Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για τις 125 θέσεις καταρτιζομένων στο ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας

ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας
19 Ιουλίου 2023 / 10:33
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Υποβολή μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου - Για πρώτη φορά και στην Κέρκυρα η νέα πειραματική ειδικότητα «Στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις για την εισαγωγή τους στο ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας μπορούν να υποβάλουν πλέον οι ενδιαφερόμενοι, ενώ για πρώτη χρονιά φέτος, θα λειτουργήσει και στην Κέρκυρα η νέα πειραματική ειδικότητα «Στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων», μετά την επιτυχημένη πρώτη εφαρμογή της στο ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας.

Οι θέσεις για το νέο έτος κατάρτισης 2023-2024 ανέρχονται στις 125 στην Κέρκυρα, σε σύνολο 881 που προκηρύχθηκαν για τα οκτώ δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουρισμού ανά τη χώρα (Ανάβυσσο Αττικής, Περαία Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ρόδο, 'Αργος, Γαλαξίδι και Αλεξανδρούπολη).

Η κατανομή

Οι θέσεις στο ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας βάσει ειδικότητας κατανέμονται ως εξής:
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: 50 θέσεις

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ: 25 θέσεις

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ): 25 θέσεις

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ) (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ): 25 θέσεις

Σε ό, τι αφορά ειδικά τη νέα πειραματική ειδικότητα, αξίζει να τονιστεί ότι η δημιουργία του Τμήματος αυτού αποτελούσε μια σταθερή διεκδίκηση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA) τα τελευταία δυο έτη. Αφενός μεν διότι θα συμβάλλει θετικά στην κάλυψη των ελλείψεων του κλάδου με εξειδικευμένο προσωπικό, αφετέρου δε, θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Φιλοδοξία εξάλλου του Υπουργείου Τουρισμού είναι να θέσει την καινοτομία στον πυρήνα της τουριστικής εκπαίδευσης.

Μέχρι και 11/09

Προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι, θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου, στον ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr την αίτηση συμμετοχής. Δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι όσοι είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού, Τεχνικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δικαίωμα συμμετοχής διατηρούν και οι υποψήφιοι που συμπλήρωσαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, αλλά δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήμα ΙΕΚ.

Μοριοδότηση

Η επιλογή των καταρτιζομένων γίνεται με μοριοδότηση των εξής κριτηρίων:
α) Βαθμός του τίτλου σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
β) Η συναφής ως προς την ειδικότητα προϋπηρεσία, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
γ) Η εγγύτητα της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης του υποψηφίου με την ημερομηνία αποφοίτησής του από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
δ) Η ιδιότητα του πολύτεκνου ή τρίτεκνου γονέα ή του προστάτη μονογονεϊκής οικογένειας ή του τέκνου πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας
ε) Η πιστοποιημένη γνώση πρώτης ξένης γλώσσας
στ) Η πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας
ζ) Η ύπαρξη τουριστικής επιχείρησης ή καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος του υποψηφίου ή του γονέα
η) Μακροχρόνια ανεργία

Το πρόγραμμα κατάρτισης

Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης. Το εξάμηνο Πρακτικής άσκησης, συνολικής διάρκειας 960 ωρών, πραγματοποιείται σε τουριστικές επιχειρήσεις (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία), εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, τουριστικά γραφεία, αρτοποιεία και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, εστιατόρια, ναυλομεσιτικά γραφεία, εταιρείες κρουαζιέρας, εταιρείες γενικών αντιπροσώπων πωλήσεων, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων και αεροδρομίων).

Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. Τουρισμού και μπορεί να πραγματοποιείται και τμηματικά μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων εξαμήνων. Αυθαίρετη διακοπή της πρακτικής άσκησης αποτελεί αιτία διαγραφής από το Ι.Ε.Κ.

Αναγνωρισμένο δίπλωμα

Το δίπλωμα που απονέμεται είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη (εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) και κατατάσσεται στο επίπεδο 5 του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοχοι του έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στον δημόσιο τομέα με μοριοδότηση 150 μονάδων.

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.