ΕΚΑΒ: Το μη όραμα είναι -και εδώ- το πρόβλημα
Του Κώστα Σπίγγου, νευρολόγου - υποψήφιου ΜέΡΑ25-συμμαχία για τη ρήξη/συντονιστή τομέα υγείας του ΜέΡΑ25
Με αφορμή την τοπική συζήτηση περί του ΕΚΑΒ, μερικές θέσεις:
Για την αναγκαία αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, νοείται η δόμηση νέων σεναρίων υπηρεσιών, κατόπιν αλλαγών στην καθημερινή πραγματικότητα, τις διαφοροποιημένες ανάγκες υγείας, το μεταβαλλόμενο πληθυσμό μόνιμων και βραχυπρόθεσμων κατοίκων ή την διαθέσιμη τεχνολογία. Η ιδιωτικοποίηση ή αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών δεν αποτελεί απάντηση σε καμία νέα καθημερινή πραγματικότητα, εκτός αυτής των αναγκών διασφάλισης βέβαιης κρατικά εγγυημένης κερδοφορίας σε επιχειρήσεις ιδιωτικού συμφέροντος, με παράλληλη την όχι απλώς «μνημονιακή» αλλά μια εγχώριου σχεδιασμού «υπερ-μνημονιακή» προσαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού της υγείας.
Η ύπαρξη εθνικού κέντρου άμεσης βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχει αναγκαιότητα αντίστοιχη της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής, άρα εξ ορισμού δεν μπορεί να οργανωθεί σε καμία μη δημόσια βάση. Η συνεργασία ρουτίνας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε αυτή την υπηρεσία δεν μπορεί να στηριχτεί στο επιχείρημα απλά των «έκτακτων περιστατικών». Εξ ορισμού, το αντικείμενο του ΕΚΑΒ είναι τα έκτακτα περιστατικά! Σενάρια παροχής υπηρεσιών ΕΚΑΒ από τον ιδιωτικό τομέα θα ήταν το «έκτακτο του εκτάκτου», π.χ. μαζική λοιμώδης νόσηση του προσωπικού, πυρκαγιά στο παρκινγκ των ασθενοφόρων, συνθήκες κηρυγμένης εθνικής ή περιφερειακής κατάστασης έκτακτης ανάγκης κλπ.
Η φιλοσοφία των κάθε μορφής συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υποβαθμίζει συστηματικά και αφανίζει τον εκάστοτε δημόσιο φορέα, τελικά αντικαθιστώντας τον. Στην περίπτωση των υπηρεσιών υγείας, αυτό σημαίνει την εξόντωση των φτωχότερων και των αδύναμων και τον εκβιασμό της μεσαίας τάξης να πληρώνει έξτρα για υπηρεσίες για τις οποίες ήδη φορολογείται.
Στο ΜέΡΑ25-συμμαχία για τη ρήξη, το ΕΚΑΒ δεν το οραματιζόμαστε ως «ειδικό ταξί για τους αρρώστους», αλλά ως ένα δημόσιο φορέα κινητών μονάδων υγείας και όχι σκέτων ασθενοφόρων, διασυνδεμένων με την πρωτοβάθμια υγεία, με τη βοήθεια στο σπίτι, με τη νοσηλεία στο σπίτι, με ένα δημόσιο δίκτυο τηλεϊατρικής. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο μου περί της υγείας, το -μη- όραμα είναι το πρόβλημα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.