Ο κόμπος στο χτένι, στο Τεμπλόνι, στη Λευκίμμη
Αν δεν συναινέσει η Λευκίμμη ώστε να δεχθεί εκεί τα δέματα που μπούκωσαν κάθε διαθέσιμο χώρο στο Τεμπλόνι, τότε το αδιέξοδο θα έχει απολύτως σημειωθεί.
Ούτως ή άλλως ο χρόνος μετράει αντίστροφα εδώ και πολύ, πολύ καιρό. Η λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών βρίσκεται στο στάδιο της απόφασης για χρηματοδότηση της μελέτης. Με δεδομένη την ελληνική εμπειρία, δεν φτάνουν τρία χρόνια ώστε η Κέρκυρα ν' αλλάξει μοντέλο. Άρα θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με προσωρινό τρόπο.
Αυτός ο τρόπος είτε λόγω της κοινωνικής αντίδρασης από το Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη είτε λόγω της προφανούς τεχνικής ανεπάρκειας θα βγάζει εντάσεις και κρίσεις, σκιάζοντας την εικόνα του τουριστικού παραδείσου, επιδεινώνοντας τη ζωή ντόπιων και επισκεπτών.
Τούτων δοθέντων, και εφόσον δεν συναινέσει η Λευκίμμη, στο μεταβατικό χρονικό διάστημα και μάλιστα πριν η πίεση ανέβει κατακόρυφα, χρειάζεται να οργανωθεί, να κοστολογηθεί και να επιμερισθεί αυτό το κόστος, της μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κερκύρας. Όταν οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών συμφώνησαν και μάλιστα επανειλημμένα απέναντι στους κατοίκους σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη πως δεν θα εκβιάσουν τα πράγματα, δεν είναι δυνατόν σήμερα να περιμένουν κάτι διαφορετικό. Κι εδώ που φτάσαμε δεν έχει και κάποια σημασία ποιος έχει περισσότερο ή λιγότερο δίκιο.
Το μόνο θετικό της συγκυρίας, είναι ότι η τελική (;) αυτή συζήτηση ανοίγει τώρα κι όχι σε τρεις, τέσσερις μήνες όταν η αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι περισσότερο επώδυνη. Τώρα που τα σκουπίδια είναι λιγότερα, δεν είναι τουριστική η περίοδος ενώ καταναλώνουμε μεταξύ μας τα τελευταία ψήγματα ανοχής.
Ακόμα κι αν η μεταφορά για τη διαχείριση των σκουπιδιών εκτός Κερκύρας δεν επιλεγεί τελικώς ως η οριστική και μόνιμη λύση, η προσωρινή και για τουλάχιστον τρία χρόνια εκτόνωση έτσι του προβλήματος, μοιάζει μονόδρομος.