Πέμπτη 08.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα, Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι και μια ημερομηνία με πολλούς συμβολισμούς

EDITORIAL
07 Μαΐου 2025 / 16:19
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η ενάτη Μαΐου έχει ευρωπαϊκό χρώμα όπως και το γεωπολιτικό σταυροδρόμι της Επτανήσου και της Κέρκυρας, που έτυχε «προστασίας» και επιρροής απ΄ όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

Κέρκυρα, Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι και μια ημερομηνία με πολλούς συμβολισμούς

Έκπληξη αποτελεί η αναβίωση της δραστηριότητας του ρωσικού Προξενείου στην Κέρκυρα. Διεκόπη ξαφνικά με τα όσα ακολούθησαν την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας το '22. Σε καθεστώς εμπορικού αποκλεισμού τέθηκαν έκτοτε επισήμως τα ρωσικά προϊόντα αλλά και τα ταξίδια Ρώσων στα μέρη μας για τουρισμό. Ανεστάλησαν οι σχέσεις ανάμεσα στις Εκκλησίες που άρχισαν το 2018 με τη μεταφορά του λειψάνου της δεξιάς χειρός του Αγίου στη Ρωσία για προσκύνημα, και χιλιάδες πιστούς εκεί να συρρέουν να την προσκυνήσουν. Έκτοτε πύκνωσαν τα ταξίδια για προσκύνημα εδώ, τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του '22.

Ποιός δεν θυμάται τις γιορτές της ρωσικής εβδομάδας με τον ελλιμενισμό εδώ πολεμικού και την παρέλαση αγήματος; Στο μεταξύ μεταφέρθηκε και η μνημόσυνη γιορτή για το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου με ρωσικά έθιμα και στιλ. Η Αθήνα έκτοτε τέθηκε στην «σωστή πλευρά της ιστορίας» ανατρέποντας ένα καθεστώς σχέσεων, στηριγμένο κατά κανόνα στο ομόδοξο.

Στον αντίλογο, οι φορτισμένες αναφορές περί απελευθέρωσης Κερκύρας και Επτανήσων από την συμμαχία Ρώσων και Οθωμανών υπό τον Ουσακόφ, εννοώντας την απομάκρυνση των Γάλλων Δημοκρατικών, οι οποίοι αντιμετώπισαν τότε την εναντίωση κερκυραϊκής αριστοκρατίας και κλήρου. Το μοτίβο αυτό εξακολουθεί να στοιχειώνει τους κερκυραϊκούς καιρούς, αποδίδοντας στη διαχρονική σχέση αριστοκρατίας, αστών, κλήρου και αργότερα Βρετανών χαρακτηριστικά κυρίαρχης θεμιτής προστασίας έναντι της παγκοσμίως ζωογόνας πολιτισμικής επίδρασης της γαλλικής επανάστασης και του νέου υποδείγματος ζωής και σχέσεων που έφερνε στην Οικουμένη.

Μιλώντας με δυο γλώσσες για τους Προμηθείς του ελληνικού Διαφωτισμού και εντέλει της ελληνικής επανάστασης μετατράπηκε η ισχύς των ιδεών σε γεωπολιτικές σκοπιμότητες των άλλων, που νομιμοποιήθηκαν υιοθετούμενες από τις κυρίαρχες τάξεις στα Επτάνησα.

Όσο για τις μνήμες της αντιφασιστικής νίκης το τοπόσημο Ραμπουαγιέ, όπου το ομώνυμο γαλλικό παλάτι, στοιχειώνει κι αυτό την κερκυραϊκή υπόθεση εφόσον υπήρξε εκ των εδρών του Ναπολέοντα και ως Βοναπάρτη και ως αυτοκράτορα αργότερα (σ.σ. Επικεφαλής και των Δημοκρατικών αλλά και των Αυτοκρατορικών Γάλλων στα Επτάνησα) ενώ εκεί (σ.σ. στο Ραμπουαγιέ) υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας το' 45 στις 8 Μαΐου αλλά στη Μόσχα πούχει τρεις ώρες διαφορά ήταν 9 του μηνός!

Κάτι που βεβαίως και δεν μπορούσε να ξέρει ο Λούντβιχ Βαν Μπεετόβεν όταν συνέθετε το ανατεταμένο μουσικό και χορωδιακό φινάλε της ωδής στη χαρά του Σίλερ στην Τέταρτη Κίνηση της 9ης Συμφωνίας (1824) και που καθιερώθηκε επίσημα ως ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1985, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ακούγεται κατά κανόνα την ημέρα της Ευρώπης. Γιορτάζεται κι αυτή στις 9 Μαΐου, για άλλο λόγο και συγκεκριμένα για να τιμηθεί η Διακήρυξη Σουμάν του 1950, η οποία θεωρείται το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ημιανάς!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.