Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμβαίνουν και εις Λόνδρας

Κώστας Σπίγγος
12 Μαρτίου 2018 / 11:30
Κώστας Σπίγγος

Στο NHS, το Βρετανικό «ΕΣΥ», μας λένε πως δεν υπάρχει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Εκεί υπάρχει μηχανοργάνωση χρονικά προηγούμενη τουλάχιστον κατά 20 χρόνια από τη δική μας, εκεί υπάρχει παράδοση στην παιδεία υγείας των πολιτών, εκεί υπάρχει και πειθαρχία (εμπιστοσύνη) των ασθενών. Υπάρχει ένα θαυμαστά οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που αμύνεται έναντι της ανεξέλεγκτης προσέλευσης στα νοσοκομεία, υπάρχει και μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα, υπάρχει και περισσότερο δημόσιο χρήμα.
Εκεί, λοιπόν, σύμφωνα με επιστολή 68 ειδικευμένων γιατρών προς τον πρωθυπουργό της χώρας τους, το χειμώνα του 2018, ένας αριθμός ασθενών πέθαναν στους διαδρόμους των βρετανικών νοσοκομείων πριν εξεταστούν. Περίμεναν για ώρες τη σειρά τους σε τμήματα επειγόντων κατακλυσμένα από περιστατικά γρίπης- τι ασυνήθιστο για την εποχή! Με βάση τα στοιχεία της επιστολής, 133 από τα 137 νοσοκομεία της Αγγλίας νοσήλευαν επικίνδυνα μεγάλο αριθμό ασθενών.
Η καθιερωμένη οργάνωση με βάση την απελευθερωμένη αγορά καθιστά το σύστημα ικανό  να πληρώνει μόνο όσες δομές και προσωπικό χρειάζεται. Μα πόσους χρειάζεται; Τόσους όσους θα βγάλει ο μαθηματικός τύπος. Ποιος μαθηματικός τύπος; Κάποιος, που διδάσκεται στα διδακτορικά των οικονομικών υγείας, ο οποίος υπολογίζει το μέσο μηνιαίο όρο των αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών ως εμπόρευμα σταθερής ζήτησης, άψυχο βέβαια, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν π.χ. ότι έστω και σε μια εποχική επιδημία γρίπης δεν επιτρέπεται να πεθάνει κανείς, ούτε ένας (άνθρωπος) στην αναμονή. Σου λένε όμως τα μαθηματικά, ότι για να μην πεθάνει ούτε ένας στην αναμονή των επειγόντων (ή και για να μειωθεί ο χρόνος που αναμένεις να εξεταστείς για ένα χρόνιο πρόβλημα), δεδομένων των άκαμπτων (;) λοιπών δαπανών, εσύ πρέπει π.χ. να πληρώνεις όλο το χρόνο τα διπλά για προσωπικό, δομές κλπ. Το θέλεις (φορολογούμενε); Κι αν το θέλεις, το μπορείς; Αν όχι, θα πρέπει δυστυχώς να αρκεστούμε στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγεί σε ανεπάρκεια του συστήματος, η οποία θα στρέφεται εναντίον τόσο των εργαζόμενων όσο και των πελατών του.
Μα τα ίδια δεν συμβαίνουν πλέον και στη χώρα μας; Όχι ακριβώς, αλλά ίσως όχι και πολύ διαφορετικά. Οι μεγάλοι παίκτες του συστήματος πληρώνονται παντού πρώτοι, πάντα καλύτερα, ενώ οι άλλοι ακολουθούν τους νόμους της αγοράς. Ενίοτε -στην Ελλάδα- και τους νόμους του ανατολίτικου παζαριού. Η πολιτική γίνεται ζήτημα επιβολής ισχύος και όχι ορθολογισμού, οπότε όλα μοιάζουν να εξαρτώνται απλώς από το ποιο μύθο διαλέγουμε για παρηγοριά μας.
Διότι, παρόλο που οι ελληνικές δαπάνες έχουν μειωθεί σημαντικά, η σπατάλη υπάρχει. Το ελληνικό ΕΣΥ δεν έχει βρει τον τρόπο να εμπλέξει στη διαδικασία προς αμοιβαίο όφελος κάποιον από τους παράγοντες. Να εμπλακούν οι ίδιοι οι ασθενείς θα ήταν παράλογο, οι ιδιωτικές εταιρίες πώλησης των φαρμάκων και των διαγνωστικών εξετάσεων θα ήταν αδιανόητο, οι γιατροί όμως θα μπορούσαμε, με κάποιο ανταποδοτικό τρόπο, να λειτουργούμε ωφέλιμα για τα οικονομικά του συστήματος, αντί να συμμετέχουμε, με τους λίγο-πολύ γνωστούς έμμεσους τρόπους, σε σπατάλη εν μέσω φτώχιας, τόσο διά της επιλεκτικής υπερτιμολόγησης, όσο συχνά και της απλής αγνής αδιαφορίας, της ελλιπούς εκπαίδευσης ή της δικαιολογημένης ή μη ευθυνοφοβίας μας.

Κώστας Σπίγγος

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.