Μερική εγκυμοσύνη
Δεν είναι σωστό να παίζει κανείς με την ανησυχία και τον φόβο των άλλων. Όμως επειδή αυτή η συναισθηματική κατάσταση ορθώνεται συνήθως απέναντι στο άγνωστο, το αντίδοτό της παραμένει η γνώση και ο έλεγχος του πράγματος.
Η φοβική κατασκευή προς άγραν εντυπώσεων στην περίπτωση του κρουαζιεροπλοίου, υπήρξε από τις συνηθισμένες, δημοσιογραφικές λαθροχειρίες. Τα κενά στην πληροφορία τα γέμισε η αναγωγή, όπως και ο μύθος παρεμβάλλεται στην ιστορία και την προσαρμόζει στις προσδοκίες του ιστοριογράφου. Πυροδότησε την αντίδραση, «μήπως θάταν καλύτερα να μην έλθει εδώ, καλού, κακού»; Προσέγγιση που απαιτεί απόλυτες διαβεβαιώσεις για την αποτροπή της διασποράς της ίωσης και όποιου άλλου δεινού, που αλίμονο κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να παράσχει. Οι πραγματικές προφυλάξεις και οι σχεδιασμοί αποσκοπούν σε ποσοστιαία και σχετικά αποτελέσματα. Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν η άγνωστη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ιού προκαλεί τις αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας, αναδεικνύοντας και πλευρές του επιμέρους πολιτισμικού της οπλοστασίου.
Η αποτροπή του ελλιμενισμού του κρουαζιεροπλοίου, καλού κακού, θα σήμαινε την απόφασή μας να μπούμε ως κοινωνία και οικονομία σε καραντίνα. Διότι πως να το κάνουμε; Δεχόμενοι, τα τελευταία χρόνια, επισκέπτες έως και είκοσι φορές τον πληθυσμό μας, σημαίνει πως έχουμε χτίσει μια οικονομία εκτεθειμένη στην στατιστική των κάθε μορφής και είδους ιώσεων, με κορώνα ή χωρίς. Έχει ρίσκο, κι όχι μόνον επιχειρηματικό. Για τούτο και προβάλλει κομματάκι υποκριτικό να επικρίνονται εκείνοι που τοποθετήθηκαν υπέρ του ελλιμενισμού του κρουαζιεροπλοίου ως άπληστοι σε αντίθεση με εκείνους που προέτασαν τις επιφυλάξεις τους. Στην πραγματικότητα και οι δυο είχαν πανομοιότυπες σκέψεις. Και οι δυο θεωρούν ευλογημένο, τον τουριστικό τόπο Κέρκυρα. Και οι δυο γνωρίζουν ότι το τουριστικό χρήμα κινεί την ύπαρξή μας. Και οι άπληστοι και οι λιγότερο άπληστοι.
Κυριαρχώντας στην επικαιρότητα, η πολεμική αχλή από τον Έβρο και το σφίξιμο από την καθημερινή επικοινωνιακή πίεση περί του κορονοϊού, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων. Όχι για να διασκεδάζονται οι φόβοι αλλά για να μειώνονται από την πεποίθηση ότι έχουμε σχέδιο να αντιμετωπίσουμε και τις πλέον αντίξοες εκπλήξεις. Η επιδίωξη να τις αποφύγουμε ολοκληρωτικά είναι παιδιάστικη και πάντως υπερβολική και εξωπραγματική. Στην πραγματική ζωή, συχνά θα βρίσκεσαι αντιμέτωπος(η) με τους φόβους σου!