Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατάνυξη μετά μουσικής, το τριήμερο

Η Μάντζαρος σε συναυλία με έργα λυρικού θεάτρου, το βράδυ της Δευτέρας, στο Πάρκο της Πάνω Πλατείας.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
13 Αυγούστου 2024 / 08:50
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Τα Μουσικά Σώματα των τριών Φιλαρμονικών της πόλης πραγματοποίησαν τις καθιερωμένες θερινές τους συναυλίες, στο πλαίσιο των τριήμερων εορτασμών για τον πολιούχο του νησιού, Άγιο Σπυρίδωνα, εις ανάμνησιν του θαύματός Του για τη λύση της οθωμανικής πολιορκίας του νησιού το 1716 (308η επέτειος).

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα Μουσικά Σώματα των τριών Φιλαρμονικών της πόλης πραγματοποίησαν τις καθιερωμένες θερινές τους συναυλίες, στο πλαίσιο των τριήμερων εορτασμών για τον πολιούχο του νησιού, Άγιο Σπυρίδωνα, εις ανάμνησιν του θαύματός Του για τη λύση της οθωμανικής πολιορκίας του νησιού το 1716 (308η επέτειος).

Η Φιλαρμονική "Καποδίστριας"

Φέτος, η αρχή έγινε με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας" την παραμονή της εορτής, Σάββατο 10 Αυγούστου, στο Παλαιό Φρούριο. Η συναυλία αυτή, με τίτλο "Nostalgia Italiana", ήταν αφιερωμένη στην ιταλική μουσική και, ειδικότερα, σε τραγούδια που έγιναν αγαπητά στο κοινό μέσω του San Remo Music Festival. Έτσι, ακούστηκαν διασκευές από τραγούδια όπως τα Parla piu piano, La bambola, Parole parole, Io ti daro di piu, Mambo Italiano κ.ά., τα οποία ερμήνευσαν η υψίφωνος Έλενα Ρίστοβα, ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος και ο βαρύτονος Παντελής Κοντός με τη συνοδεία του Μουσικό Σώματος της Φιλαρμονικής "Καποδίστριας", υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλο. Soloists ήταν επίσης η νεαρή Δανάη Καρύδη με alto σαξόφωνο στο La fisarmonika στην αρχή της συναυλίας, ο τρομπετίστας Βασίλης Γεωργουλάς στο Il mare calmo della sera (επενδεδυμένο από τη χορογραφία της Ρένας Κοντού) και, ως προσκεκλημένος, ο διακεκριμένος Ιταλός τρομπετίστας Andrea Giuffredi στα Piove και Zingara.

Ο τελευταίος, σημειωτέον, επιτιμοποιήθηκε από την Φιλαρμονική "Καποδίστριας", με την οποίαν είχε συμπράξει και στην περυσινή αντίστοιχη συναυλία.

Η Παλαιά Φιλαρμονική

Ανήμερα της Εορτής, την Κυριακή 11 Αυγούστου, τη σκυτάλη πήρε Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) στο πάλκο της Άνω Πλατείας. Εκεί, το Μουσικό της Σώμα υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, παρουσίασε έργα από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου. Πιο συγκεκριμένα, η συναυλία ξεκίνησε με το εμβατήριο Trust, deter, defend του Brian Sadler, για να ακολουθήσουν η οπερατική ουβερτούρα από τη Norma του Vincenzo Bellini, ο Χορός των σπαθιών του Aram Khachaturian, ο Ολυμπιακός Ύμνος του Σπύρου Σαμάρα (συμπίπτοντας και με τη τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού) και, σε μια αναφορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το θούριο Κύπρος του Σπύρου Δουκάκη και το Memories of Cyprus του Σπύρου Μαυρόπουλου.

Στο Two-part Invention και στο Clarinet Coctail, η Μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής συνόδευσε τους Σιμόνε Χαίγκερ και Σπύρο Βραδή με ευφώνια και το 9μελές γυναικείο σύνολο κλαρινέτων της, αντίστοιχα. Ακόμη ακούστηκαν επιλογές από την rock και τη jazz μουσική, όπως και από μελωδίες τραγουδιών που ερμήνευσε η Ρένα Βλαχοπούλου, καθώς και μια διασκευή μελωδιών του John Philip Sousa. Η συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους του εμβατηρίου Marcia del Cavalliere Manzaro, του ουσιαστικού εμπνευστή της δημιουργίας της, Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου.

Η Φιλαρμονική "Μάντζαρος"

Την Δευτέρα 12 Αυγούστου ήταν η σειρά της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος" (φωτο), η οποία έκλεισε αυτό το συναυλιακό τριήμερο με μια βραδιά αφιερωμένη στην όπερα, επίσης στο πάλκο της Άνω Πλατείας. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Σωκράτη Άνθη, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής συνέπραξε με δύο καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές: την διακεκριμένη υψίφωνο Βιολέττα Λούστα και τον κορυφαίο βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά. Ερμήνευσαν σε μορφή concertante γνωστές άριες από τις όπερες La Traviata, Un ballo in maschera, Rigoletto, Il Trovatore και Otello του Giuseppe Verdi, Cavalleria Rusticana του Pietro Mascagni και Rusalka του Antonín Leopold Dvořák. Ενδιαμέσως παρουσιάστηκαν επίσης και ορχηστρικά μέρη προερχόμενα από το ρεπερτόριο αυτό, όπως ο Τσιγγάνικος Χορός και το Πρελούδιο της α' πράξης από την Traviata και το Triumphal March από την Aida, καθώς και άλλα δημοφιλή μέρη από μελοδράματα όπως Nabucco, Rigoletto, Il Trovatore κλπ., σε ορχηστρική μορφή. Η βραδιά έκλεισε και με τους δύο soloists στο duetto της Santuzza και του Alfio, από την Cavalleria Rusticana. Από τη συναυλία της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" δεν θα μπορούσε να λείπει και η καθιερωμένη Αλλαγή Φρουράς (The trumpeters on Guard) του E.O. Neske, που ακούστηκε στο μέσο του προγράμματος, με soloist φέτος τον νεαρό τρομπετίστα Σπύρο Μαυρόπουλο. Τα έργα προλόγισε η Ναταλία Καποδίστρια.

Οι Φιλαρμονικές της υπαίθρου

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται εκτός πόλης και οι καθιερωμένες θερινές συναυλίες των διαφόρων Φιλαρμονικών της υπαίθρου. Ενδεικτικά , αναφέρουμε εκείνες του Φιλαρμονικού Συλλόγου Σκριπερού (10 Αυγούστου στην Πλατεία Σαούλη, διεύθυνση: Κωνσταντίνος Μαντζούκης, soloists: Θοδωρής Κοσκινάς,  Κροκίδης, Κωνσταντίνα Μουζακίτη, Λουίζα Κορωνάκη), της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών που ήταν αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι (12 Αυγούστου στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Κυνοπιαστών, διεύθυνση: Σπύρος Νίκας, τραγούδι: Έλενα Χυτήρη, Χρήστος Καποδίστριας) και της Φιλαρμονικής Σιναράδων (13 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Σιναράδων, διεύθυνση: Αλέξανδρος Κοσκινάς).

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».