Οι μουσικές εκδηλώσεις του Σαββάτου

Στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων (Φ.Ε. Μάντζαρος), του Γ΄ Σώματος Στρατού "Μέγας Αλέξανδρος" και του συνόλου μουσικής δωματίου "Ionian Camerata"
ΚΕΡΚΥΡΑ. Πλούσια ήταν η μουσική δραστηριότητα το περασμένο Σάββατο 17 Μαΐου, καθώς πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις.
Αναλυτικότερα, το πρωί συνεχίστηκε η εκπαιδευτική δράση "Μουσική παράδοση - Νομισματικά ενθυμήματα" που διοργάνωσε το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Alphabank στην Κέρκυρα για τους μαθητές σχολείων και άλλους μικρούς επισκέπτες, σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Εταιρία "Μάντζαρος", με αφορμή την 18η Μαΐου (ημέρα που ολοκληρώθηκε και η δράση) που έχει θεσπιστεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τους μαθητές των διαφόρων σχολείων του νησιού που την παρακολούθησαν κατά το πενθήμερο 14-18 Μαΐου, ειδικά για την εν λόγω δράση ήρθε στην Κέρκυρα και ομάδα μαθητών από το Μουσικό Σχολείο Ηγουμενίτσας. Στο όλο αυτό πλαίσιο, το πρωί του Σαββάτου, ολιγομελές σύνολο ξύλινων πνευστών της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" (διεύθυνση/προετοιμασία: Σπύρος Αλαμάνος) επένδυσε μουσικά την εκδήλωση ερμηνεύοντας στους χώρους του Μουσείου έργα Χατζιδάκι, Γκρεκ, Περούλη κ.ά.

Οι μουσικές εκδηλώσεις του Σαββάτου συνεχίστηκαν το βράδυ, με τη συναυλία της Μουσικής του Γ' Σώματος Στρατού "Μέγας Αλέξανδρος", η οποία έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο. Η συναυλία είχε διπλά επετειακό χαρακτήρα επ' αφορμή τόσο της συμπλήρωσης 200 ετών από την ίδρυση της πρώτης στρατιωτικής μουσικής στην Ελλάδα, όσο και της επικείμενης Επετείου της 21ης Μαΐου. Του μουσικού προγράμματος προηγήθηκε μια συνοπτική αναδρομή στην ιστορία της στρατιωτικής μουσικής στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη αναφορά στο άλλοτε εδρεύον στην Κέρκυρα 10ο Σύνταγμα Πεζικού). Ακολούθως, το α' μέρος της συναυλίας ήταν αφιερωμένο σε τραγούδια που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέθηκαν με τις πολεμικές περιόδους της χώρας. Τα ερμήνευσε η Ανθυπολοχαγός Άννα Μόσχου, συνοδευόμενη απ' το πενταμελές Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Γ' Σώματος Στρατού. Στο β' μέρος τη σκυτάλη έλαβε η Μπάντα του Σώματος, υπό τη διεύθυνση του Ταγματάρχη Πέτρου Αδαμάκη, παρουσιάζοντας έργα Επτανησίων μουσουργών όπως Σαμάρας, Ραφαήλοβιτς, Καίσαρης κ.ά. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με αποσπάσματα από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου.
Την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, πραγματοποιείτο και η συναυλία του συνόλου μουσικής δωματίου "Ionian Camerata" του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Νίκου Τσούχλου. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε το πενταμερές Concerto grosso Op.6 No.8 σε Σολ ελάσσονα 'Fatto per la notte di Natale' (Christmas Concerto) του Arcangelo Corelli, την τετραμερή Σουίτα Νο.3 Antiche danze et arie per liuto του Ottorino Respighi, καθώς και την άρια Svegliatevi nel core από την όπερα Ιούλιος Καίσαρας του Georg Friedrich Handel. Σολίστ ήταν η -επίσης διδάσκουσα του Τ.Μ.Σ.- υψίφωνος Ρόζα Πουλημένου. Την "Ionian Camerata" απάρτιζαν οι φοιτητές και απόφοιτοι Γρηγορία - Ευτυχία Παπαγεωργίου, Απόλλωνας Ρώτας, Νεκτάριος Πιλέρι, βιολί Φερενίκη Κασιούμη, Κωνσταντίνος Βαρβαδούκας (βιολί) Ειρήνη Αρακλιώτη (βιόλα), Νίκη Ανδρεάδη, Θανάσης Γκλούμπος (βιολοντσέλο) και Λευτέρης Μπουτσόλης (κοντραμπάσο), ενώ την προετοιμασία τους επιμελήθηκε ο ιδρυτής του συνόλου, Καθηγητής Σπύρος Γκικόντης.
Τέλος, επίσης το βράδυ του Σαββάτου, συνεχίστηκαν στην Ιόνιο Ακαδημία και οι εκδηλώσεις υπό τον τίτλο AKOYSMATA του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, Έρευνας & Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Τ.Μ.Σ. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παραστατικών Περιβαλλόντων στις Τέχνες (PEARL) στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής του προσκεκλημένου συνθέτη και Καθηγητή Lelio Camilleri από το Florence Music Conservatory "L. Cherubini", καθώς και των σπουδαστών αυτού, Sara Montagni, Leonardo Panni, Giulia Franchino, Luca Mucci και Cesare Cotronei.
ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».