τον Αιγυπτιακό λαό όσο και από την προοπτική να βρεθεί με μερικά εκατομμύρια παλαιστινίους στο έδαφός του.

Ο Χαφτάρ στην Λιβύη ζητάει να διακοπεί η τροφοδοσία του Ισραήλ με πετρέλαιο.

Το Αραβικό έθνος μαζί με το Ιράν συμπαρατάσσονται εναντίον της Δύσης ενώ ταυτοχρόνως ενισχύονται οι δεσμοί τους με την Κίνα και την Ρωσία.

120 Χώρες του ΟΗΕ (που αντιπροσωπεύουν τα 9/10 του πληθυσμού του πλανήτη) ζητούν κατάπαυση του πυρός και την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 67 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.  

Ακόμα και η ΕΕ τάσσεται μεν υπέρ του Ισραήλ αλλά αρχίζει να μασάει τα λόγια της προσπαθώντας να συντάξει ένα κοινό κείμενο.

Την ίδια στιγμή ο κολοσσός της πολιτικής σκέψης Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρίσκεται στην εκδήλωση με τον  Φράνσις Φουκουγιάμα (Ναι! Αυτόν του «τέλους της Ιστορίας»), στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου του «Economist Government Roundtable» και διαπιστώνει εμβριθώς ότι «ο Ερντογάν είναι στην λάθος πλευρά της Ιστορίας».

Παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, από το Τόκιο μέχρι την Νέα Υόρκη, την Βαγδάτη, την Αθήνα και το Τέλ Αβίβ που ζητούν το αυτονόητο. Να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και να ιδρυθεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

Στην Γάζα φαίνεται να συγκρούεται ο Δαβίδ με το Γολιάθ αλλά στην πραγματικότητα ο παντοδύναμος Γολιάθ κινδυνεύει να χάσει τα αυγά και τα καλάθια.

Δύσκολοι καιροί για πλανητάρχες.

Σταμάτης Κυριάκης

Κέρκυρα 31  Οκτωβρίου 2023

ΦΩΤΟ@ pixabay