Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόταση σύστασης ενός Κόμβου πολιτισμού και δημιουργίας στην Κέρκυρα

Γιώργος Ασωνίτης
04 Μαΐου 2023 / 18:17

"Οι δημιουργικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν έναν καινοτόμο κλάδο επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας"

Γιώργου Ασωνίτη, Ειδ. Επιστήμονα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Η Κέρκυρα διαθέτει ένα ζωντανό σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο, ικανό να συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής της ανάπτυξης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.
 
Το κεφάλαιο αυτό είναι, ωστόσο, διεσπαρμένο και, εκτός εξαιρέσεων, δεν φαίνεται να συγχρωτίζεται άμεσα, ούτως ώστε να δημιουργεί συνέργειες που θα του προσέδιδαν προστιθέμενη αξία.
 
Ο πολιτισμός και η δημιουργία, εκτός από πνευματική δραστηριότητα per se, χαρακτηρίζονται πλέον ως παραγωγικές διαδικασίες με οικονομικό αντίκτυπο και προσδιορίζονται με τον όρο «δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες».
 
Η διαφήμιση, το μάρκετινγκ, η αρχιτεκτονική, οι τέχνες και χειροτεχνίες, ο σχεδιασμός, η μόδα, οι ταινίες, τα βίντεο, η φωτογραφία, η μουσική, οι παραστατικές τέχνες, οι εκδόσεις, το λογισμικό, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, είναι μερικές από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του τομέα. 

Οι δημιουργικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν έναν καινοτόμο κλάδο επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας.
 
Οι κάθε είδους φορείς (Ιδρύματα, Σωματεία, επιχειρήσεις) και άτομα (καλλιτέχνες, τεχνίτες) θα μπορούσαν να βοηθηθούν στο έργο τους αν είχαν μια υποστήριξη από μια δομή εξειδικευμένη που θα τους προσέδιδε λύσεις ή θα δημιουργούσε ευκαιρίες προβολής, πρόσβασης σε πόρους, διασυνδέσεις, αποτελεσματικές συνεργασίες και επέκταση δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες.
 
Την αδυναμία αυτή καλούνται να καλύψουν οι «Κόμβοι Δημιουργίας και Πολιτισμού» (Creative Hubs).

Λειτουργεί ήδη ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων Κόμβων σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία δημιουργικών κόμβων, η διαχείριση των οποίων γίνεται από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.

Παράδειγμα αποτελεί π.χ. ο πολύ-τομεακός Δημόσιος κόμβος της Λουμπλιάνα (Rog Lab, https://center-rog.si)  που υποστηρίζει δημιουργούς στην ανάπτυξη των ιδεών τους, μέσω τεχνολογιών αιχμής και υποδομών.
 
Ένα δεύτερο παράδειγμα αποτελεί ο Δημιουργικός κόμβος του Ταλίν (Εστονία), ο οποίος στεγάζεται σε ένα τεράστιο παλιό εργοστάσιο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης παραγωγής διαστημικών υλικών και κατασκευών, όπως το περίφημο Sputnik. https://youtu.be/WrgGnZFjwLE
https://www.ecb.ee/ruum/tallinn-creative-hub/.


 
Μπορεί βέβαια ένας τέτοιος Κόμβος, όταν το επιτρέπουν οι στόχοι εξυπηρέτησης του, να είναι και εικονικός (virtual) όπως π.χ. ο Κόμβος στο Facebook (META) που αφορά κυρίως sτην δημιουργία μακετών διαφήμισης, όπως βίντεο  για το Instagram ή καμβά για το Facebook.
 
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι εταίρος σε ένα έργο INTERREG Ελλάδα-Ιταλία, το Creative@hubs. Στόχος του εν λόγω έργου είναι η καθιέρωση της αυξημένης συνέργειας μεταξύ δημιουργικών βιομηχανιών και δημοσίων Αρχών, προκειμένου να συμβάλλουν στην ικανότητα των Περιφερειών να δημιουργούν νέες τεχνογνωσίες και να παράγουν καινοτομία. Να υπολογίσω ότι η Περιφέρεια μας συμμετέχει στο έργο ως απλός θεατής;

Θεωρώ, ως εκ τούτου, αναγκαία την άμεση σύσταση στην Κέρκυρα ενός τέτοιου Κόμβου που μπορεί να στεγαστεί σε κάποιο εγκαταλελειμμένο κτίριο, όπως π.χ. στο Φοίνικα ή στο εργοστάσιο του Δεσύλλα ή οπουδήποτε αλλού προταθεί.

Την πρόταση αυτή μετέφερα στο Επιμελητήριο Κέρκυρας το οποίο φαίνεται πρόθυμο να πάρει την σχετική πρωτοβουλία.

Στον Κόμβο αυτό μπορούν να συμμετέχουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και χώροι τέχνης, παραδοσιακές περιοχές, μουσικές πρωτοβουλίες και φιλαρμονικές, χορευτικά συγκροτήματα, τοπική γαστρονομία, τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα που συμβάλλουν στην οικονομία και εξωστρέφεια του νησιού και κάθε άλλη δραστηριότητα που περιλαμβάνεται στον τομέα αυτό.
 
Προϋπόθεση επιτυχίας ενός τέτοιου κόμβου είναι ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, με μια υγιή μακροπρόθεσμη διαχείριση. Ένας χώρος τέχνης απαιτεί πολλές ροές εισοδήματος: ενοίκια, πωλήσεις εισιτηρίων, τροφοδοσία και ενοικιάσεις, κλπ.
 
Ένα ρεαλιστικό μοντέλο ανάπτυξης οφείλει να ξεκινήσει με μικρά βήματα και πειραματισμούς. Χρειάζεται υπομονή, να δοθεί χώρος στην πρωτοβουλία και ένας αξιοπρεπής προϋπολογισμός εκκίνησης.

Δεν το αξίζει η Κέρκυρα;

Καλή Ανάσταση!