Το θέμα της στέγασης σε Παρίσι και Βαρκελώνη
Παρ ’όλη την αύξηση των καταλυμάτων βραχύβιας μίσθωσης για τουριστικούς λόγους, οι μόνιμοι κάτοικοι των δύο αυτών πόλεων αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση στέγης
ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα της βραχύβιας μίσθωσης αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μια προσθήκη στις επιλογές που προσφέρει η τουριστική βιομηχανία. Ο καθένας μπορεί να νοικιάσει την ιδιοκτησία του μέσω διαδικτυακών τόπων όπως για παράδειγμα το Airbnb ή το Booking και με αυτόν το τρόπο να ενισχύσει το εισόδημά του.
Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελώνη ή το Παρίσι, ηγούνται αυτής της τάσης. Η Βαρκελώνη έχει περισσότερες από 15.000 καταχωρήσεις στην πλατφόρμα του Airbnb ενώ το Παρίσι είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε καταχωρήσεις.
Παρ ’όλη την αύξηση των καταλυμάτων βραχύβιας μίσθωσης όμως για τουριστικούς λόγους, οι μόνιμοι κάτοικοι των δύο αυτών πόλεων αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση στέγης.
Κοινά προβλήματα
Και οι δύο αυτές πόλεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στέγαση. Τα ακριβά ενοίκια, σε συνδυασμό με τις βραχύβιες μισθώσεις αλλά και τον μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων που μένουν ανεκμετάλλευτα, καθιστούν την εύρεση στέγης μία δύσκολη διαδικασία. Ενδιαφέρον στοιχείο, το Παρίσι βιώνει μια μείωση του πληθυσμού του την τελευταία δεκαετία κατά 123.000 κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας, και παρόλα αυτά το ζήτημα της στέγης φαίνεται να οξύνεται.
Οι αρμόδιοι για θέματα στέγασης στο δήμο του Παρισιού, σύμφωνα με το Reuters, κατηγορούν την πλατφόρμα του Airbnb ότι ενισχύει το πρόβλημα, αφού πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν τις βραχύβιες μισθώσεις σε βάρος κατοίκων με χαμηλά εισοδήματα που αναζητούν στέγη. Επιπλέον, η μετατροπή εμπορικών χώρων σε τουριστικά καταλύματα εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας και επηρεάζει την κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική ταυτότητα των πόλεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο 86.000 τ.μ. καταστημάτων του Παρισιού έχουν ήδη μετατραπεί σε καταλύματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 36% της συνολικής επιφάνειας στο κέντρο του Παρισιού.
Οι λύσεις που προκρίνουν οι δήμοι
Στο Παρίσι, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην εξεύρεση στέγης, οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο να σκληρύνει τους κανόνες αναφορικά με την μετατροπή εμπορικών χώρων σε καταλύματα σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βραχύβιας μίσθωση. Ήδη οι ιδιοκτήτες στην πρωτεύουσα της Γαλλίας αναγκάζονται να δηλώνουν τα ακίνητα που έχουν καταχωρήσει στις πλατφόρμες, ενώ υπάρχει και όριο στις διανυκτερεύσεις για τις οποίες μπορούν να φιλοξενούν τουρίστες.
Επιπλέον, ο δήμος προσανατολίζεται σε αύξηση της φορολογίας σε ιδιοκτήτες δεύτερων σπιτιών και ταυτόχρονα πιέζει για την εισαγωγή σπιτιών που μπορούν να μισθωθούν σε πιο προσιτές τιμές ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στη μείωση ή και στο μηδενισμό της φορολογίας στην πρώτη κατοικία.
Τέλος, η δημοτική αρχή στοχεύει στην απαγόρευση των νέων επιπλωμένων τουριστικών καταλυμάτων από επαγγελματικές εταιρείες σε περιοχής τουριστικής υπερσυγκέντρωσης που υποφέρουν από έλλειψη στέγης, ώστε να προστατευτούν οι μόνιμοι κάτοικοι από τις ενοικιάσεις
Στη Βαρκελώνη όπως φαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο δήμος έχει θέσει σε ισχύ σειρά μέτρων για οικονομική ενίσχυση ανθρώπων που δυσκολεύονται να πληρώσουν ενοίκιο βρισκόμενοι σε κατάσταση οικονομικής ή κοινωνικής ανάγκης , για άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών και για γυναίκες θύματα βίας βασισμένης σε κριτήρια φύλου.
Εκτός των ανωτέρω, για να καταπολεμήσει το φαινόμενο των άδειων διαμερισμάτων και ταυτόχρονα να αυξήσει την προσφορά για επιλογές στέγασης, ο δήμος της Βαρκελώνης έχει εισαγάγει την πρωτοβουλία “Rental Housing Pool” με την οποία προσφέρει κίνητρα σε κατόχους άδειων διαμερισμάτων ώστε αυτά να προσφερθούν σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο δήμος παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές. Τα κίνητρα που προσφέρει εκτείνονται από την συμμετοχή του δήμου στην πληρωμή του συμφωνηθέντος ενοικίου, μέχρι την επιδότηση για ανακαίνιση στο οίκημα με αντάλλαγμα την είσοδο του οικήματος στην πλατφόρμα για κάποια έτη.
Η θέση της Airbnb
Η εταιρία από την πλευρά της όπως εμφανίζεται στο bnbnews, θεωρεί ότι οι χρήστες της πλατφόρμας αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνολικού αριθμού τουριστών και παρουσιάζει μία έρευνα, σε συνεργασία με την Eurostat σύμφωνα με την οποία οι επισκέπτες που επιλέγουν να μείνουν σε AirBnb στο Παρίσι αποτελούν μόνο το 13% του συνολικού αριθμού επισκεπτών.
Υποστηρίζει ότι μέσω της εφαρμογής, οι τουρίστες επιλέγουν και κατά συνέπεια φέρνουν χρήματα, σε λιγότερο προβεβλημένες περιοχές των πόλεων και σε μέρη που δεν εξυπηρετούνται από την παραδοσιακή φιλοξενία. Συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη, υπήρξαν περισσότερες από 450.000 αφίξεις επισκεπτών σε περιοχές με Airbnb και χωρίς ξενοδοχεία, αποφέροντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια στους οικοδεσπότες.
Στην πολυπληθέστερη περιοχή της Γαλλίας, το Ile-de-France, όπου περιλαμβάνεται το Παρίσι, η προσφορά ξενοδοχείων συγκεντρώθηκε στους μισούς ταχυδρομικούς κώδικες, ενώ οι οικοδεσπότες της Airbnb πρόσφεραν διαμονή στο 99% των ταχυδρομικών κωδικών, σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα ξενοδοχεία έτειναν να επικεντρώνονται σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα και μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, ενώ η Airbnb κάλυπτε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
ΦΩΤΟ@ eli.gr
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.