Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έργα και ημέρες της δημοτικής αρχής Υδραίου

Συνέντευξη
02 Ιανουαρίου 2024 / 10:40
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στο κλείσιμο της αυλαίας, ο απελθών Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος κάνει στην «Ε» τον απολογισμό και την αυτοκριτική του: Τι σχεδιάστηκε, τι υλοποιήθηκε, τι μένει ανοικτό.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις ώρες της αλλαγής σκυτάλης τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, μιλά στην "Ε" εφ' ολης της ύλης, αποτυπώνοντας τι βρήκε, τι έκανε και τι παραδίδει στη νέα δημοτική Αρχή Πουλημένου:

- Αντιμετωπίζοντας απανωτές κρίσεις (διάσπαση Δήμου, lockdown, ενεργειακή κρίση) οι τεχνικές υπηρεσίες κινήθηκαν σε 4 άξονες: Την οδοποιία, τα σχολικά κτήρια, τις ευρωπαϊκές και κρατικές χρηματοδοτήσεις. Στην οδοποιία είμασταν τυχεροί καθότι η προηγούμενη δημοτική αρχή Νικολούζου είχε εξαφαλίσει πιστώσεις 12 εκατομμυρίων για τον ενιαίο Δήμο. Η διαδικασία μεταξύ της πίστωσης και του εργολάβου είναι χρονοβόρα. Μεσολαβούν τουλάχιστον 18 ολόκληροι μήνες αν όλα λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Για πρώτη φορά είδαν οι συμπολίτες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε κεντρικούς δρόμους, όλες τις δημοτικές ενότητες που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό το βομβαρδισμένο τοπίο.

- Το φαινόμενο του ράβε - ξήλωνε στους δρόμους από έργα των δημόσιων οργανισμών αντιμετωπίστηκε;

Είναι ένα καρκίνωμα. Πετύχαμε με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ - λιγότερο με τη ΔΕΥΑΚ- να  συμμορφωθούν αυτοί οι οργανισμοί. Το πετύχαμε, όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν μπορούμε να το νικήσουμε σε όλο το δίκτυο των 250 χλμ.

Σχολικά κτήρια

Είχε ήδη εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή μια μεγάλη πίστωση μέσα από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των τριών Γενικών Λυκείων, του 6ου και του 7ου Δημοτικού, τα οποία σήμερα έχουν μεταμορφωθεί. Για τα ΕΠΑΛ στο Μαντούκι εξαφαλίσαμε ένα εκατομμύριο ευρώ από το ΠΔΕ Υπουργείο Εσωτερικών και αυτή την ώρα είμαστε στην ολοκλήρωση της μελέτης. Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε μια χρηματοδότηση 700 χιλ από το Υπουργείο Παιδείας για το 2ο ΕΠΑΛ ενώ επίσης ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 4ο  Γενικό Λύκειο το οποίο το παραλάβαμε στο 55% της εξέλιξης του έργου και επίσης ολοκληρώσαμε το σχολικό κέντρο Βραγκανιωτίκων. Κλείνω με το Ναυσιθόιο, το οποίο παραδώσαμε με κανονισμό λειτουργίας και για πρώτη φορά υπάρχει φύλαξη και συντήρηση.

- Παραμένουν όμως σχολεία σε προκάτ κατασκευές…

- Ήταν κυβερνητική οδηγία για υποχρεωτική δίχρονη σχολική εκπαίδευση.  Κάναμε διαγωνισμό για βρούμε ακίνητα, αλλά δυστυχώς η Κέρκυρα δεν έχει κτήρια που να πληρούν τις προϋποθέσεις, ή δεν τα διαθέτουν. Έγιναν πάνω από 15 διαγωνισμοί, ελάχιστοι τελεσφόρησαν.

