Τετάρτη 15.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι συναυλίες του Σαββάτου

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
19 Nov 2023 / 11:40
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Η πρώτη εξ αυτών συνδιοργανώθηκε από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά Φιλαρμονική) και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού Κερκύρας, ενταγμένη στις ποικίλες εκδηλώσεις του τρέχοντος έτους για την επέτειο των 200 ετών από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»

Πυκνό ήταν το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων και αυτό το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, καθώς πέραν της 7ης Μουσικολογικής Ημερίδας της Φ.Ε. «Μάντζαρος» (στην οποία γίνεται αναφορά σε ξεχωριστό άρθρο), αυτό περιλάμβανε δύο συναυλίες διαφορετικής θεματικής.

Συναυλία για τον Δ. Σολωμό

Η πρώτη εξ αυτών συνδιοργανώθηκε από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά Φιλαρμονική) και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού Κερκύρας, ενταγμένη στις ποικίλες εκδηλώσεις του τρέχοντος έτους για την επέτειο των 200 ετών από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» από τον μεγάλο Ζακυνθινό ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Έτσι, στη συναυλία που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο συνέπραξαν δύο ιστορικά μουσικά σωματεία: ένα από τη γενέτειρα  του ποιητή και ένα από το μέρος που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. Ο λόγος, φυσικά, για τους «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» και για το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής.

 

Η συναυλία ξεκίνησε με το εμβατήριο Διονύσιος Σολωμός του Σπύρου Περατινού από τη μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη. Ακολούθησαν κατά σειρά η Εισαγωγή από την όπερα Φροσύνη του Παύλου Καρρέρ, ο Αητός από το Ελληνικό Τρίπτυχο του Διονύσιου Βισβάρδη, μια διασκευή για μπάντα του Συρτού Ζακυνθινού Χορού από τον Σπύρο Προσωπάρη, καθώς και η συμφωνική φαντασία 1821 του ιδίου.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το φωνητικό σύνολο/μαντολινάτα «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» ερμήνευσε αρέκιες και τραγούδια σε ποίηση Αντωνίου Μαρτελάου και Διονύσιου Σολωμού και μελοποίηση Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Δημήτριου Λάγιου, Τιμόθεου Αρβανιτάκη κ.ά. Παρόμοιο ρεπερτόριο είχε και το τρίτο και τελευταίο μέρος της συναυλίας, όπου επί σκηνής συνέπραξαν και τα δύο μουσικά σύνολα σε έργα Μάντζαρου, Ξύνδα, Αρβανιτάκη, Τσακασιάνου αλλά και λαϊκές ζακυνθινές μελωδίες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αποσπάσματα από την πρώτη μαντζαρική μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν.

 

Ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού

Την ίδια ώρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας πραγματοποιήθηκε ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού, υπό τον τίτλο «Liederabend» με προσκεκλημένη τη διακεκριμένη Σέρβα σοπράνο Jelena Banković, πλάι στη μέτζο σοπράνο Ρόζα Πουλημένου και τον Σωτήρη Λουίζο στην πιανιστική συνοδεία. Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ περιλάμβανε έργα των Claude Debussy,  Richard Strauss, Felix Mendelssohn Bartholdy, Maurice Ravel, Pauline Viardot, Anton Bruckner, Francis Poulenc, Gabriel Fauré, Franz Liszt και Δημήτριου Λιάλιου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΦΩΤΟ@ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».