Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέταρτο κύμα: τι μπορεί να λειτουργήσει άμεσα;

Κώστας Σπίγγος
10 Nov 2021 / 10:35

Πρέπει τώρα να βρούμε λύση που να αφορά ειδικά το 4ο κύμα και τους επικείμενους 10-20.000 νεκρούς του (από κορωνοϊό ή άλλες ανεπαρκώς αντιμετωπιζόμενες παθήσεις). Σημειωτέον ότι μιλώντας για τέταρτο κύμα εννοείται ότι χρονικά μιλάμε για όλο το χειμώνα.

Στις 2 Ιουλίου 2021, στο τελευταίο άρθρο μου εδώ, έγραφα:
 
"...τα βασικά μηνύματα που επισήμως εκπέμπονται γίνονται ο τρόπος γιγάντωσης του τέταρτου κύματος, καθώς, δεδομένων των συνθηκών, κάθε νέος εμβολιασμένος που παράλληλα χαλαρώνει τα μέτρα αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας γίνεται κυριολεκτικά μια ωρολογιακή βόμβα κατά του ευπαθούς ανεμβολίαστου. Τώρα, περισσότερο από πριν, αυτό καθιστά τον άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών κυριολεκτικά ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Εκλιπαρώ κι εγώ, όλες κι όλους τους συμπολίτες μου, προς επικράτηση της λογικής σε συνεπικουρία του ενστίκτου της επιβίωσης…"

Άργησα να ξαναγράψω κάτι, αφού για 4 μήνες αυτά τα έλεγαν όλα. Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν. Πρέπει λοιπόν τώρα να βρούμε λύση που να αφορά ειδικά το 4ο κύμα και τους επικείμενους 10-20.000 νεκρούς του (από κορωνοϊό ή άλλες ανεπαρκώς αντιμετωπιζόμενες παθήσεις). Σημειωτέον ότι μιλώντας για τέταρτο κύμα εννοείται ότι χρονικά μιλάμε για όλο το χειμώνα. 
Η μόνη εφικτή λύση για μετριασμό του 4ου κύματος, με όσα νομοτελειακά έχουν πάρει ήδη σειρά για ένα τραγικό Νοέμβριο, είναι ο υποχρεωτικός καθολικός διαγνωστικός έλεγχος του πληθυσμού με αντιγονικά (rapid) test. Αν, δηλαδή, πρέπει να επιδειχθεί αυστηρότητα, υποχρεωτικότητα και στιβαρή κρατική οργάνωση σε κάποιον τομέα, αυτός βραχυπρόθεσμα δεν είναι ο εμβολιασμός, αλλά η διάγνωση και καραντίνα. Ειδικότερα: 

Ο έλεγχος απαιτείται ανεξαρτήτως του καθεστώτος εργασίας, των χαρακτηριστικών του εσωτερικού χώρου κλπ. 
Κυρίως απαιτείται ανεξαρτήτως του καθεστώτος εμβολιασμού! Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν! Λιγότερο, αλλά σε κρίσιμο ποσοστό, ιδίως αν χαλαρώνουν ως προς τα υπόλοιπα μέτρα. Αν για τους ανεμβολίαστους κρίνονται απαραίτητα 2 τεστ την εβδομάδα, για τους εμβολιασμένους θα μπορούσε να προταθεί 1. 
Η παρέμβαση αυτή οφείλει να συνδυαστεί αναγκαστικά με επίδομα καραντίνας για όσους δεν έχουν εργασία που να τους εξασφαλίζει αναρρωτική άδεια. 
Ο έλεγχος οφείλει να γίνεται με κωδικοποιημένα τεστ και φωτογράφισή τους ώστε να αποφεύγονται οι ψευδείς δηλώσεις. 
Το δυσκολότερο σηείο της πρότασης είναι η υποδομή της. Μια σκέψη είναι (μπορεί να υπάρχουν και άλλες) ότι αυτό μπορεί επί του παρόντος να το αναλάβει η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αντί να επιταχθούν λοιπόν γιατροί και μπουν όπως πέρσυ οι ανειδίκευτοι για τη ΜΕΘ να πασαλείβουν την τελευταία στιγμή τους αναπνευστήρες των κρίσιμα πασχόντων, αυτό το έργο είναι κάτι που όντως μπορούν να προσφέρουν π.χ. σε δίωρη καθημερινή βάση, προς την κοινωνία.
Η οργάνωση των ραντεβού μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά με την επιτυχία που γίνεται για τα εμβόλια.
Κόστος: 2-3 ευρώ την εβδομάδα σε μαζική προμήθεια (~10 ευρώ το μήνα) επί του αριθμού των πολιτών σε κυκλοφορία άνω των 3 ετών. Προφανώς, το κόστος αυτό οφείλει να αφαιρεθεί τουλάχιστον από το κόστος νοσηλειών που θα αποσωβήσει, πέρα από τα αστάθμητα προς το παρόν άλλα έμμεσα κόστη. Ο νοσηλευόμενος σε απλή κλίνη για κορωνοϊό χωρίς άλλες επιπλοκές  στοιχίζει κατά την εκτίμησή μου κάπου 2000 ευρώ, δηλαδή με 400 ημερήσιες εισαγωγές, 800.000 την ημέρα 20 εκ. το μήνα. Χωρίς επιπλοκές, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς θάνατο.  
Ταυτόχρονα, η ταλαιπωρία των rapid test αρκεί για να πείσει προοδευτικά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να εμβολιαστούμε, ώστε κάποτε να επιπεδώσουμε τα πανδημικά κύματα και να περάσουμε στην ενδημική φάση της COVID (τουλάχιστον για τα επόμενα 3 έτη) και της τότε αντίστοιχης απαιτούμενης υγειονομικής πολιτικής. Γιατί ναι, οι πανδημικές ανάγκες είναι που διαμορφώνουν την πολιτική υγείας των επόμενων ετών, ή ανασυγκροτούμαστε ή χανόμαστε από υποξυγοναιμία.