Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκτός ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας

ΙΕΚ Τουρισμού
16 Δεκεμβρίου 2021 / 14:14

Στον αντίποδα, τα μόνα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού που ενισχύονται με μία θέση ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού είναι το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκτός προκήρυξης του ΑΣΕΠ έμεινε το Δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκαλώντας αιφνιδιασμό στην τοπική κοινωνία, δεδομένου των πολύ σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσής του, τα οποία γνωρίζει επακριβώς το αρμόδιο Υπουργείο.

Η προκήρυξη 12Κ/2021 που απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 101 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ ΠΕ και ΤΕ στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο δεν περιλαμβάνει καμία θέση για το ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας παρά τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για τη απρόσκοπτη λειτουργία του.

Στον αντίποδα, τα μόνα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού που ενισχύονται με μία θέση ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού είναι το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης.

Τρία άτομα

Αυτή τη στιγμή το ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας λειτουργεί με τρία μόνο άτομα προσωπικό ΙΔΟΧ με 8μηνες συμβάσεις που λήγουν τον προσεχή Ιούνιο. Καθήκοντα προσωρινού διευθυντή, μετά την παραίτηση του κ. Μπακύρα, για λόγους υγείας, έχει αναλάβει προσωρινά ο Διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα Κώστας Τσουμάνης, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη για την εύρυθμη διοικητική λειτουργία του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας, για το οποίο μάλιστα είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία και τους τουριστικούς φορείς για την αναγκαιότητα ενίσχυσής του με προσωπικό, απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις μόνιμοι υπάλληλοι και άλλοι τόσοι εποχικοί. «Βρήκαμε διοικητικές αδυναμίες και λειτουργούμε με τρία άτομα προσωπικό. Προσπαθούμε να λειτουργούμε με αξιοπιστία για να μην δημιουργούνται προβλήματα», τόνισε στην «Ε» ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο για την βιωσιμότητα του ΙΕΚ είχε παρουσιάσει στους τουριστικούς φορείς της Κέρκυρας, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνάντηση που είχε μαζί τους τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα. Από τις 4 ωστόσο θέσεις διοικητικού προσωπικού ΙΔΟΧ που προκηρύχθηκαν καλύφθηκαν οι τρεις. Ωστόσο και πάλι δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά.

Ερώτηση ΚΚΕ

Το ζήτημα πάντως της εύρυθμης λειτουργίας του Δημόσιου ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας ανέδειξε πρόσφατα το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος περιγράφονται τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του με κίνδυνο ακόμη και το κλείσιμό του. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Το Δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον κίνδυνο οριστικού κλεισίματος, κάτι που μεθοδεύεται ήδη από το 2012, για να εμφανιστεί ως ώριμο φρούτο η ίδρυση αντίστοιχου Ιδιωτικού ΙΕΚ.

Παρότι άνοιξε το Νοέμβριο, μετά την παραίτηση του διευθυντή και μοναδικού μόνιμου υπαλλήλου, χρέη προσωρινού διευθυντή εκτελεί μέχρι τον Ιανουάριο ο πρόεδρος του ΕΟΤ Κέρκυρας, με πολλαπλές συνέπειες στη λειτουργία του.

Εάν δε βρεθεί αντικαταστάτης του διευθυντή μέχρι το Ιανουάριο το ΙΕΚ θα κλείσει, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί στους σπουδαστές ότι πιθανόν να μεταφερθούν σε αντίστοιχα ΙΕΚ σε άλλες πόλεις». Παράλληλα οι βουλευτές τονίζουν ότι χαρακτηριστικό της υποβάθμισης, της διαλυτικής κατάστασης που υπάρχει στο ΙΕΚ, είναι το γεγονός ότι ενώ έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 20 μόνιμοι υπάλληλοι που να καλύπτουν τη διοικητική, εκπαιδευτική λειτουργία του (λειτουργούν 9 τμήματα), όλοι οι εργαζόμενοι είναι είτε ωρομίσθιοι, είτε ΙΔΟΧ με 8μηνες συμβάσεις.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, παρόλο που το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΙΕΚ, το οδηγούν στο σημερινό αδιέξοδο», αναφέρουν οι βουλευτές.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