Γεμάτο το πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου
Πλούσιο σε αριθμό αλλά και ποικιλία ήταν το calendary των μουσικών εκδηλώσεων για το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (20 και 21 Απριλίου)
ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αρχή έγινε το βράδυ του Σαββάτου με τη συναυλία της Σχολής Κιθάρας του Ωδείου Κερκύρας η οποία είχε τίτλο "Ανοιξιάτικο ταξίδι σε έξι χορδές". Η συναυλία έλαβε χώρα στον Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και σε αυτήν συμμετείχαν συνολικά 8 σπουδαστές κιθάρας, όλοι τους προερχόμενοι από τη Τάξη του καθηγητή Γιάννη Γισδάκη.
Το πρόγραμμα της συναυλίας που ολοκληρώθηκε με το κουαρτέτο κιθάρας, περιλάμβανε έργα συνθετών διαφόρων εποχών, από τον Michael Praetorius, έως τον Astor Piazzolla. Και αυτή η συναυλία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Ωδείου Κερκύρας για τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του.
Στο ίδιο πλαίσιο, την ερχόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου (και ώρα 20.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας") θα ακολουθήσει ρεσιτάλ όπερας με τίτλο "Από τη λύπη στη χαρά..." με τους καθηγητές του Ωδείου Κερκύρας Σωτήρη Τριάντη (βαρύτονος) και Μαρία Καλουτσάκη (συνοδεία στο πιάνο) σε άριες από σπουδαίες όπερες των Donizetti, Rossini, Wagner, Verdi κ.ά.
Η συναυλία του Ωδείου Κερκύρας ωστόσο δεν ήταν η μόνη για το βράδυ του Σαββάτου, καθώς την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, πραγματοποιήθηκε και η πασχαλινή συναυλία των εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης", σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Την ορχήστρα διεύθυνε (για πρώτη φορά) ο Βαγγέλης Σταυρόπουλος, ενώ soloists ήταν η υψίφωνος Εύα Καργιοφύλη (στο Salve Regina του Giovanni Battista Pergolesi), o φλαουτίστας Χρήστος Πηλός (στο Κονσέρτο για φλάουτο op.29 του Carl Philipp Stamitz), ο οποίος ανακηρύχθηκε και επίτιμο μέλος της Ορχήστρας και, τέλος, ο τσελίστας Ανδρέας Βιδάλης (στο Adagio για βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων του Μίκη Θεοδωράκη σε επεξεργασία Ηλία Γκογκίδη). Το πρόγραμμα είχε ανοίξει με έργα των Alexander Borodin και Jean Sibelius από σεξτέτο εγχόρδων. Τη συναυλία παρουσίασε η Ελεάνα Μελίδη.
Το μεσημέρι της Κυριακής 21 Απριλίου τη σκυτάλη πήρε το Ιόνιο Ωδείο, αυτή τη φορά με τη συναυλία των μουσικών του συνόλων (είχε προηγηθεί μαθητική συναυλία του τμήματος Μουσικής Δωματίου το Σάββατο 13 Απριλίου) η οποία έλαβε χώρα στο Καθολικό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo).
Το πρόγραμμα άνοιξε το δεκαμελές Σύνολο Φλάουτων, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Τόνιας Τόμπρου, στο Luna y Sierra του Wil Offermans. Ακολούθησε το Σύνολο Εγχόρδων υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βαγγέλη Σταυρόπουλου, ερμηνεύοντας έργα των Handel, Grieg, Schubert (τη Serenata, με soloist τον Ανδρέα Βιδάλη στο τσέλο) και Franck, με τη συμμετοχή και σπουδαστριών της Σχολής Μονωδίας (Τάξη Λίας Κολυτά).
Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν κατά σειρά το Σύνολο Μελωδικών Κρουστών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Μεταλληνού σε διασκευές έργων των Bach, Bizet και Mascagni και το Σύνολο Πνευστών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Σπύρου Θύμη σε έργα των Faure, Hall και Jewell.
Πριν την έναρξη της συναυλίας ο Πρόεδρος του Ωδείου βράβευσε τον διπλωματούχο σπουδαστή κρουστών Δημήτρη Ασπιώτη (Τάξη Μάριου Μουζακίτη) για την επίδοσή του στις διπλωματικές του εξετάσεις. Επίσης, στο περιθώριο της συναυλίας συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσε η εκδήλωση.
Τέλος, το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Φιλαρμονική Ένωση "Καποδίστριας" διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τα συμφωνικά, θριαμβευτικά και θρησκευτικά εμβατήρια (σε συνέχεια της αντίστοιχης περυσινής για τα πένθιμα εμβατήρια).
Πρώτος, κατά σειρά, ομιλητής ήταν ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καλαμαριάς, Γιάννης Κούκας, ο οποίος αναφέρθηκε στις απαρχές της πομπικής μουσικής έως την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης.
Αμέσως επόμενος ομιλητής ήταν ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας", Μιχάλης Μιχαλόπουλος, ο οποίος μίλησε ιδίως για το είδος του συμφωνικού εμβατηρίου και για Ιταλούς συνθέτες και μαέστρους που ασχολήθηκαν με αυτό.
Ακολούθησε ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος", Σωκράτης Άνθης, ο οποίος μετά από μια γενική αναφορά στα εν λόγω μουσικά είδη, εστίασε σε αντίστοιχα έργα του Σωτήριου Κρητικού και του Σπύρου Δουκάκη.
Τελευταίος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας ("Παλαιά"), Σπύρος Προσωπάρης, ο οποίος επικεντρώθηκε στα αντίστοιχα έργα που περιλαμβάνονται στο καθιερωμένο ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής του. Την εκδήλωση συντόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου της Βέροιας και ερευνητής, Γιάννης Δημητρίου.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».