Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χορός υπό τους ήχους των κρουστών, αλλά και μιούζικαλ (photos)

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
28 Ιουνίου 2024 / 08:34
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Περιλαμβάνονταν στις εκδηλώσεις της Πέμπτης.

Δύο διαφορετικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου, οι οποίες ωστόσο είχαν ως κοινό στοιχείο το ότι πρωταγωνιστές ήταν κυρίως νέοι καλλιτέχνες. Ο λόγος για τη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σερρών και για τη μουσικοχορευτική παράσταση του Συνόλου Κρουστών της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) και της Σχολής Χορού Danzarte της Κατερίνας Παγιατάκη.

Αναλυτικότερα, στον αύλιο χώρο των παλαιών ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου (δυστυχώς όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες, λόγω και της οχλαγωγίας από οπαδική εκδήλωση που λάμβανε χώρα λίγο μακρύτερα...), οι μαθητές και οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών, υπό τη διεύθυνση του Κερκυραίου καθηγητή Χάρη Κουλούρη, παρουσίασαν σε συναυλιακή μορφή το "Φάντασμα της Οπερας" του Andrew Lloyd Webber, ένα από τα δημοφιλέστερα μιούζικαλ παγκοσμίως. Ειδικά για την περίσταση η προσαρμογή/απόδοση των κειμένων έγινε στα ελληνικά. Συμμετείχαν η ορχήστρα, η χορωδία και soloists, κυρίως από τις λυκειακές τάξεις του σχολείου. Το Μουσικό Σχολείο Σερρών είχε πρωτοπαρουσιάσει το εν λόγω έργο στις Σέρρες σε σειρά τριών παραστάσεων, τον περασμένο Απρίλιο (εκεί με πλήρη σκηνική δράση). Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Μουσικό Σχολείο Σερρών (το οποίο πρωτολειτούργησε τη σχολική χρονιά 1994-1995) εμφανίστηκε στην Κέρκυρα και, όπως τόνισε κατά τον σύντομο χαιρετισμό της η διευθύντριά του, Χρυσάνθη Παλάζη, "επετεύχθη έτσι ένας στόχος που απαίτησε συλλογική προσπάθεια και πολύ μεράκι". Καταβάλλεται δε προσπάθεια η πλήρης παράσταση να "ανέβει" και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο εγγύς μέλλον.

Την ίδια ώρα, έξωθεν του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο το Σύνολο Κρουστών της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) και η Σχολή Χορού Danzarte, παρουσίασαν τη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο "Κρουστών Βήματα". Συμμετείχαν περί τους 40 μουσικούς και 150 χορευτές διαφόρων ηλικιών, σε μία παράσταση που συνδύαζε ποικιλοτρόπως τους ήχους των μελωδικών και ρυθμικών κρουστών με τον χορό. Έτσι, οι διάφορες ομάδες της Σχολής Danzarte παρουσίασαν πληθώρα χορογραφιών επενδεδυμένων μουσικά με έργα από το "Romeo and Juliet" του Sergei Prokofiev, έως το "Andromeda" του Patrick Glenn Harper. Τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο Νίκος Μεταλληνός και η Κατερίνα Παγιατάκη. Τις χορογραφίες επιμελήθηκαν οι Κατερίνα Παγιατάκη, Φλώρου Δανδόλου και Κατερίνα Χριστοφόρου, ενώ την προετοιμασία και τη διεύθυνση του Συνόλου Κρουστών, οι Νίκος Μεταλληνός και Δημήτρης Ασπιώτης. Ως soloist στο βιολί συμμετείχε επίσης η Ευτυχία Ζερβού. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι η εκδήλωση είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων της θα διατεθεί για έναν σκοπό ιερό: την ενίσχυση του αγώνα ζωής που δίνει ο μικρός Νικόλας.

Επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την Παλαιά Φιλαρμονική είναι η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας με νέους soloists την Παρασκευή 5 Ιουλίου στην Ιόνιο Ακαδημία και η συναυλία της Μπάντας στο Μουσείο Καποδίστρια την Κυριακή 14 Ιουλίου.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».