Σχολικά κέντρα Κοντοκαλίου και Γαστουρίου

Το σχολικό κέντρο Κοντοκαλίου είναι ένα αίτημα τριάντα χρόνων. Για μας όμως ήταν έργο – σημαία. Η τεχνική υπηρεσία κατάφερε και ολοκλήρωσε πλήρη φάκελο για την υποβολή στο «Αντώνης Τρίτσης», εξαφαλίσαμε το οικόπεδο πίσω από το Diellas Γουβιά, και πήραμε χρηματοδότηση 5,3 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί μόνον το τοπικό ρυμοτομικό για να δημοπρατηθεί επιτέλους το έργο.

Για το σχολικό κέντρο Γαστουρίου υπήρξε η υποβολή στο ΕΣΠΑ, από την προηγούμενη δημοτική αρχή το 2018. Όμως εκεί υπήρξε μια παθογένεια. Ένα κομμάτι του οικοπέδου ανήκε στο Νοσοκομείο. Το αγοράσαμε και για την επικαιροποίηση της μελέτης ζητήσαμε βοήθεια από την Περιφέρεια.

Παιδικές χαρές

Καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να ολοκληρώσουμε 14 σύγχρονες πιστοποιημένες ασφαλείς, παιδικές χαρές. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στοχεύσαμε στην κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου του ΚΓΣ, το  «μπαλόνι» στην Αγία Αικατερίνη και το Ναυσιθόιο. Σήμερα υπογράφω την κατασκευή ενός νέου γηπέδου 5X5 στην περιοχή της Άφρας, που με αίτημα των κατοίκων αλλά και δικό μας, θα ονομαστεί «Νίκος Μηλιώτης» τιμής ένεκεν, στον αείμνηστο αντιπεριφερειάρχη.

- Τα δημοτικά γήπεδα πάντως παραμένουν μια "μαύρη τρύπα"

- Ναι, δεν είχαμε γρήγορα αντανακλαστικά, ήταν περιορισμένες και οι δυνατότητες του ΣΥΚΟΙΠΑ, υπήρξαν και αστοχίες από την Περιφέρεια, όπως στο γήπεδο Κοντοκαλίου.

Αντώνης Τρίτσης

Στο «Αντώνης Τρίτσης» ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας είχε ένα πλαφόν 22 εκατομμυρίων. Δεν χάσαμε ούτε μια πρόσκληση: 5 εκ. για το σχολικό κέντρο Κοντοκαλίου, 5 εκ. για το κλειστό προπονητήριο του ΚΓΣ, δύο Βιολογικοί σε κατασκευή (Κυνοπιαστών και Αγίου Μάρκου), 6 και 5 εκ. αντίστοιχα, 1,8 εκ. για αγροτική οδοποιία, 400 χιλ ευρώ για τους αύλειους χώρους των σχολείων και βεβαίως το μεγαλύτερο στοίχημα που είχα βάλει από την αρχή της θητείας,  είναι το master plan όλης της νήσου του Βίδο για 17 μελέτες που  εγκρίθηκαν.

Παρεμβάσεις στο Βίδο. Επισκευάσαμε τις τουαλέτες, πήραμε πιστοποιητικό πυρασφάλειας  και εξασφαλίσαμε την άδεια λειτουργίας των κατασκηνώσεων. Το πρόβλημα του προσωπικού είναι ένα μόνιμο ζήτημα που πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί με κίνητρα

- Δηλαδή οι κατασκηνώσεις είναι έτοιμες για το καλοκαίρι;

- Του χρόνου θα είναι έγκλημα να μη λειτουργήσουν.

- Δέχεστε κριτική για οικονομική αιμορραγία του Δήμου από τη μεταφορά των σκουπιδιών και περικοπή άλλων δαπανών για να αντεπεξέλθετε. 

