Πέμπτη 12.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επετειακές συναυλίες από την Φιλ. Γαστουρίου με την Ε. Ρεμπούτσικα και το Ωδείο Κέρκυρας

Συναυλίες
01 Απριλίου 2024 / 09:27
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δύο επετειακού χαρακτήρα συναυλίες περιλάμβανε το calendary των μουσικών εκδηλώσεων της Κυριακής 31 Μαρτίου.

Ωδείο Κέρκυρας

Στην πρώτη εξ αυτών, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) το πρωί της Κυριακής, το Ωδείο Κερκύρας παρουσίασε τους σπουδαστές των σχολών ξύλινων πνευστών του, σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική Γάλλων συνθετών κυρίως του 19ου και 20ου αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν έργα των Gabriel Fauré, Philippe Gaubert, Camille Saint-Saens, Jules Mouquet, Claude Debussy, Gabriel Pierné, Germaine Tailleferre, Joseph Bodin de Boismortier, Cecile Chaminade, Louis Ganne, Francis Poulenc και Francois Borne. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το Σύνολο Φλάουτων υπό τη διεύθυνση της Λουίζας Βέργη σε αποσπάσματα από την L' Arlésienne του Georges Bizet.

Συμμετείχαν συνολικά 14 σπουδαστές από τις Σχολές Φλάουτου (διδάσκουσα: Λουίζα Βέργη), Φαγκότου (διδάσκων: Γιώργος Φαρούγγιας) και Κλαρινέτου (διδάσκοντες: Δημήτρης Αργυρός και Σπύρος Γιοβάνης). Τους σπουδαστές συνόδευσαν στο πιάνο οι καθηγήτριες του Ωδείου, Έλλη Γλαρού και Μαρία Καλουτσάκη, όπως επίσης και οι Αργύρης Χαλαμούτης και Brahma George Sawadram.

Η κυριακάτικη αυτή συναυλία εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 130 ετών από την ίδρυση του Ωδείου Κερκύρας (1894), του δεύτερου παλαιότερου εν λειτουργία ιδρύματος του είδους στη χώρα (μετά το Ωδείο Αθηνών).
Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι στη συναυλία των δέκα βραβευθέντων στον 5ο Διαγωνισμό Φλάουτου «Ουρς Ρούτιμαν» που έλαβε χώρα στην Αθήνα προ ημερών (11 Μαρτίου), συμμετείχαν και δύο σπουδαστές του Ωδείου Κερκύρας οι οποίοι διακρίθηκαν σε αυτόν. Ο λόγος για την Κορνηλία Ρουβά και τον Χρήστο Πηλό, αμφότεροι μαθητές της Τάξης Φλάουτου της Λουίζας Βέργη.

Φιλ. Γαστουρίου & Ευ. Ρεμπούτσικα

Το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου ήταν η σειρά της Φιλαρμονικής Γαστουρίου "Ομόνοια" να γιορτάσει συναυλιακά τα 126 χρόνια από την ίδρυσή της (1898), ούσα η παλαιότερη κερκυραϊκή φιλαρμονική της υπαίθρου.

Στην επετειακή συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Ράλλη, συμμετείχε ως προσκεκλημένη η γνωστή συνθέτις και βιολονίστα Ευανθία Ρεμπούτσικα. Με τους 60 και πλέον μουσικούς της μπάντας της Φιλαρμονικής Γαστουρίου να την πλαισιώνουν, ερμήνευσε πολλές από τις συνθέσεις της που έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλείς, τόσο μέσα από τη δισκογραφία διάσημων ερμηνευτών, όσο και ως μουσική επένδυση για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Τρίτο στεφάνι, Πολίτικη κουζίνα, Η αίθουσα του θρόνου κ.ά.)

Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης η Ανδρική και η Γυναικεία Χορωδία Κέρκυρας (διδασκαλία: Δήμητρα Καλογεροπούλου), η Παιδική Χορωδία "Τα χαμόγελα του Μον Ρεπό" (διδασκαλία: Αγάθη Κοσκινά), καθώς και οι σχολικές χορωδίες του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας (διδασκαλία: Ελλη Καρύδη) και του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας (διδασκαλία: Νίκος Δημητρόπουλος, ο οποίος είχε και τη γενική επιμέλεια της όλης εκδήλωσης).

Η εκδήλωση αφιερώθηκε στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια "Φλόγα" για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που επιτελεί, υπέρ του οποίου θα διατεθεί και μέρος των εσόδων.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».