Δικογραφία εναντίον των μαθητών
Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την σύλληψη μαθητών και τον σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την Αστυνομία με αδικήματα που μεταφράζουν με υπηρεσιακό τρόπο την κινητοποίησή τους;
Αποστολή εξετελέσθη. Κι όταν λέμε αποστολή, εννοούμε τον εκφοβισμό της μαθητικής κοινότητας συνολικά όταν εκδήλωσε την αντίδραση της στην κυβερνητική πρόθεση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διότι πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την σύλληψη μαθητών και τον σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την Αστυνομία με αδικήματα που μεταφράζουν με υπηρεσιακό τρόπο την κινητοποίησή τους;
Το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι δεν αλλάζει σε τίποτα ό, τι συνέβη. Αυτό δα έλειπε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου! Δεν πρόκειται όμως για προσαγωγή αλλά για σύλληψη. Το μενού της προσαγωγής περιλαμβάνει εξακρίβωση στοιχείων και ίσως κάποιες συστάσεις. Ο σχηματισμός δικογραφίας είναι το πρώτο βήμα στην εξέλιξη ποινικής διαδικασίας. Χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι απαραίτητο να εξελιχθεί εντέλει έτσι. Εκκρεμεί πάντως η απόφαση του Εισαγγελέα όταν αυτός παραλάβει από την Αστυνομία τη δικογραφία. Όμως η σκιά έπεσε πάνω στη μαθητική κινητοποίηση και έχει τις συνέπειες της.
Τα γεγονότα αναφέρονται αρχικώς στην ενημέρωση της Αστυνομίας από τη Διεύθυνση των σχολείων για τη μαθητική κινητοποίηση/κατάληψη και ακολούθως του Εισαγγελέα που διέταξε την αστυνομική επέμβαση. Μπορεί να μην έγινε τίποτα το δραματικό κατά την επέμβαση αλλά η ίδια η διαδικασία εγγράφεται στην ιστορία της σχολικής, της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας συνολικότερα από το αποτέλεσμά της, δηλ. την απόπειρα εκφοβισμού των μαθητών.
O πιθανός αντίλογος περί των συνεπειών εκφυλισμένων άλλοτε κινητοποιήσεων με φθορές και λεληλασίες, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση. Κυρίως όταν η απάντηση υπάρχει στη δύσκολη ομολογουμένως διαδικασία που αφορά την εσωτερική λειτουργία της κοινότητας και τη δυνατότητά της να διευθετεί κάθε φάση των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της.
Το πρωτεύον, η καλλιέργεια συνείδησης ενεργού πολίτη και η ελευθερία στην έκφραση του δημοκρατικού, αγωνιστικού φρονήματος. Αυτό όμως ποτέ δεν επετεύχθη με τον εκφοβισμό και την καταστολή, παρά μόνον ως αντίδραση και αντίσταση σ' αυτά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.