- Τα σκουπίδια έπρεπε να νικηθούν. Η Δήμαρχος κατάφερε με επιμονή να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία τη μεταφορά. Ναι, κοστίζει. Ναι, κόβονται έξοδα. Από την άλλη μεριά όμως αυτή η δημοτική αρχή έφερε 37 νέα οχήματα, οργάνωσε την υπηρεσία καθαριότητας, έφερε 10.000 κάδους.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι έκλεισε το θέμα Τεμπλονίου, με τα απορρίμματα να μη δεματοποιούνται πια. Δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος σταθμός μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και σε πέντε στρέμματα διαχειριζόμαστε πλέον όλους τους τόνους σκουπιδιών του Δήμου μας.

- Εφόσον παραδέχεστε το υπέρογκο κόστος και ενώ η κατασκευή του εργοστασίου συνεχίζει να καθυστερεί, δεν θα έπρεπε και ο δήμος να ασκεί πιέσεις ώστε να απαλλαγεί από το κόστος;

Να θυμίσω ότι η δημοτική αρχή με τον ΣΥΔΙΣΑ είχε ξεπεράσει όλες τις διαδικασίες, με το Συμβούλιο Επικρατείας να δίνει το πράσινο φως. Ωστόσο, για άλλους λόγους, τους οποίος θεωρώ κυβερνητική αστοχία, πάγωσε  το πρότζεκτ που ήταν στο τελικό στάδιο και μετέφερε στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, μηδενίζοντας όλην την προηγούμενη προσπάθεια.

Κτήρια Πολιτισμού

Στο ερειπωμένο Θέατρο «Νίκος Κούρκουλος» στην Παλαιοκαστρίτσα, αξιοποιήθηκε το αγροτεμάχιο για παιδική χαρά και πάρκινγκ, ενώ έχει εξασφαλιστεί από τον «Φιλόδημο» πίστωση για την ανακατασκευή του Θεάτρου.

Θέατρο Μον Ρεπό «Ρένα Βλαχοπούλου».  Αν και είχαν γίνει παρεμβάσεις την περίοδο Νικολούζου, η ξύλινη κατασκευή έφθασε στο όριο ζωής της. Κάναμε την αρχιτεκτονική μελέτη και τη χωροθέτηση και πήραμε τις εγκρίσεις από το ΚΑΣ τις εγκρίσεις. Θα κοστίσει συνολικά περίπου στις 300 χιλ. Είναι στο χέρι της νέας δημοτικής αρχής να το χρηματοδοτήσει είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από ίδιους πόρους.   

Κτήριο Γιαλινά

Προέκυψε θέμα συντήρησης των οροφογραφιών που έπρεπε να αναλάβει η αρχαιολογία, στη συνέχεια η ανατίμηση των υλικών, οπότε η έκπτωση 48% της εργολαβίας δεν ήταν βιώσιμη και ο Δήμος προχώρησε στη διάλυση της σύμβασης και να γίνει γέφυρα στο ΕΣΠΑ 21 – 27.

Στη περίπτωση του Φοίνικα, υπήρξε η τροχοπέδη της διαχείρισης αρχαιολογικών ευρημάτων, εκεί η Αρχαιολογία έκρινε ότι πρέπει να εκπονηθούν εξειδικευμένες μελέτες του προμαχώνα οπότε ζητήσαμε βοήθεια από την Περιφέρεια. Έχουν ολοκληρωθεί οι 7 από τις 8 απαιτούμενες μελέτες για το ΚΑΣ καθώς και η επικαιροποίηση της γερασμένης μελέτης εφαρμογής που ήταν 15 ετών. Μέσα στο επόμενη εξάμηνο θα είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης.

Σαν Τζιάκομο. Σήμερα ανεβαίνει η δημοπράτηση για τις μελέτες ύψους 400 χιλ. ευρώ, ταυτόχρονα είχαμε εξαφαλίσει και άλλη μια πίστωση για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της μελέτης του Δημοτικού Θεάτρου. Από την περίοδο Μικάλεφ όμως περάσε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για την εξεύρεση χρηματοδότησης και στο μεταξύ άλλαξε ο Νόμος και υπήρξε μια σύγκρουση απόψεων. Πλέον αναμένονται απαντήσεις από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για να δούμε αν μπορούμε να πάμε με τις παλιές μελέτες ή να κάνουμε καινούργιες. Είναι άδικο να σηκώνουμε σημαία αδράνειας, αν δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει κατά το παρελθόν σχετικά με αυτό.

