Παρασκευή 12.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία στο λιμάνι της Αλύπας την Παρασκευή 31/05 (videos)

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
01 Ιουνίου 2024 / 11:32
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η δημοτική αρχή και το λιμεναρχείο πρέπει να παρέμβει άμεσα ώστε να ανοίξει το λιμάνι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Αλύπας σε διαμαρτυρία κατά του κλειδώματος του λιμανιού και του κλεισίματος της μπάρας που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαστρίτας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ιστορία και την εξέλιξη της περιοχής, ενώ τάχθηκαν και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, θέτοντας ως παράδειγμα το λιμάνι της Αλύπας, το αεροδρόμιο κ.α.

Η κινητοποίηση, που έγινε την Παρασκευή 31/05 στις 19:00 διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Η ανακοίνωση σχετικά με την διαμαρτυρία αναφέρει:

«Το κλείδωμα του λιμανιού της Αλύπας που έγινε από την μισθώτρια εταιρεία από την 1η Μάη μαζί με το κλείσιμο της ράμπας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας. Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι της περιοχής βρίσκονται σε ομηρία και ανασφάλεια γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν.

Η επενδύτρια εταιρία προσπαθεί να κάνει το λιμάνι της Αλύπας ασφαλές αφαιρώντας τις δέστρες και τις δυο ράμπες που οδηγούν στις δυο πλωτές εξέδρες.

Είναι τουλάχιστον παράδοξη η στάση του Λιμεναρχείου που δεν παρεμβαίνει για να ανοίξει το λιμάνι. Όπως προκύπτει από το έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων το κλείσιμο του Λιμανιού είναι παράνομο και για αυτό δίνει εντολή στην εταιρεία να το ανοίξει εντός τεσσάρων ημερών.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες του Δήμου και όσων συμφώνησαν να παραχωρηθεί μία δημόσια περιουσία, φτιαγμένη με τα χρήματα του ελληνικού λαού, σε ιδιώτες και μάλιστα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών είναι σε βάρος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν η εταιρία αποδεικνύει ότι αν παραμείνει το λιμάνι στα χέρια της μισθώτριας εταιρείας θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό την ευρύτερη περιοχή.

Η Δημοτική Αρχή και το Λιμεναρχείο πρέπει να παρέμβουν άμεσα με όλους τους τρόπους ώστε να ανοίξει το λιμάνι για  τα αλιευτικά, τα τουριστικά και τα ιδιωτικά σκάφη.

Να εξασφαλίσει ότι θα προστατευτεί η δημόσια περιουσία, καθώς παρατηρούνται εργασίες αφαίρεσης υλικών και εξοπλισμού από το λιμάνι.

Με γεγονός την αυθαίρετη πορεία της επενδυτικής εταιρίας ως τώρα, η Δημοτική Αρχή έχει κάθε δικαίωμα και πρέπει άμεσα να κηρύξει έκπτωτη την μισθώτρια εταιρεία και να αναλάβει ο Δήμος την διαχείριση του λιμανιού.

Το λιμάνι της Αλύπας πρέπει να ανοίξει άμεσα γιατί θα κλείσει το αλιευτικό καταφύγιο του Άγιου Στέφανου που θα γίνουν εργασίες καθαρισμού και δεν θα είναι δυνατή η συγκοινωνιακή σύνδεση με τα Διαπόντια Νησιά. 

Απαιτούμε:

  • Λιμάνι ανοικτό για  όλους
  • Άμεσο άνοιγμα της ράμπας από την οποία καθελκύονται τα σκάφη.
  • Να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Λιμεναρχείο όλο το διάστημα που είναι κλειστό το λιμάνι.»

ΦΩΤΟ/VIDEO@ ΣΤ. ΠΕΛΑΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.