Έλλειψη ψηφοφόρων, θεωρίας και ηγεσίας
Γράφει ο Κώστας Σπίγγος
Η ψήφος στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει αδρά μορφοποιηθεί σε συστημική και αντισυστημική, με υποκατηγορίες της δεύτερης (σήμερα), τον εθνικισμό και την αποχή (αντίστοιχα, ενεργητική και παθητική αντισυστημικότητα). Επίσης αντίστοιχα με την Ευρώπη και το Δυτικό κόσμο συνολικά, η αντισυστημική θέση αντιπροσωπεύεται πλέον μόνο σε μικρό εκλογικό ποσοστό από αυτή που θα αποκαλούσαμε «παραδοσιακά αριστερή».
Ο βασικός λόγος είναι ότι το κύριο ρεύμα της παραπάνω σκέψης έχει ήδη πραγματωθεί εντός συστήματος. Αυτό που ονομάζουμε «ταξική συμπερίληψη» έχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό ενσωματωθεί, με τη μορφή δωρεάν παροχών, στις κύριες επιδιώξεις του οικονομικού συστήματος που αποκαλείται καπιταλισμός, με τις έως τώρα κυκλικές κρίσεις και ανθίσεις του. Το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κέντρο έχει ενσωματώσει ήδη στον καπιταλισμό όχι βέβαια όλα, αλλά τουλάχιστον τα θεμελιώδη οικονομικά προτάγματα της αριστεράς (αυτό συνιστά και μια μορφή έμμεσης πολιτικής νίκης): όλοι οι κάτοικοι των δυτικών χωρών -έχουν την ευκαιρία να- μην πεθάνουν από την πείνα και τις κύριες αρρώστιες και τα παιδιά τους να μη μείνουν αμόρφωτα. Με τον όποιο βαθμό επιτυχίας…
Από την άλλη, εδώ και 2 αιώνες, η αριστερά δεν έχει καταφέρει να προτείνει επιτυχημένα μια βιώσιμη ανθρώπινη μεταφυσική (υπόρρητη αξιωματική παραδοχή) διαφορετική από την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια (το ΚΚ Ελλάδας αποτελεί βέβαια μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση, έχοντας αναγάγει σε τέτοια μεταφυσική το ίδιο το κόμμα, ως κοινότητα). Στα τρία πρώτα πάντως εξακολουθούν να καταφεύγουν οι 8-9 στους 10 ανθρώπους και στη χώρα μας, όταν αισθάνονται διωκόμενοι ή περιθωριοποιούμενοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Παράλληλα, ακριβώς αυτά το πολιτικό κέντρο τα υποστηρίζει ανοιχτά, μπάζοντας νερά, λιγότερο ή περισσότερο, μόνο ως προς την πατρίδα, αναλόγως του βαθμού στον οποίο υιοθετείται έμπρακτα, εσκεμμένα ή αναγκαστικά, σε έκαστη χώρα, το όραμα της Ε.Ε.
Μια εκτός των τειχών αυτοκριτική της εκτός ΚΚΕ αριστεράς θα περιλάμβανε τα παραπάνω,* ωστόσο η έλλειψη και αυτής, όπως και η έλλειψη πλέον και ηγετών, εκτός των ψηφοφόρων, είναι ακριβώς και το κεντρικό σύμπτωμα του παρατεινόμενου πολιτικού κώματος που μάλλον ήδη, όπως προσωπικά εκτιμώ, αποτελεί και το τέλος εποχής της συστημικής αριστεράς.
*Για να είναι πλήρης η εκτίμηση, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι στη Δύση, μετά την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ, η παραδοσιακή αριστερή ιδεολογία έχει μείνει και εξωτερικά ορφανή, καθώς δεν υποστηρίζεται (οικονομικά και επικοινωνιακά) από καμία εξωευρωπαϊκή δύναμη στο πλαίσιο γεωπολιτικών συμφερόντων της, σε αντίθεση με την ακροδεξιά, της οποίας οι διασυνδέσεις είναι προφανείς.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.