Κανόνες αποφυγής κατανάλωσης των ψεύτικων ειδήσεων
Μαζί με τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού προτείνονται και οδηγίες προφύλαξης από τις ψεύτικες ειδήσεις (fake news). Όταν είναι ζητούμενο η ψυχραιμία, η συνέπεια και η πειθαρχία, ευνόητο είναι ότι ο καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος.
Έτσι παντός τύπου ιώσεις δέον όπως αποφεύγονται. Παρά ταύτα, επειδή και οι δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι, κι ακόμα κι αν προσέχουν μπορεί να λαθέψουν, επιβάλλεται να διορθώνουν τα λάθη τους το συντομότερο δυνατόν και να γίνονται ακόμα πιο προσεκτικοί στην συνέχεια.
Κι οι αναγνώστες/καταναλωτές ειδήσεων; Πρόσφατα οι Υπηρεσίες της Ευρωβουλής τουιτάρησαν ένα βίντεο/animation με οκτώ βήματα για τη διακρίβωση της γνησιότητας της είδησης. Καθόλου τυχαία η περίοδος του tweet. Τα ίδια βήματα, πάνω - κάτω, ακολουθούν και τα προγράμματα εκείνα που χρησιμοποιούνται από Υπηρεσίες και media, τα «αληθόμετρα», για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απαλλαγή της μιντιόσφαιρας από τις κατασκευές περισσότερο, παρά τα άδολα λάθη της δημοσιογραφικής γραφίδας. Πάντως και από τα δυο.
Πρώτος κανόνας, η απόδοση εμπιστοσύνης σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, που την έχουν κατακτήσει με την συμπεριφορά τους, κι αυτή με φειδώ και χωρίς βεβαίως να δίνεται ως υπογραφή σε λευκή επιταγή εφόσον ουδείς... άσφαλτος, που είπε και η Λαίδη.
Δεύτερος κανόνας, να συνοδεύεται η είδηση από την πηγή προέλευσή της. Τώρα μάλιστα, στις ψηφιακές μας μέρες, επικουρικά να επισυνάπτονται οι σύνδεσμοι, που μπορεί με ένα κλικ να φέρουν τον αναγνώστη ενώπιον της πηγής και κάθε σχετικής λεπτομέρειας.
Κανόνας τρίτος, η υπογραφή της μεταφοράς της είδησης, του ρεπορτάζ, του σχολίου, από τον συντάκτη ως τεκμήριο ανάληψης ευθύνης μάλλον, παρά ως απόδειξη αντικειμενικότητας εφόσον κανένα υποκειμενικό μυαλό δεν μπορεί να προβάλλεται ως όργανο αντικειμενικής εποπτείας.
Εξυπακούεται ότι μια περατζάδα στα άλλα media -και δόξα τω θεώ της μαζικής επικοινωνίας- αφθονούν στις μέρες μας, μπορεί να λειτουργήσει ως διασταύρωση, αυτή τη φορά, του αναγνώστη/καταναλωτή. Κουράγιο και καλή ανάγνωση!