Πέμπτη 15.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναυλίες και σεμινάρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
15 Μαΐου 2025 / 10:29
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, Έρευνας & Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Τ.Μ.Σ. έχει ρόλο συνδιοργανωτή στο εν εξελίξει 18ο Φεστιβάλ Τμήμα Μουσικών Σπουδών Οπτικοακουστικών Τεχνών

Με την καταληκτική συναυλία της Τρίτης 13  Μαΐου, ολοκληρώθηκε το σεμινάριο μελοδραματικής τέχνης για τους φοιτητές της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης με Ειδίκευση στη Μονωδία, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου (υπεύθυνη καθηγήτρια: Ρόζα Πουλημένου). Στη συναυλία, που είχε τον τίτλο "Viva l' Οpera" κι έλαβε χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία, συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι σπουδαστές που παρακολούθησαν το σεμινάριο, ερμηνεύοντας solo ή ομαδικώς αποσπάσματα από διάσημες όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου με πλήρη σκηνική δράση, υπό την πιανιστική συνοδεία της Δήμητρας Κοκκινοπούλου. Το σεμινάριο διήρκεσε από τις 8 έως τις 12 Μαΐου, με  προσκεκλημένη διδάσκουσα την διακεκριμένη σκηνοθέτιδα και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μάντοβας, Giovanna Maresta, η οποία επιμελήθηκε σκηνοθετικά και την συναυλία της Τρίτης. Το όλο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανεμομύλου "Θωμάς Φλαγγίνης".

Τα σεμινάρια στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών του Τ.Μ.Σ. συνεχίστηκαν και το διάστημα 12-15 Μαΐου, αυτή τη φορά για τους σπουδαστές βιολοντσέλου, με προσκεκλημένο διδάσκοντα τον διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα Dennis Parker, καθηγητή του Louisiana State University. Η παρουσία του στην Κέρκυρα έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο καθηγητής βιολοντσέλου του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιάννης Τουλής στο εν λόγω Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο Dennis Parker διδάσκει εκεί από το 1988, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Detroit, καθώς και κορυφαίος τσελίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Porto Alegre της Βραζιλίας. Έχει αξιόλογη δισκογραφική δραστηριότητα τόσο ως σολίστ, όσο και στη μουσική δωματίου, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην επέκταση του ρεπερτορίου για βιολοντσέλο, έχοντας μεταγράψει πολλά σημαντικά έργα για το όργανο αυτό.

Τέλος, οι φοιτητές του Τ.Μ.Σ. Γρηγορία Παπαγεωργίου και Γιάννης Μπάγιος, με την επιμέλεια των διδασκόντων Σπύρου Γκικόντη και Κορίνας Βουγιούκα, πλαισίωσαν μουσικά τα εγκαίνια της έκθεση με τίτλο "Αντικώδικες", που πραγματοποιήθηκαν στο φουαγιέ της Ιονίου Ακαδημίας, το απόγευμα της Τρίτης 14 Μαΐου. Η εν λόγω έκθεση, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 17 Μαΐου, συνδιοργανώνεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι αφιερωμένη στον διανοούμενο Τσέχο συγγραφέα και δραματουργό, Βάτσλαβ Χάβελ, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα της πειραματικής και με έντονες κοινωνικοπολιτικές αναφορές ποίησής του, μέσω της εικαστικής έκφρασης. Ο Χάβελ ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας (1989-1992) μετά τη «Βελούδινη επανάσταση» του 1989 και στη συνέχεια ο πρώτος Προέδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας (1993-2003).

Εξάλλου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, Έρευνας & Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Τ.Μ.Σ. έχει ρόλο συνδιοργανωτή στο εν εξελίξει 18ο Φεστιβάλ Τμήμα Μουσικών Σπουδών Οπτικοακουστικών Τεχνών (AVfest) του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι εργασίες και οι εκδηλώσεις του οποίου ξεκίνησαν κι επισήμως την Πέμπτη 8 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Κυριακή 18 Μαΐου.

Αμέσως επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του Τ.Μ.Σ. είναι η συναυλία του συνόλου μουσικής δωματίου "Ionian Camerata" (επιμέλεια: Σπύρος Γκικόντης), το Σάββατο 17 Μαΐου και ώρα 20.00, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Θα ακολουθήσουν συναυλίες της ορχήστρας και της χορωδίας του Τμήματος, καθώς και συνόλου χάλκινων πνευστών, στις 26 και 28 Μαΐου, αντίστοιχα.

ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».