Κυριακή 26.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι «Αριστερόχειρες» της Νεφέλης Μαϊστράλη από τη Θεατρική Ομάδα του Εργατικού Κέντρου

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
13 Μαρτίου 2024 / 12:12

Παρασκευή 29/3, το Σάββατο 30/3 και την Κυριακή 31/3 στις 9 μ.μ. στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Θεατρική Ομάδα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας «Αγάντα» παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Αριστερόχειρες» της Νεφέλης Μαϊστράλη την Παρασκευή 29/3, το Σάββατο 30/3 και την Κυριακή 31/3 στις 9 μ.μ. στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου.

Είναι ένα θεατρικό έργο που γράφτηκε το 2020 και που με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο πετυχαίνει να διατρέξει την μεταπολεμική ελληνική ιστορία μέχρι τις μέρες μας μέσα από ένα θίασο προσώπων που λειτουργώντας συμβολικά δείχνουν τα γεγονότα αλλά και τη συμμετοχή τους σε αυτά, άλλοτε ως θύτες και άλλοτε ως τραγικά θύματα.

Δεν πρόκειται για ένα αμιγώς ιστορικό κείμενο. Με αφορμή το πραγματικό ιστορικό γεγονός, τις Παιδουπόλεις που στήθηκαν από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη, και τα πολλά αγνοούμενα παιδιά που χάθηκαν από ιδρύματα – ορφανοτροφεία στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, επιχειρείται να τονιστούν τα αόρατα νήματα που μας ενώνουν με το παρελθόν και να αποτυπωθούν έννοιες όπως η απώλεια, η συνείδηση, το ανθρώπινο κόστος, η εξουσία, ενώ καλούμαστε να τοποθετηθούμε απέναντι στο παρελθόν και το παρόν μας, όσον αφορά σε αυτό που ονομάζουμε «εθνική συνείδηση» ή ακριβέστερα, «εθνική ιστορική μνήμη».

Η σκηνοθεσία και η διδασκαλία του έργου έγινε από τη Ρούλα Καρδάμη.

Παίζουν οι: Χάρις Αλατζά, Μαριλένα Σαϊτά, Μάρω Καλάκου, Θοδωρής Σταματόπουλος, Φώτης Μπάτσης, Μαίρη Πιθαμίτση, Γιάννης Κυριακίδης, Τάσος Παπατσώρης, Ιωσήφ Μπουχάγιερ, Μάριος Αρμενιάκος, Κωνσταντίνος Τσαμπαλάς, Χρήστος Γεροχρήστος.

Επιμέλεια σκηνικού: Ρούλα Καρδάμη – Μέλπω Καρδάμη

Κίνηση: Μέλπω Καρδάμη

Πρωτότυπη μουσική: Παναγιώτης Κελάνδριας

Επιμέλεια κοστουμιών / Έντυπου υλικού: Ρούλα Καρδάμη

Σχεδιασμός αφίσας / προγράμματος: Αμαρυλλίς Μπίστα

Η παράσταση γίνεται με ελεύθερη εισφορά και η διάρκειά της είναι 2 ώρες. Επειδή στο έργο ακούγονται βωμολοχίες, η παρουσία παιδιών κάτω των 10 ετών γίνεται με γονική συναίνεση.

(Πηγή photo: elculture.gr)