Τον κακό μας τον καιρό!
Ο δρόμος-λαιμητόμος, που αποκαλείται κατ΄ ευφημισμόν εθνική οδός Λευκίμμης συναγωνίζεται σε τροχαία δυστυχήματα την άλλη έξοδο της πόλης, προς Βορρά, την ε.ο. Παλαιοκαστρίτσας. Ο άδικος θάνατος της μικρής μαθήτριας χθες στου Τσάρου φέρνει με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα την επικίνδυνη κατάσταση των κερκυραϊκών δρόμων.
Ιδιαιτέρως των εθνικών αρτηριών του υφιστάμενου άξονα Βορρά-Νότου. Στην περίπτωση της ε.ο. Λευκίμμης, ιδιαιτέρως στο τμήμα της από την παράκαμψη αεροδρομίου μέχρι του Βρυώνη, ο δρόμος είναι στενός, κακοφωτισμένος και το οδόστρωμά του σε κακή κατάσταση ενώ πήζει κυριολεκτικά λόγω του μεγάλου φορτίου που δέχεται Χειμώνα, Καλοκαίρι.
Στη περιοχή του Βρυώνη μάλιστα, που μεταβλήθηκε αυθαιρέτως σε μέρος του αστικού ιστού το οιονεί κέντρο του άλλοτε δήμου Αχιλλείων, ο εθνικός δρόμος περνάει μέσα από περιοχή που διασχίζεται διαρκώς κατά το εγκάρσιο από τους πεζούς προς τα καταστήματα και τις Υπηρεσίες που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά ενώ δεν υπάρχει καν πεζοδρόμιο για την κίνησή τους κατά το διαμήκες! Αυτό το πολεοδομικό, οδικό τέρας έγινε με την συστηματική κατ' εξαίρεση, παρόδια αδειοδότηση κατασκευών, που αντιστρατεύεται τη φυσιογνωμία και τις προϋποθέσεις οδικής ασφάλειας μιας εθνικής οδού. Έτσι όπως επεκτάθηκε αυθαιρέτως πολεοδομικά η πόλη ως οικισμός (σ.σ.!) την περίοδο '90-'93 σε έκταση πολλαπλάσια του ιστορικού της κέντρου και τις ελάχιστες προβλεπόμενες πολεοδομικές προϋποθέσεις, έτσι και μετατράπηκαν οι δυο της έξοδοι σε καρμανιόλες. Κι όμως τις διαπιστώσεις αυτές η τοπική Διοίκηση τις έκανε την ώρα που έπρεπε, θάλεγε κανείς πως τις πρόβλεψε κιόλας. Όμως η εκτέλεση των προβλέψεων αυτών παίρνει δεκαετίες για να εφαρμοστεί ως αποτέλεσμα διοικητικής αβελτηρίας και ατράνταχτης ανικανότητας, που βαρύνει όλες τις Αρχές έκτοτε. Το ίδιο το έργο της παράκαμψης τρία γεφύρια - Βρυώνη - Ποντή, που θεωρείτο ώριμο να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της εκτέλεσής του εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, πρωτοσυζητήθηκε προ εικοσαετίας. Και μόλις τώρα, δραματική σύμπτωση με την αφορμή της τραγικής απώλειας της Άννας Μαρίας, εισάγεται στο περιφερειακό συμβούλιο ώστε να αποφασίσει αυτό να προτείνει την ένταξη του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ. Με τη βεβαιότητα ότι ακόμα κι αν ενταχθεί σ' αυτή τη φάση θα πρέπει να περάσει οπωσδήποτε «γέφυρα» στο επόμενο Πρόγραμμα. Και τούτο διότι εκκρεμούν η επικαιροποίηση των μελετών, που θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες, η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων ώστε να αποκτήσουμε τη γη από την οποία θα διέλθει ο δρόμος, να υπάρξει ο αρχαιολογικός έλεγχος για να δημοπρατήσουμε για να αρχίσει η κατασκευή από το 2023 και μετά.