Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νίκος Κωσταγιόλας: «Η κοινωνία πάντα θα έχει ανάγκη από ποίηση»

Συνέντευξη
01 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:02

Ο Νίκος Κωσταγιόλας παρουσιάζει το βιβλίο του το Σάββατο (02/09) στις 8.30 μ.μ., στο Αίθριο Αιγινήτου του Παλαιού Ψυχιατρείου Κέρκυρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Νικός Κωσταγιόλας εμφανίστηκε φέτος στον χώρο των γραμμάτων, εκδίδοντας την ποιητική του συλλογή «Σαν άλλος Σαούλ». Ο νέος ποιητής βρίσκεται στη Κέρκυρα αυτές τις μέρες, από όπου θα κάνει και την παρουσίαση του βίβλιου του. Σε συνέντευξή του στην "Ε" μιλάει για την πρώτη αυτή ποιητική του συλλογή αλλά και για τον ίδιο. Πέρα από το βιβλίο, η κουβέντα κινείται γύρω από τις απόψεις του για την τέχνη του και την κοινωνία.

Ο Νίκος Κωσταγιόλας γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά έχει καταγωγή από την Κέρκυρα. Κοιτώντας πίσω, θυμάται με νοσταλγία τον χρόνο που περνούσε στο νησί, από την παιδική του ηλικία κιόλας. Πολλά μεσολάβησαν από τότε, μεταξύ άλλων οι σπουδές του στον τομέα της πληροφορικής και η μετακόμιση του στην Ελβετία. Αυτή η μετακόμιση ήταν που του έδωσε την έμπνευση και το έναυσμα για να γράψει τα ποιήματα αυτής της συλλογής. Στην Ελβετία δυσκολεύεται καθώς ξεσπά η πανδημία και δεν μιλά τη γλώσσα. «Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλειστώ στον εαυτό μου, αφού σε αυτή τη ζωή δεν υπήρχε η επαφή μεταξύ των ανθρώπων. Όταν δεν υπάρχει ανθρώπινη επαφή είναι σαν να μην υπάρχει ζωή», αφηγείται.

Έτσι μέσα από την ποίησή του καταφεύγει στην αγαπημένη του Κέρκυρα. Έκει είναι που διαδραματίζονται τα ποιήματα αυτής της συλλογής. Ο ήρωας του βίβλιου επιστρέφει στον κόσμο των ζωντανών μετά την αυτοχειρία όπου του δίνεται  μια δεύτερη ευκαιρία· να ξαναζήσει και να επανεκτιμήσει τη ζωή. Η ιδέα αυτή της επανεκτίμησης είναι ένα βασικό θέμα στην ποιητική συλλογή.

Στη συζητήσή του με την "Ε"  αναφέρεται και σε άλλα ζητήματα πέρα από τη συλλογή. Τον ρωτάμε για τη θέση της ποίησης στη σημερινή κοινωνία, αν έχει παραγκωνιστεί κατά κάποιο τρόπο. Απαντά: «Η ποίηση κλείστηκε στον εαυτό της κάπως. Έτσι έγινε πιο στρυφνή, πιο δύσκολο να την παρακολουθήσει κάποιος αν δεν ασχολείται. Ωστόσο η κοινωνία πάντα έχει ανάγκη από τέχνη, συνεπώς πάντα θα έχει ανάγκη από ποίηση, αυτό είναι σίγουρο». 

Ολοκληρώνει την κουβέντα του με την "Ε", με τις ιδέες αυτές που θα ήθελε να μείνουν στους αναγνώστες του μετά το διάβασμα της ποιητικής του συλλογής. «Αυτό που θέλω να μείνει είναι μια αίσθηση ότι το θαύμα πάντα είναι δυνατό να συμβεί και να έρθει εκεί που δεν το περιμένεις. Ποτέ δεν πρέπει να σταματάμε να ονειρευόμαστε, ποτέ δεν πρέπει να γυρνάμε την πλάτη στο όνειρο. Από τη στιγμή που λειτουργούμε σε μια πεζότητα, παύουμε να ζούμε».

Ο Νίκος Κωσταγιόλας παρουσιάζει το βιβλίο του το Σάββατο (02/09) στις 8.30 μ.μ., στο Αίθριο Αιγινήτου του Παλαιού Ψυχιατρείου Κέρκυρας.