Τετάρτη 15.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια αφορμή για εκκαθάριση τοπίου στην Αλβανία

editorial
10 Ιουνίου 2019 / 14:26

Όταν λέγεται ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, συνήθως εννοούν εκλογές. Τι άλλο; Στην Αλβανία όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δημοκρατικά απλά. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν η Βουλή (σ.σ. από την οποία σημειωτέον έχουν παραιτηθεί όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης) αποφασίσει την καθαίρεση του προέδρου Μέτα, δεν υπάρχει το Συνταγματικό Δικαστήριο να επικυρώσει την απόφαση.

Η παρατεταμένη απενεργοποίηση του ως τέχνασμα και ως δημοκρατική αδυναμία θα καθήλωνε και την όποια ελληνοαλβανική συμφωνία για τη θάλασσα εφόσον δεν θα ήταν εκεί να την επικυρώσει! Η διαίρεση μοιάζει απόλυτη και όλοι τρέμουν να μην υπάρξει εκείνη η θρυαλλίδα, που μπορεί να τινάξει την Αλβανία στον αέρα. Διότι ακόμα και υπ’ αυτές τις συνθήκες να αποπειραθεί να κάνει μόνος του δημοτικές εκλογές ο Έντι Ράμα, απλώς θα σφραγίσει την έναρξη της επόμενης και σκληρότερης σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής Μειονότητας, που τα τελευταία χρόνια συμμαχεί συστηματικά με το Δημοκρατικό Κόμμα του Λ. Μπάσα.
Η δημοκρατική συνεννόηση αποτελεί ζητούμενο. Η σωσίβια εμπλοκή των ξένων σ’ αυτήν τη διαδικασία θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει πριν ή αμέσως μετά την οδυνηρή, εμφύλια σύρραξη, που σ’ αυτές τις περιπτώσεις βαθαίνει ακόμα περισσότερο, την εξάρτηση και την επιτροπεία.
Από τον τρόπο που θα λυθεί ο γρίφος θα φανεί και η εφαρμογή της ένταξης της Χώρας στη νέα γεωγραφία των ενεργειακών και των εμπορικών δρόμων. Ιδιαιτέρως σημαντική για τον σχεδιασμό που περιέλαβε την Αλβανία στον ενεργειακό, βαλκανικό διάδρομο, τουλάχιστον με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, κάτι που θα μπορούσε και να μην είχε συμβεί.
Ίσως η παρούσα επεισοδιακή κατάσταση να προσφέρεται για μια προκαταβολική διευθέτηση των βαλκανικών συμπεριφορών, που είναι προϋπόθεση της ομαλότητας που απαιτείται απ’ όπου πρόκειται να διέλθουν τα νέα δίκτυα. Και ο ΤΑΡ είναι ήδη έτοιμος να μεταφέρει 10 δις κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως από την Κασπία στην Ευρώπη (και) μέσω των αλβανικών εδαφών.