Το ΝΑΤΟ σπεύδει να κλείσει όλες τις τρύπες στα Βαλκάνια
Οι δαιδαλώδεις λεπτομέρειες των κοσμογονικών αλλαγών βρίσκονται πλέον στη δικαιοδοσία της ιστορίας όμως η ύστερη εθνογένεση εξακολουθεί να εκκρεμεί στην περιοχή και ίσως μέλλεται να ολοκληρωθεί στις μέρες μας. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από την αποφασιστικότητα, που επιδεικνύουν διεθνείς θεσμοί ώστε να κλείσουν πληγές που άνοιξαν με τη διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας και κορυφαία στιγμή τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον της.
Πλείστα όσα τέτοια παραδείγματα μπορεί να αλιεύσει κανείς από την πρόσφατη ιστορία, με εμβληματικότερη την συγκρότηση εθνικής ομάδας του εξεγερμένου Αλγερίου απέναντι στην γαλλική «προστασία». Όταν δηλ. αυτομόλησαν από τις γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες, εννιά διάσημοι επαγγελματίες αθλητές (1958) για να στελεχώσουν την ομάδα του Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN). Κάθε φορά που αγωνιζόταν αυτή η ομάδα της Αλγερίας υπενθύμιζε στον υπόλοιπο κόσμο τις πολιτικές διαθέσεις της που συνοδεύονταν με την αντιπροσωπεία φυσικά του FLN. Η ομάδα αυτή αγωνιζόταν με επίλεκτες ομάδες της Ασίας, που έμοιαζαν σχεδόν με εθνικές ομάδες καθώς δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ομάδες της FIFA λόγω των κανονισμών (1).
Η κάθε μια περίπτωση βεβαίως είναι ξεχωριστή. Άλλο πράγμα ήταν το αντιιμπεριαλιστικά επαναστατημένο Αλγέρι και άλλο η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια από τον εθνικό κορμό της Γιουγκοσλαβίας. Άλλωστε τη μομφή του ενδοτικού απέδιδαν στον Ρουγκόβα οι άλλοι όταν συναντιόνταν αυτός με τον Μιλόσεβιτς εν μέσω βομβαρδισμών, την ώρα που ο UCK μεταλλασόταν από τρομοκρατική οργάνωση σε επίσημο συνομιλητή των Δυτικών.
Δεδομένης μάλιστα της αδυναμίας των Ρώσων, το ΝΑΤΟ υποκατέστησε ολοκληρωτικά τον βραδέως σπεύδοντα ΟΗΕ, ακύρωσε το ψήφισμα 1244, που προέβλεπε την απόδοση μεν της αυτονομίας στην Επαρχία αλλά εντός των ορίων της Γιουγκοσλαβίας δε, και εν πολλοίς δημιούργησε το σημερινό καθεστώς. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στη μεγάλη εικόνα αυτής της διένεξης, όπως και της άλλης στις θερμές θάλασσες και τη Μέση Ανατολή, αποκαλύπτεται η σύγχρονη εκδοχή του ανατολικού ζητήματος, δηλ. η προσπάθεια κατίσχυσης των δυτικών επί των σλαβικών/ρωσικών γεωστρατηγικών επιδιώξεων και βλέψεων στην περιοχή.
Η απειλή ενός αναπάντεχου νέου βαλκανικού γύρου συγκρούσεων, έσπρωξε τους Δυτικούς ν' αναγνωρίσουν αυτοστιγμή, έγινε δεν έγινε, την εκλογή Ταλάτ Τζαφέρι (σ.σ. πρ. μαχητή του UCK) στην προεδρία της Βουλής των Σκοπίων και με την ανάδειξη στην πρωθυπουργία του επικεφαλής Συνασπισμού (σ.σ. και με την συμμετοχή αλβανικών κομμάτων), Ζόραν Ζάεφ, να ασκήσουν πίεση σε πΓΔΜ και Ελλάδα να τα βρουν στο όνομα ώστε να αρθεί το ελληνικό βέτο και έτσι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ να αποτρέψει μιαν επιδείνωση των εσωτερικών δεσμών συνοχής.
Λέγεται ότι η ρωσική αντίδραση δεν ήταν ιδιαιτέρως σφοδρή αφού αμβλύνθηκαν οι προσδοκίες για τη διέλευση του νότιου αγωγού φυσικού αερίου από τη Βαλκανική. Ποιος μπορεί όμως να είναι κατηγορηματικός σε μια τέτοια διαπίστωση;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.