Έτσι εκείνο που πρυτάνευσε στους Οργανισμούς διακίνησης τουριστών, μετά το πραξικόπημα, ήταν η πάση θυσία διατήρηση του "στάτους" αφού η όποια μετακίνηση από αυτό σημαίνει εξ' ορισμού απώλεια εισοδήματος. Άλλωστε όπως επισημαίνει με νόημα στην Ενημέρωση, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπ. Γαλιατσάτος, η Τουρκία υπήρξε από την αρχή της φετινής σεζόν "χώρα προς αποφυγή" ή εν πάση περιπτώσει "μεγάλου ρίσκου". Γι' αυτό άλλωστε παρατηρήθηκε ήδη μεγαλύτερη κίνηση στην Κέρκυρα και το Ιόνιο, ιδιαιτέρως στον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, έτσι που οι χωρητικότητες να "κτυπήσουν ταβάνι" και η προσφορά εδώ να εξαντλείται! Με αυτά ως δεδομένα, η επείγουσα διερεύνηση στην Κέρκυρα, στις αρχές της εβδομάδας, εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερών για τη διαθέσιμη χωρητικότητα του λιμανιού, είναι το μοναδικό έκτακτο όφελος σ' αυτή τη διελκυνστίνδα "ο θάνατός σου, η ζωή μου" που κοσμεί ως εμβληματική φράση και τις τουριστικές μπίζνες ενώ επιβεβαιώνεται και πειραματικά έτσι η ευαισθησία ως η θεμελιώδης ιδιότητα της τουριστικής οικονομίας...
Τέσσερα επιπλέον κρουαζιερόπλοια
Μόλις το πρωί της Παρασκευής επιβαιώθηκε ό,τι είχε γράψει η Ενημέρωση την Τρίτη, ότι δηλ. η αλλαγή των προγραμμάτων των εταιρειών κρουαζιέρας έχει ως αποτέλεσμα νέες προσεγγίσεις σκαφών στο λιμάνι. Η σημαντικότερη είναι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αυτή του Ρόγιαλ Πρίνσες, χωρητικότητας 3600 επιβατών, που θα πιάσει Κέρκυρα τρεις φορές από 27/7, 3/8 έως 24/8, μεταφέροντας περί τις δέκα χιλιάδες ημερήσιους επισκέπτες στο νησί! Αναλόγως πληθαίνουν οι προσεγγίσεις άλλων πλοίων ενώ προστίθεται και μια διανυκτέρευση! Οι άνθρωποι του ΟΛΚΕ κάνουν λόγο για ρεκόρ επισκέψεων που θα φτάσει και τις 700 χιλιάδες φέτος!
Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι την πίεση των εταιρειών κρουαζιέρας, που αλλάζουν τα τουρκικά λιμάνια με ελληνικά, μεταφέρθηκε κυρίως στον Πειραιά, που καλείται τώρα να σηκώσει το κύριο βάρος της υπόθεσης.
Το... "κλίμα"
Τις πρώτες ώρες τις αβεβαιότητας και πάντως όσο ο Ερντογάν κοιμόταν τα βράδια στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι ακυρώσεις των πτήσεων και οι ταξιδιωτικές οδηγίες διαδέχονταν η μια την άλλη, δημιουργώντας ατμόσφαιρα απόλυτης καταστροφής στα τουριστικά πράγματα ενώ ήδη μέτραγαν τεράστιες απώλειες Ρώσων τουριστών από την αρχή της θερινής σεζόν και ως αποτέλεσμα της έντασης που επικράτησε μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στα σύνορα με την Συρία. Από τη Δευτέρα άρχισε η αποκατάσταση της εικόνας, μεταβάλλοντας επί το ηπιότερον της ταξιδιωτικές οδηγίες ενώ ανέλαβε και ο Τύπος να στηρίξει την οικονομία με εικόνες και δηλώσεις ανέμελων τουριστών, που δήλωναν ανεπηρέαστοι από τα γεγονότα και συχνά οπαδοί (σ.σ.!) του Ερντογάν! Παρά ταύτα η Τουρκία βιώνει μια κανονική καταστροφή στην τουριστική της οικονομία, που μόλις προ διετίας ήταν ποσοστό 19% (η αυστριακή Die Presse έγραψε για 13%, το 2015) του ΑΕΠ.
... Με το Ποντικονήσι
"Δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τέτοιες ευκαιρίες", λέει στην Ενημέρωση, ο Κ. Τσουμάνης (ΕΟΤ), για την Κέρκυρα. "Εδώ δεν εκμεταλλευτήκαμε τη ρώσικη αγορά λόγω της απελπιστικής καθυστέρησης των προξενικών Υπηρεσιών στην έκδοση βίζα". Προβλέπει ότι εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Τουρκία δεν θα αλλάξουν δραματικά τα πράγματα, κυρίως λόγω του συμφέροντος των τουρ οπερέιτορ να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους, έτσι όπως τις έχουν προγραμματίσει. Όσο για την Κέρκυρα; Συνήθως από 'δω περνάνε ποτάμια ολόκληρα και δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε ένα ποτήρι νερό!