Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι τρεις «πληγές» της εργασίας στην Κέρκυρα

Πελάης
29 Απριλίου 2023 / 15:53

Αν θα μπορούσε να αποτυπώσει τον Μάη του 2023 σε μια φωτογραφία αυτή θα απεικόνιζε, όπως μας λέει μονολεκτικά, την Γκουέρνικα.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Σταμάτης Πελάης μιλάει στην «Ε» για την απασχόληση του 2023 στην Κέρκυρα ΚΕΡΚΥΡΑ. Χαμηλό εισόδημα, εντατικοποίηση της εργασίας, εποχικότητα. Αυτά είναι τα τρία βασικά προβλήματα των εργαζομένων στην Κέρκυρα, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης.

Ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο κ. Πελάης που βρίσκεται στο τιμόνι της διοίκησης του ΕΚΚ σχεδόν δυο χρόνια, μετρώντας παράλληλα πολλά χρόνια παρουσίας στο εργατικό κίνημα, σκιαγραφεί την σημερινή κατάσταση απασχόλησης στο νησί. Όπως αναφέρει, η τουριστική οικονομία ως μονοκαλλιέργεια, επηρεάζει με την λειτουργία της, το σύνολο των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα στον τουρισμό, με αναπόφευκτη συνέπεια, οι άλλοι κλάδοι των εργαζομένων να έχουν την ίδια τύχη. Μάλιστα αν θα μπορούσε να αποτυπώσει τον Μάη του 2023 σε μια φωτογραφία αυτή θα απεικόνιζε, όπως μας λέει μονολεκτικά, την Γκουέρνικα.

-Πως επικαιροποιούνται και συνοψίζονται τα ζητήματα εργασίας και η θέση των εργαζομένων στην Κέρκυρα με το δεδομένο μάλιστα της αναπτυξιακής δυναμικής που εμφανίζει ο τουρισμός που μεταφράζεται και σε συνεχείς επενδύσεις;

 Στην Κέρκυρα εκφράζεται η βασική κοινωνική αντίφαση που ο ίδιος ο καπιταλισμός παράγει. Αυτό δηλαδή που πολλοί ισχυρίζονται ότι ανεβαίνοντας η οικονομική δραστηριότητα , όποια κι αν είναι αυτή -στην προκειμένη περίπτωση στην Κέρκυρα έχουμε την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία-, Θα είναι προς όφελος και των εργαζομένων και γενικότερα της περιοχής, αποδεικνύεται ότι αυτός ο κανόνας όχι μόνο δεν ισχύει αλλά αντιστρέφεται. Ενώ δηλαδή η τουριστική δραστηριότητα αναπτύσσεται και έχουμε αλλεπάλληλα ρεκόρ τουριστικής κίνησης και κερδοφορίας από το 2011 έως και σήμερα, ο αριθμός των εργαζομένων στον τουρισμό μειώνεται και τα εισοδήματά τους είναι μικρότερα απ΄ ότι ήταν το 2011. Για παράδειγμα η κλαδική συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα έρθει στο επίπεδο του 2011 μόλις του χρόνου, το 2024, με την τελευταία αύξηση που έχει προβλεφθεί. Όλο αυτό το κλίμα επηρεάζει ευρύτερα και γενικότερα όλη την οικονομική δραστηριότητα και τους εργαζομένους όλων των κλάδων στο νησί. Από εκεί και πέρα μεγάλο πρόβλημα είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς, η οποία στην κυριολεξία έχει διαλύσει τους εργαζόμενους κι αυτό συνδυάζεται με έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με έλλειψη μέτρων πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου. Αποτέλεσμα να έχουμε πολλά εργατικά ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς που είτε βγαίνουν στη δημοσιότητα είτε «κουκουλώνονται», με τους ίδιους τους εργαζόμενους –θύματα να αναγκάζονται να φιμωθούν κατά από τον εκβιασμό και την απειλή ότι αν μιλήσουν θα βρεθούν εκτεθειμένοι και ενδεχομένως να βρεθούν χωρίς εργασία. Παρότι ανεβαίνει η τουριστική κίνηση και τα έσοδα και στην Κέρκυρα και στα Ιόνια Νησιά έχουν ανεβεί τα τελευταία χρόνια, εντούτοις βλέπουμε από τη μια απογραφή του πληθυσμού στην άλλη (2011 και 2021) μια μείωση του πληθυσμού στο νησί μας. Αυτό οφείλεται στο ότι τα έσοδα που έρχονται δεν αφορούν στο σύνολο των κατοίκων και δεν διαχέονται στην τοπική κοινωνία αλλά πάνε στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στον τουρισμό και είναι μια πλαστή εικόνα, η αύξηση του συνολικού εισοδήματος της Κέρκυρας. Πάει σε λίγα χέρια και όχι στον ευρύ πληθυσμό που οδηγεί σε μετανάστευση. Έχουμε ειδικότητες της τουριστικής οικονομίας που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες (Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία) , όπως μάγειρες, καμαριέρες , σερβιτόρους όπου βρίσκουν εκτός καλύτερους μισθούς.

-Έχει ενεργοποιηθεί στην Κέρκυρα η δυνατότητα της απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες για να καλύψουν τις κενές θέσεις στον τουρισμό;

Έχει ήδη εγκριθεί ο αριθμός αυτών που θα εγκατασταθούν στις διάφορες περιοχές και έχουν ήδη ξεκινήσει με διάφορους όμως τρόπους, όχι ακριβώς με την τελευταία ΚΥΑ που επεκτείνει τη δυνατότητα απασχόλησης πολιτών από τρίτες χώρες στον τουρισμό αλλά με άλλες μορφές μεταφοράς εργαζομένων, όπως με την εξάμηνη βίζα και με άλλους μεθόδους. Έχουν εμφανιστεί ήδη σε κάποια ξενοδοχεία. Εκτιμάμε ότι αυτό θα μεγιστοποιηθεί την επόμενη χρονιά. Θα λάβει άσχημα χαρακτηριστικά με μαζική μεταφορά εργαζομένων από τρίτες χώρες, κι αυτό γιατί θα έχουν «τρέξει» οι διακρατικές συμφωνίες κάτι που ενδεχομένως να μην έχουν προλάβει αυτή τη στιγμή να κάνουν. Η πληροφόρηση είναι ότι με εξάμηνη βίζα έχουν έρθει για εργασία άτομα από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, όπως και από τα «hot spot» των νησιών του Αιγαίου, μέσω MKO.

-Αν αποτυπώνατε την κατάσταση της εργασίας τον Μάιο του 2023 στην Κέρκυρα σε μια φωτογραφία τι θα απεικόνιζε;

 Την Γκουέρνικα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Γκουέρνικα είναι πόλη της Ισπανίας, που τη βομβάρδισαν ανηλεώς οι Γερμανοί για λογαριασμό των δυνάμεων του Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου. Επειδή ισοπεδώθηκε και έγινε συνώνυμο της φρίκης του πολέμου, ο Πικάσο φιλοτέχνησε το γνωστό ομώνυμο πίνακα.