Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ελάχιστη μέγιστα αποτελεσματική καταστολή

Κορωνοϊός
21 Μαρτίου 2020 / 13:18

Το να διευκρινιστεί η σχετική αποτελεσματικότητα των μέτρων καραντίνας για τη νόσο του κωρωνοϊού-19 (ΝΚΙ-19) από την εμπειρία των χωρών όπως τις εφαρμόζουν είναι δύσκολο, επειδή πολλοί έχουν εφαρμόσει πολλαπλά (ή/και όλα) από αυτά τα μέτρα με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας.

Μέσω της χωριστής νοσηλείας όλων των περιπτώσεων (όχι μόνο εκείνων που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη), η Κίνα ουσιαστικά ξεκίνησε μια μορφή απομόνωσης των περιπτώσεων, μειώνοντας την περαιτέρω ενδοοικογενειακή μετάδοση των κρουσμάτων. Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ολόκληρο τον πληθυσμό, η πιθανότητα μετάδοσης σε όλες τις τοποθεσίες μειώθηκε γρήγορα, όπως αρκετές μελέτες το επιβεβαιώνουν. Τις τελευταίες ημέρες, αυτά τα μέτρα έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν. Η στενή παρακολούθηση της κατάστασης στην Κίνα τις προσεχείς εβδομάδες θα βοηθήσει ως εκ τούτου στην (ανα)θεώρηση των στρατηγικών μας.

Τα αποτελέσματα όλων των –συνεχιζόμενων- μελετών υποδηλώνουν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση σε ολόκληρο τον πληθυσμό που εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού, όπως το κάνουμε προς το παρόν, έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, μα συνεπάγεται και τις μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Δεδομένου ότι με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, επιβάλλεται η αναζήτηση μειγμάτων πολιτικής που θα συνδυάζουν και άλλες «έξυπνες» (με την έννοια των στοχευμένων) παρεμβάσεις. Με ζητούμενο την καταστολή της μετάδοσης ελαχιστοποιώντας τον οικονομικό και ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο, τέτοια μέτρα θα ήταν, μεταξύ και άλλων:
-ο υποχρεωτικός έλεγχος των ταξιδιωτών
-η υποχρεωτική απομόνωση – χωριστή νοσηλεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με την ανάλογη πρόνοια για τις επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις τους
-η υποχρεωτική συνέχιση και επέκταση των μέτρων ελεγχόμενης εισόδου σε καταστήματα, ιατρεία, δημόσιους χώρους
-η απαγόρευση μόνο των μεγάλων συναθροίσεων (σχολεία, πανεπιστήμια, συναυλίες) με τον κατά το δυνατόν τηλεμετασχηματισμό των δραστηριοτήτων τους
-η αυστηρή τήρηση καραντίνας μόνο των ευπαθών ομάδων (χρόνιοι νοσούντες ανεξαρτήτως ηλικίας και υγιείς άνω των 65). 

Πάνω από όλα, η ευελιξία στην εφαρμογή και άρση τέτοιων μέτρων, ανάλογα των δυναμικά μεταβαλλόμενων δεδομένων. Με βασική  προϋπόθεση αυτής, τη «διάγνωση, διάγνωση, διάγνωση». Η επιστημονική προτεραιότητα, μετά την εξεύρεση των νέων κρεβατιών και οργάνωση προσωπικού, και ίσως πριν τη θεραπεία (!), είναι… η ακριβής, φτηνή και καθολικά διαθέσιμη διάγνωση. 
Όλα αυτά και πιθανώς και άλλα, είναι ακριβώς η συζήτηση της αμέσως επόμενης μέρας.