Σάββατο 29.03.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι μουσικές εκδηλώσεις των ημερών

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
17 Μαρτίου 2025 / 09:58
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων, τόσο καλλιτεχνικού, όσο και επιστημονικού χαρακτήρα, περιλάμβανε το πρόγραμμα των ημερών που προηγήθηκαν

Επιστημονικό Συνέδριο

Ξεκινώντας από την Παρασκευή 14 Μαρτίου έως και την Κυριακή 16 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα "Η μπάντα πνευστών στην Ελλάδα: Ιστορία και προοπτικές", που συνδιοργάνωσαν η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) και το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, αποτελώντας ουσιαστικά συνέχεια του αντίστοιχου συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί το 2019. Συνολικά 23 εισηγητές μέσα από 20 ανακοινώσεις χωρισμένες σε 7 θεματολογικές συνεδρίες, αλλά και στην καταληκτική στρογγυλή τράπεζα, παρουσίασαν πτυχές της ιστορίας διαφόρων πολιτικών και στρατιωτικών μουσικών σωμάτων στην Ελλάδα και όχι μόνο, σύγχρονες καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές τάσεις που αναπτύσσονται γύρω από αυτά, καθώς και στοιχεία για τη ζωή και το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν στενά με τέτοιου είδους σωματεία, όπως οι David Whitwell, Μανώλης Αικατερίνης, Βασίλειος Χαραμής, Σπύρος Αργαλιάς, Χρήστος Τσέκος κ.ά.

Τις εργασίες του Συνεδρίου πλαισίωσε το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής, με τη συναυλία που έδωσε ειδικά για την περίσταση το βράδυ του Σαββάτου 15 Μαρτίου (που αφιερώθηκε στη μνήμη του επί σειρά ετών συνεργάτη της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Νίκου Σκιαδόπουλου, η θλιβερή είδηση του θανάτου του οποίου συνέπεσε με την όλη εκδήλωση), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη. Soloists ήταν οι Ανδριάνα Μάλλιου (φλάουτο), Ευαγγελία Νικολούζου (κλαρινέτο) και Ελευθερία Κακαρούγκα (κλαρινέτο), στο "Grand Trio Concertante" του Salvatore Schembari (σε α' εκτέλεση). Ακούστηκαν επίσης το "Εμβατήριο" του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, η "Ελληνική Πανήγυρις" του Σπυρίδωνος Καίσαρη, ο "Χωριάτικος χορός" προερχόμενος από την όπερα "Ο υποψήφιος" του Σπυρίδωνος Ξύνδα, οι "Ελληνικοί Χοροί & Τραγούδια" του Σπυρίδωνος Δουκάκη, καθώς και έργα των Jacob De Haan, James Swearingen και Kenneth Alford.

Σαββατιάτικες συναυλίες

Την ίδια περίπου ώρα, στο Δημοτικό Θέατρο, η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος" και η Ανδρική και η Γυναικεία Χορωδία Κέρκυρας (σε διδασκαλία Δήμητρας Καλογεροπούλου) συνέπρατταν στην επετειακή συναυλία για τα 110 χρόνια Κερκυραϊκού Προσκοπισμού, με ένα ρεπερτόριο αποτελούμενο από άσματα, ύμνους κι άλλα έργα άμεσα συνδεδεμένα με τον θεσμό του προσκοπισμού εν Ελλάδι και όχι μόνο, ενώ παράλληλα επί σκηνής παρουσιαζόταν διάφορα προσκοπικά δρώμενα. Soloists ήταν η τρομπετίστρια Ελισσάβετ Χειμαριού, η υψίφωνος Γεωργία Τρύφωνα και οι βαρύτονοι Πέτρος Καρύδης και Κωνσταντίνος Χειρδάρης (όλοι τους πρόσκοποι). Τη συναυλία διεύθυνε ο αναπληρωτής αρχιμουσικός της Φ.Ε. "Μάντζαρος", Σπύρος Ρουβάς, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της όλης εκδήλωσης είχαν οι Σπύρος Καπέλλος και Κωνσταντίνος Καραμπάτσος και την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος Ηρώ Λέλλα.

