Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όμικρον: ας περιμένουμε λίγο ακόμα

Κώστας Σπίγγος
03 Ιανουαρίου 2022 / 15:55

Είμαστε αναλογικά περίπου "στο Φεβρουάριο" του 2019 και όχι "στο Μάρτιο", συγκρίνοντας με την πορεία του πρώτου κύματος όπως αυτό καταγράφηκε από τις μετρήσεις μας"

1. Μια βιολογικά εύλογη εκτίμηση, που όμως δεν έχει προς το παρόν εμπειρική επαλήθευση, είναι ότι εφόσον ή Όμικρον δεν διαθέτει ακίδα που ανιχνεύεται από τα εμβόλια, αντίστοιχα δεν διαθέτει και την ικανότητα πρόκλησης πνευμονίας. Από την άποψη αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί η ίδια ή Όμικρον ένα αποτελεσματικότατο "κορωνο-εμβόλιο", με την προϋπόθεση βέβαια ότι προκαλεί διασταυρούμενη ανοσία σε σχέση με τα άλλα στελέχη κορωνοιου 19, κάτι που δεν γνωρίζουμε προς το παρόν. Εάν δεν υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία τότε απλώς μιλάμε για ένα νέο "κορονοϊό-21".

2. Σύμφωνα με την πρώτη σοβαρή μελέτη από τη Δανία, ένα μεγάλο ποσοστό της φαινομενικά αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον έχει να κάνει μάλλον με την ψευδαίσθηση προστασίας από τη μεταδοτικότητα που παρέχουν τα εμβόλια. Όσοι συνεχίζουν να προσέχουν όπως πέρσι, με αυτό το πάλαι ποτέ "ευλαβικά", δεν προσβάλλονται εντυπωσιακά συχνότερα από όσο από τη Δέλτα (δικό μου σχόλιο και συμπέρασμα επί των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν).

3. Η αποτίμηση της σοβαρότητας της Όμικρον, δηλαδή της ικανότητας της ίδιας της Όμικρον να προκαλεί συστηματική νόσο (πνευμονία κλπ.) ή/ και της ενδεχόμενης διαφυγής της συστηματικής νόσου από τα εμβόλια, απομένει να φανεί όταν η νόσος περάσει από τα άτομα μεγαλύτερης κοινωνικότητας και μικρότερης ηλικίας στα ευπαθή και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Από την άποψη αυτή, είμαστε αναλογικά περίπου "στο Φεβρουάριο" του 2019 και όχι "στο Μάρτιο", συγκρίνοντας με την πορεία του πρώτου κύματος όπως αυτό καταγράφηκε από τις μετρήσεις μας.

4. Αναφορικά με τις ελπίδες που δημιουργεί η υποχώρηση του κύματος στη Ν. Αφρική, μια αναζήτηση μάς πείθει ότι ο πληθυσμός εκεί, όπου το κύμα φαίνεται να υποχωρεί χωρίς καταστροφικές συνέπειες, διαθέτει ακριβώς την αντίστροφη αναλογία πληθυσμών ηλικίας κάτω και άνω των 50, συγκριτικά με τη χώρα μας και την Ε.Ε. Εκεί δεν είναι ηλικιακά ευπαθείς.

5. Βέβαια, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά φέτος, που έγκειται στην ικανότητα ανίχνευσης των κρουσμάτων σχεδόν από το πρώτο, τόσο λόγω της ευαισθητοποίησης και επιτήρησης, όσο και λόγω της διαθεσιμότητας των εύκολων διαγνωστικών τεστ, δεδομένα που οδήγησαν σε κάποια μέτρα (και ελπίζω και στο προληπτικό γέμισμα μερικών φιαλών οξυγόνου παραπάνω, δεδομένου ότι οι κλινικές και οι ΜΕΘ αυτές είναι και τέλος).

6. Το πού θα γείρει η πλάστιγγα σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την εγκατάλειψη των μέτρων προστασίας λόγω του εμβολιασμού, δηλαδή το κατά πόσο μια ψευδαίσθηση προστασίας τελικά ακυρώνει αυτά τα μερικά μέτρα, θα κριθεί σύντομα. Σημειώνω ότι η ψευδαίσθηση ελαττωμένης μεταδοτικότητας έχει επαληθευτεί ως ψευδαίσθηση, απλώς δεν γνωρίζουμε εάν η προστασία από τη σοβαρή νόσο θα αποδειχθεί και αυτή φρούδα ελπίδα, σε βαθμό έστω ικανό να προκαλέσει την κατάρρευση των συστημάτων υγείας.

7. (Βλέπετε, άλλωστε, ότι το καινοφανές ιατρικά ζήτημα δεν έχει πια να κάνει με την νόσηση των ανθρώπων, αλλά με την κατάρρευση των συστημάτων).