Παλιά Σφαγεία – Μαντούκι: Ήταν χρηματοδότηση INTERREG του 2018. Δημοπρατήθηκε τον Νοέμβρη του 2022, για την ωρίμανση.  Παράλληλα υπήρξε ένα πρόβλημα που τελικά δεν ήταν απλό. Οι διαγωνισμοί για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών βγήκαν τρεις φορές άγονοι, προκαλώντας καθυστέρηση με αποτέλεσμα να κλείσουν οι πιστώσεις.

Κτήριο Ασάνη. Το ετοιμόρροπο κτήριο είχε ένα προβληματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο ίδιος μπήκα να σας θυμίσω με κίνδυνο να πάω αυτόφωρο προκειμένου να βάλουμε να ενισχύσουμε λίγο τις σκαλωσιές και να καρφώσουμε τα παράθυρα ώστε να μην έχουμε ατυχήματα και να αντικαταστήσουμε τις λινάτσες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η ΕΤΑΔ πήρε τις εγκρίσεις για να τρέξει γρήγορα τις σωστικές παρεμβάσεις.

Κυκλοφοριακό –  περιφερειακά πάρκινγκ

Η εκπόνηση της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας θεωρω ότι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της δημοτικής αρχής 

Έχει γίνει από την εξεικευμένους συγκοινωνιολόγους, οι οποίοι μελέτησαν 32 κόμβους, είχαμε όλο το feedback από φορείς και κατοίκους με τρεις ανοικτές διαβουλεύσεις, εγκρίθηκε και η τελική φάση και αυτό όλο το πρόγραμμα θα είναι η βάση πλέον για τις παρεμβάσεις που θα κάνει ο Δήμος με τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Δεν καταφέραμε να κάνουμε ένα μεταβατικό στάδιο που είναι τα περιφερειακά πάρκινγκ. Αν και το προσπάθησα. Εχω ενεργή εργολαβία ύψους 260.00 για την περιοχή του «Λυρικού», που όμως καθυστέρησε γιατί βρέθηκε ένα ταφικό μνημείο και έπρεπε να περάσει από ΚΑΣ η τοποθέτηση του υλικού πάνω στο έδαφος και ταυτόχρονα δεν το αφήσαμε σαν χώρο - αλάνα αλλά προστίθεται και ένα αλσύλλιο στη θέση του καλαμιώνα, μέσα από ίδιους πόρους.

Στενοχωρημένος είμαι γιατί ένο το έτρεξα, δεν κατάφερα να το ολοκληρώσω μέσα στη θητεία μου. Θεωρώ ότι η νέα δημοτική αρχή θα το συνεχίσει, όμως δεν θεραπεύει η ασπιρίνη τον άρρωστο. Μιλάμε για 52.000 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, συν τα λεωφορεία και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα οποία θέλουν όλα να περάσουν μέσα από το Σαρόκο. 

Αυτοκριτική

Θεωρώ ότι το φάουλ ήταν ότι δεν δώσαμε στον πολίτη να καταλάβει πώς είναι η διαχείριση ενός δήμου και να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Θα μπορούσαμε επίσης να οργανώσουμε καλύτερα τη δομή του Δήμου, όμως συνολικά κρίνω θετικά τη έργο της. Οφείλω να ευχαριστήσω τις δημοτικές υπηρεσίες και ιδιαιτέρως τις τεχνικές γιατί στήριξαν όλο αυτό το απαιτητικό έργο. Ιδιαιτέρως όμως την οικογένειά μου γιατί όλα αυτά τα χρόνια έλειψα πολύ από κοντά τους.
               

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ το Σάββατο 30 Δεμεβρίου 2023

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.