Επίσης την ίδια βραδιά, έλαβε χώρα και η συναυλία μουσικής δωματίου που διοργάνωσε η Συμφωνική Ορχήστρα Επτανήσων, στη δημοτική αίθουσα στο Φαληράκι. Στο α' μέρος της οι νεαροί μουσικοί Χρήστος Ρούσσινος (φλάουτο) και Μαρία Κατεχάκη (όμποε) απέδωσαν έργα των Chaminade, Mozart και Nielsen, με την πιανιστική συνοδεία της Μαριλένας Ελούλ, ενώ στο β' μέρος ακούστηκαν έργα Beethoven, Schubert και Σκαλκώτα το νεανικό κουαρτέτο εγχόρδων «Μαρσύας», αποτελούμενο από τους Διονύση Πυλαρινό (α' βιολί), Σταύρο Τζανετόπουλο (β' βιολί), Αριστείδη Περιστέρη Σάββα (βιόλα) και Ιλια Τηλιακού (βιολοντσέλο).

 

Κυριακάτικες συναυλίες

Το πρωί της Κυριακής 16 Μαρτίου σειρά πήραν τα δύο Ωδεία της πόλης, πραγματοποιώντας ισάριθμες μαθητικές συναυλίες. Πρώτη εξ αυτών, η μαθητική συναυλία της Σχολής Φλάουτου του Ωδείου Κέρκυρας, από τη Τάξη της διδάσκουσας Λουίζα Βέργη, με έργα μπαρόκ μουσικής και έργα για piccolo φλάουτου. Πέραν από τους μαθητές της Σχολής Φλάουτου (με τη συνοδεία της Έλλης Γλαρού), συμμετείχε και ο σπουδαστής της Σχολής Πιάνου, Τζωρτζ Σαβαδράμ. Τη δική τους συναυλία πραγματοποίησαν και οι σπουδαστές τις Σχολής Βιολιού του Ιονίου Ωδείο, από τις Τάξεις των διδασκουσών Ειρήνης Αρακλειώτη και Χριστίνας Δημητρίου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, σειρά πήρε το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Σιναράδων, με την εξαιρετική συναυλία που πραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλέξανδρου Κοσκινά. Το πρόγραμμα της εν λόγω συναυλίας ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην κινηματογραφική μουσική. Έτσι, ακούστηκαν διασκευές κι επιλογές γνωστών soundtracks συνθετών όπως ο Hans Zimmer, o Nino Rota, o Ennio Morricone, ο John Williams, o Nicola Piovani κ.ά., από ταινίες όπως "Ο βράχος", "Άρωμα γυναίκας", "Η μάσκα του Ζορό", "Η ζωή είναι ωραία" "Μπάτμαν", "Ο μονομάχος" κλπ. Soloists της βραδιάς ήταν οι Ευαγγελία Νικολούζου (κλαρινέτο), Αλέξης Γεωλδάσης (τρομπόνι) και Οδυσσέας Αλαμάνος (ευφώνιο) στη μουσική από τον "Νονό", ο Αλέξης Γεωλδάσης (τρομπόνι) στο Gabriel's Oboe που αφιερώθηκε στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και η Ευαγγελία Νικολούζου (κλαρινέτο) στο "Viktor's tale". Τη συναυλία προλόγισε η δημοσιογράφος Μαρίνα Μοσχάτ.

