Πέμπτη 20.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης μετατρέπονται τα ΙΕΚ Τουρισμού

ΙΕΚ Τουρισμού
13 Μαρτίου 2024 / 09:34

Μετατρέπεται και το ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας

ΑΘΗΝΑ. Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τη μετατροπή των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) Τουρισμού αρμοδιότητας υπουργείου Τουρισμού, σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού του ν. 5082/2024.

Η απόφαση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών του υπουργείου, προκειμένου να αποκτήσουν τα ΙΕΚ Τουρισμού έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στην ενεργό διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους στην τουριστική αγορά εργασίας.

Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Τουρισμού αξιοποιεί το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι ΣΑΕΚ Τουρισμού να αποτελέσουν πρώτη επιλογή για πολλούς συμπολίτες μας που θέλουν να εργαστούν στον τομέα του τουρισμού.

Οι νέες ΣΑΕΚ Τουρισμού, ανά Περιφέρεια που υπάγονται στο υπουργείο Τουρισμού είναι οι εξής:

ΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής (με έδρα την Ανάβυσσο)
ΣΑΕΚ Τουρισμού Θράκης (με έδρα την Αλεξανδρούπολη)
ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κέρκυρα)
ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (με έδρα το Ηράκλειο)
ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (με έδρα τη Θεσσαλονίκη)
ΣΑΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου (με έδρα τη Ρόδο)
ΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (με έδρα το ‘Αργος)
ΣΑΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (με έδρα το Γαλαξίδι)
 

Οι ειδικότητες που δύνανται να παρέχονται στις ΣΑΕΚ είναι έξι (6):

Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)
Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Στέλεχος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων (πειραματική)
Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων (πειραματική).
Με την απόφαση ορίζεται ρητά ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες που θα προσφέρονται από κάθε ΣΑΕΚ Τουρισμού, θα καθορίζονται ετησίως βάσει της διαδικασίας του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, καθώς και της προκήρυξης που εκδίδεται ετησίως από το υπουργείο Τουρισμού.

Η υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για την Τουριστική Εκπαίδευση, Έλενα Ράπτη, δήλωσε: «Στο υπουργείο Τουρισμού, με πίστη στις εξαγγελίες μας για αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, προχωρούμε σήμερα στη μετατροπή των ΔΙΕΚ Τουρισμού, σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού.

Ο στόχος μας είναι διττός: αφενός η ενίσχυση της διασύνδεσης με την τουριστική αγορά εργασίας και αφετέρου η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών. Συνεχίζουμε, για άλλη μία χρονιά, με τις δύο επιτυχημένες πειραματικές ειδικότητες, τα στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων και τα στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Παράλληλα εργαζόμαστε πάνω στον σχεδιασμό και την εισαγωγή τρίτης νέας πειραματικής ειδικότητας σε ΣΑΕΚ Τουρισμού.

Οι ΣΑΕΚ Τουρισμού συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση των σχολών του υπουργείου Τουρισμού, με το «brand name» τους στην αγορά εργασίας και την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους.

Είμαστε σίγουροι ότι οι νέες Ανώτερες Σχολές, θα συμβάλουν στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στους τουριστικούς κλάδους, στην περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με αναβάθμιση του προφίλ των εργαζόμενων στον τουρισμό».

Πηγή: ertnews.gr