Σάββατο 21.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το δις εξαμαρτείν

EDITORIAL
18 Ιουνίου 2024 / 09:50
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Με αφορμή την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την σύσταση Φορέα διαχείρισης της Παλαιόπολης

Η νεότερη ιστορία της Παλαιόπολης είναι δυστυχώς η ιστορία της λεηλασίας της. Βρετανοί και Γερμανοί κυρίως, εκείνοι που αποψίλωσαν την αρχαία κλασική Κέρκυρα από τα ευρήματα. Ο χώρος μπορεί να συδέεται με την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Ο κύριος και βασικός λόγος να υπερασπίζεται κανείς τον χώρο είναι ταυτοτικός. Ένας δεύτερος λόγος είναι η ποιοτική υπεραξία που φέρνει στα κερκυραϊκά, τουριστικά πράγματα και ο τρίτος είναι η αντιδιαστολή της προστασίας του με την κατασκευαστική προσδοκία που υφέρπει και έτσι την επαπειλούμενη ανισορροπία. 
 
Η ενιαιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Παλαιόπολης σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση συστηματικών ανασκαφών είναι υποχρέωση της γενικής κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι της τοπικής Διοίκησης καλόν θα ήταν να τα ζητούν, να γίνουν. Επιπλέον υποχρέωσή τους, η συγκρότηση Φορέα διαχείρισης, ευθύνη που εκκρεμεί από τη νομοθεσία παραχώρησης, τότε τη δεκαετία του '90. Οτιδήποτε άλλο ακολουθεί. Η αποδοχή όποιας ιδιωτικής αρωγής προϋποθέτει την ανάληψη της ευθύνης από τη Διοίκηση, το υπουργείο Πολιτισμού και τον κεντρικό Δήμο. Σ' αυτό το πνεύμα άλλωστε και η διεκδίκηση του γηπέδου Δεσύλλα, που ανάμεσα στα άλλα κρύβει μεγάλο τμήμα του λιμανιού του Αλκινόου.
 
Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα, ζήτημα που δεν περιορίζεται στην πρόσβαση στο Μον Ρεπό αλλά στην χερσόνησο του Κανονιού συνολικά, οι χρόνιες αυθαιρεσίες ωθούν σε κυκλοφοριακούς περιορισμούς. Η γενικότερη φυσιογνωμία της χερσονήσου από του Δεσύλλα ως τη Βλαχέραινα, δεν προσφέρεται για μεγάλα οχήματα. Ούτε να κυκλοφορούν ούτε να σταθμεύουν. Ίσως η συγκοινωνία να είναι μια λύση, η μοναδική λύση. Με άλλο ρυθμό κι άλλη χωρητικότητα. Η ανάδειξη άλλωστε των αρχαιολογικών χώρων με ενιαίο τρόπο οφείλει να διαμορφώσει την επιτρεπτή συμπεριφορά (σ.σ. και τα μεγέθη) της επισκεψιμότητας.
 
Γενικότερα η πόλη της Κέρκυρας ζητάει την ηπιότερη δυνατή διαχείριση ώστε να λειτουργεί πρώτα για τους κατοίκους κι ύστερα για ό, τι άλλο. Το μέτρο θα αποδώσει μιαν συμβίωση ελκυστική και για τον επισκέπτη. Η βιομηχανική προσέγγιση των πραγμάτων θα καταφάει τον πόρο. Απειλεί να τον λεηλατήσει όπως άλλωστε έκαναν κατά καιρούς και άλλοι πολιτισμένοι προστάτες στην αρχαία πόλη, την Παλαιόπολη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.