 

Χορωδιακό φεστιβάλ

Περνώντας στην χορωδιακή μουσική, το Σαββατοκύριακο 15 - 16 Μαρτίου στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, έλαβε χώρα και το 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Κέρκυρας. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και σε αυτό συμμετείχαν συνολικά έντεκα χορωδίες, με το ανάλογο ρεπερτόριο. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο εμφανίστηκαν η Χορωδία Καρουσάδων "Ντίνος Θεοτόκης", η Βυζαντινή Χορωδία Κέρκυρας, η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κανονιού και η Εκκλησιαστική Χορωδία Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου από το Μποτέβαγκραντ της Βουλγαρίας, ενώ την Κυριακή εμφανίστηκαν η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας, η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χλωμού "Θωμάς Παλαιολόγος", η Χορωδία Ευρωπούλων "Ιωάννης Καποδίστριας", η Χορωδία Λευκίμμης, το Φωνητικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Γυναικεία Χορωδία "Άγιος Σπυρίδων" και η Δημοτική Χορωδία "San Giacomo".

ΦΩΤΟ@SPIROS SOURVINOS

Συναυλιών συνέχεια

Η συνέχεια των εκδηλώσεων την Δευτέρα 17 Μαρτίου, με την 40μελή συμφωνική ορχήστρα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Moody (Chicago Moody Bible Institute) και τη συναυλία της στον Καθεδρικό Καθολικό Ι.Ν. Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), υπό τη διεύθυνση του Δρ. Daniel Mattix. Η Κέρκυρα είναι ο πέμπτος κατά σειρά σταθμός της περιοδείας της ορχήστρας του αμερικανικού ιδρύματος στην Ελλάδα (το οποίο την επισκέπτεται για τέταρτη φορά), μετά από την Αθήνα, τον Βόλο, την Λάρισα και την Κατερίνη, με την Θεσσαλονίκη, την Δράμα, τα Γιαννιτσά και την Πάτρα να ακολουθούν.

Το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων των ημερών ολοκληρώνεται με το "Διήμερο ιστορικών φλάουτων" που διοργανώνει το Εργαστήριο Παλαιάς Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου με υπεύθυνο καθηγητή τον Δημήτρη Κούντουρα, την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Μαρτίου. Το αφιερωματικό αυτό διήμερο περιλαμβάνει τη διάλεξη με θέμα «Μοντέρνα και ιστορικά ξύλινα πνευστά: διαφορές και

προκλήσεις» με προσκεκλημένους εισηγητές του ερμηνευτές Αλέξη Πογρεβνόη (κλαρινέτο, μπαρόκ κλαρινέτο, σαλυμώ) και Ράνια Ρωσοπούλου (φλάουτο και φλάουτο τραβέρσο) και το σεμινάριο του Δημήτρη Κούντουρα με θέμα «Οι φαντασίες για σόλο φλάουτο του G.P. Telemann». Επιστέγασμα του διημέρου οι δύο συναυλίες: των φοιτητών της τάξης ιστορικών φλάουτων και της τάξης τσεμπάλου (καθηγήτρια: Κατερίνα Μιχοπούλου) του Τ.Μ.Σ. με έργα H. Purcell, J. Playford, J.J. Quantz, Α. Caldara, J.M. Hotteterre κ.ά. στον Duomo, καθώς και το ρεσιτάλ του Δημήτρη Κούντουρα με τίτλο "Μια ιστορία του φλάουτου" και έργα των G. de Machaut, M. Marais, J.M. Hotetterre, W.Fr. Bach, J.C. Veihlan, Λ. Σακελλαρίδη, στον Ι.Ν./Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας, την Δευτέρα και την Τρίτη, αντίστοιχα.

Το Μουσικό Σχολείο στον Βόλο

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στον Βόλο για να παρουσιάσει και εκεί (μετά την εδώ συναυλία της 5ης Μαρτίου) τη μονόπρακτη κωμική όπερα "Το καναρίνι", σε μουσική Δροσίτη, κείμενο Καστρινού και επεξεργασία Ευτυχίας Βογιατζόγλου. Τους νεαρούς πρωταγωνιστές του έργου πλαισίωσαν η χορωδίας ευρωπαϊκής μουσικής (διδασκαλία: Έλλη Καρύδη) και η συμφωνική μαντολινάτα του Σχολείου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Πρίφτη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ@DIMITRIS PASCHALIDIS

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».